Notă informativă lunară pregatită de NN Investment Partners - Ecaterina Biris, Portfolio Manager Equity
După ce în noiembrie Banca Națională a României (BNR) a crescut rata de dobândă cu 0.25 puncte procentuale, în ianuarie, în cadrul primei întâlniri a mai efectuat o nouă modificare de 0.25 puncte procentuale, rata de dobândă de politică monetară ajungând la 2%. Conform sondajului Bloomberg, investitorii se așteptau ca această creștere să fie de cel puțin 0.50 p.p. având în vedere atât accelerarea ratei de creștere a prețurilor (inflația) în decembrie la 8.2%, cât și măsurile luate de către celelalte bănci centrale din regiune.
Prețurile la energie au avut o contribuție semnificativă la rata inflației din luna decembrie, în pofida intervenției Guvernului și oferirii de subvenții pentru consumatorii casnici. Și prețul la alimente a crescut, iar așteptările pentru următoarele trimeste sunt ca acestea să devină principalul factor de creștere al ratei inflației.
Grafic: Evoluția din ultimii 5 ani și ultimul an a rate inflației, creșterea prețurilor anuală, în România (linia gri), în Polonia (linia mov) și în Germania (linia portocalie). Axa este reprezentată în procente.
Sursa date: Refinitiv Datastream
Indicatorul de sentiment al economiei s-a îmbunătățit în ultima lună a anului 2021
Indicatorul de încredere al economiei s-a îmbunătățit în decembrie ajungând la 102.3 puncte, după 4 luni de scădere. Pragul de 100 de puncte reprezintă nivelul între expansiune și contracție al economiei. Pentru întreg trimestrul, media indicatorului de încredere s-a situat la 100.5 puncte, creșterea pe final de an datorându-se în special ridicării restricțiilor. O imagine sumbră este dată încă de presiunile inflaționiste în special a costurilor cu energia și alte mărfuri și de blocajele lanțului global de aprovizionare. Acești factori se așteaptă să își piardă din intensitate ducând la valori descrescătoare ale inflației în cea de-a doua parte a anului 2022.
Ministerul Energiei susține investițiile în Marea Neagră
Vești bune au venit la început de an de la Ministerul Energiei care și-a arătat deschiderea de a susține investițiile pentru extragerea de gaze naturale din Marea Neagra. Un cadru legislativ este în așteptare pentru a oferi companiilor implicate o mai bună vizibilitate a sistemului de taxare, astfel determinând profitabilitatea proiectelor offshore. În contextul geopolitic actual și cel al creșterii preturilor la gaze naturale, independența energetică a României ar avea un efect pozitiv atât asupra economiei cât și asupra companiilor din sectorul energetic.
Informatiile cuprinse in acest document au exclusiv scop de informare si nu reprezinta o oferta, in mod special un prospect, sau o invitatie de a negocia, a cumpara sau a vinde un titlu de valoare sau de a participa la orice strategie de tranzactionare. De asemenea, nu reprezinta o consiliere personalizata cu privire la investitii si nici o consiliere fiscala sau juridica. Desi a fost acordata o atentie deosebita continutului acestui document, nu se acorda nicio garantie, asigurare sau ceritudine, expresa sau implicita, in ceea ce priveste acuratetea, corectitudinea sau deplinatatea lui. Orice informatie din acest document poate fi subiectul unei modificari sau actualizari fara nicio notificare prealabila. Raspunderea NN Investment Partners (in acest sens folosindu-se denumirea legala a entitatii NN Investment Partners International Holdings B.V., a altor societati sau unitati care fac parte din NN Group, a functionarilor, directorilor sau angajatilor acestora nu va putea fi angajata direct sau indirect in ceea ce priveste informatiile si/sau recomandarile de orice fel incluse in acest document. Nu va fi acceptata preluarea nici unei responsabilitati, directa sau indirecta, pentru niciun fel de pierdere suferita sau asumata de cititori ca rezultat al folosirii acestei publicatii sau ca urmare a fundamentarii deciziilor investitionale pe informatiile din prezentul document. Investitiile implica risc. Va atentionam ca valoarea investitiei dumneavoastra poate creste sau se poate diminua, iar performantele anterioare nu reprezinta o garantie a realizarilor viitoare si in niciun caz nu trebuie considerate astfel. Orice revendicari rezultate din sau in legatura cu termenii si conditiile acestei clauze de exonerare de raspundere sunt guvernate si interpretate conform legislatiei olandeze.