Evoluții pe plan local
Revenire accelerată

BNR nu aduce schimbări

În cadrul întâlnirii din luna iulie a Consiliului de Administrație al Băncii Naționale a României s-a decis menținerea ratei de politică monetară la 1.25%. În pofida creșterii inflației în iunie la 3.94%, componentele care au influențat această creștere sunt tranzitorii (scumpirea combustibililor și a prețurilor la energie ca urmare a liberalizării pieței pentru consumatorii casnici). Acest impact va dispărea odată cu efectul de bază. În ultimele două luni se observă o creștere a prețurilor la fructe și legume, al căror efect se așteaptă să continue ca urmare a redeschiderii segmentului de HoReCa.

Din minuta ședinței reiese că membrii Consiliului de Administrație au agreat că inflația este temporară, iar Guvernatorul Băncii Centrale a subliniat că, deși nu este de așteptat în următoarea ședință o creștere a inflației, cu toate acestea, perioada dobânzilor scăzute se apropie de sfârșit. Presiunea inflaționistă este mai puternică în regiune, astfel că tot mai multe țări încep să discute deschis despre posibile creșteri ale ratelor de dobândă. Ungaria a crescut deja rata de la 0.6% la 0.9%, în Cehia sunt discuții aprinse pe această temă, iar analiștii se așteaptă la o creștere cu 0.25 puncte procentuale încă din această toamnă. Evolutia României trebuie privită și în context regional. Așadar, dacă în regiune tot mai multe țări vor adopta o politică monetara restrictivă (creșterea ratelor de dobândă și reducerea împrumuturilor în economie), România va trebui să se alăture tendinței regionale mai devreme sau mai târziu.

Grafic 3: Evoluția în ultimul an și în ultimii 5 ani a ratei de politică monetară a României (linia cu gri) și a ratei inflației a României (linia cu portocaliu). Cu linie punctata verde este reprezentat intervalul de variație de la ținta de inflație. În această perioadă, ținta de inflație a fost de 2.5%, iar intervalul este reprezentat de +/- 1 pp de la țintă. Axa este reprezentatată în procente.

Sursa date: Refinitiv Datastrea

Comisia Europeană estimează o creștere economică de 7.4% în 2021

În cazul României, Comisia Europeană se așteaptă ca economia să crească în 2021 cu 7.4% față de proiecția anterioară de 5.1%. În cadrul simulării din vară, Comisia Europeană a actualizat datele economice din primul trimestru al anului 2021, care s-au situat peste așteptările tuturor analiștilor. Consumul intern puternic va continua să susțină economia, în timp ce creșterea puternică a salariilor reale (salariul nominal ajustat cu inflația), redeschiderea sectorului de HoReCa (hoteluri, restaurante, cafenele) vor oferi consumatorilor un sentiment de confort și siguranță ce va impulsiona consumul.

Comisia Europeană estimează că exportul se va ameliora odată cu reluarea activităților comerciale cu principalii parteneri comerciali și cu deblocarea fluxului de materii prime. Cu toate acestea, efectul exportului net (export minus import) asupra creșterii economice va rămâne unul negativ, la fel ca în primul trimestru al acestui an.

Informatiile cuprinse in acest document au exclusiv scop de informare si nu reprezinta o oferta, in mod special un prospect, sau o invitatie de a negocia, a cumpara sau a vinde un titlu de valoare sau de a participa la orice strategie de tranzactionare. De asemenea, nu reprezinta o consiliere personalizata cu privire la investitii si nici o consiliere fiscala sau juridica. Desi a fost acordata o atentie deosebita continutului acestui document, nu se acorda nicio garantie, asigurare sau ceritudine, expresa sau implicita, in ceea ce priveste acuratetea, corectitudinea sau deplinatatea lui. Orice informatie din acest document poate fi subiectul unei modificari sau actualizari fara nicio notificare prealabila. Raspunderea NN Investment Partners (in acest sens folosindu-se denumirea legala a entitatii NN Investment Partners International Holdings B.V., a altor societati sau unitati care fac parte din NN Group, a functionarilor, directorilor sau angajatilor acestora nu va putea fi angajata direct sau indirect in ceea ce priveste informatiile si/sau recomandarile de orice fel incluse in acest document. Nu va fi acceptata preluarea nici unei responsabilitati, directa sau indirecta, pentru niciun fel de pierdere suferita sau asumata de cititori ca rezultat al folosirii acestei publicatii sau ca urmare a fundamentarii deciziilor investitionale pe informatiile din prezentul document. Investitiile implica risc. Va atentionam ca valoarea investitiei dumneavoastra poate creste sau se poate diminua, iar performantele anterioare nu reprezinta o garantie a realizarilor viitoare si in niciun caz nu trebuie considerate astfel. Orice revendicari rezultate din sau in legatura cu termenii si conditiile acestei clauze de exonerare de raspundere sunt guvernate si interpretate conform legislatiei olandeze.

Cât de folositor ți-a fost acest conținut?