Notă informativă lunară pregatită de NN Investment Partners - Ecaterina Biris, Portfolio Manager Equity
Luna octombrie a venit cu revizuirea rating-ului de țară al României din partea marilor agenții de credit Standard and Poor’s, Fitch și Moody’s. Dacă Moody’s a avut o abordare proactivă păstrând ratingul Baa3, dar îmbunătățind perspectiva din negativă în stabilă, celelalte companii nu au efectuat modificări. Printre principalele aspecte pozitive punctate de către cele trei agenții s-au aflat nivelul datoriei guvernamentale, care este sub cel al țărilor din aceeași categorie, și creșterea economică robustă. Deficitele gemene (deficitul bugetar și de cont curent) rămân principala temere. Față de rapoartele anterioare, agențiile observă o mai bună colectare a veniturilor bugetare. Cu toate acestea, consolidarea fiscală se desfășoară cu pași mărunți iar criza medicală actuală riscă să pună presiuni majore asupra cheltuielilor cu sănătatea. Chiar mai mult, agențiile de rating estimează că prețurile ridicate la energie vor forța Guvernul să indexeze salariile, ceea ce va duce la o creștere și mai mare a cheltuielilor guvernamentale în ultimele luni ale anului 2021.
Totuși, o gură de aer este dată de utilizarea fondurilor europene din cadrul programului Next Generation, care se așteaptă să impulsioneze investițiile și să îmbunătățească deficiențele structurale, care limitează potențialul țării, făcându-se referire directă la infrastructura publică.
BNR ia măsuri pentru a atenua inflația
Banca Națională a României s-a aliniat țărilor din regiune (Cehia; Ungaria) și a decis la începutul lunii octombrie să majoreze rata dobânzii de politică monetară de la 1.25% pe an la 1.5% pe an. Pe termen scurt, presiunile inflaționiste rămân ridicate din cauza prețurilor la energie, a blocajului lanțului de aprovizionare și a efectului subvențiilor guvernamentale, ce se estimează că vor fi introduse la 1 noiembrie și aplicate până la sfârșitul lunii martie.
Grafic: Evoluția din ultimii 5 ani și ultimul an a randamentelor obligațiunilor guvernamentale la 10 ani emise de către statul ceh (linia portocalie), de către statul polonez (linia gri), de către statul maghiar(linia roșie) și de către statul român (linia albastră). Axa este exprimată în puncte procentuale.
Sursa date: Refinitiv Datastream
Piața obligațiunilor românești a răspuns la măsura adoptată de BNR, randamentul acestora continuând să crească pe baza așteptărilor ca inflația va rămâne ridicată. Se estimează că politica fiscala va aduce, pe termen scurt, mai multă volatilitate în prețul obligațiunilor. Pe termen mediu, se așteaptă ca angajamentele fiscale prin programul PNRR să se materializeze printr-o reformă fiscală.
Un alt factor ce ar putea afecta negativ atât piața de obligațiuni cât și cea de acțiuni românești este criza mondială a cipurilor ce ar putea încetini întregul sector auto și ar afecta creșterea economică a României. Momentan, analiștii economici nu au revizuit așteptările de creștere economică a României susținând ca sectorul agricol are potențial să contrabalanseze șocurile sectorului auto.
Informatiile cuprinse in acest document au exclusiv scop de informare si nu reprezinta o oferta, in mod special un prospect, sau o invitatie de a negocia, a cumpara sau a vinde un titlu de valoare sau de a participa la orice strategie de tranzactionare. De asemenea, nu reprezinta o consiliere personalizata cu privire la investitii si nici o consiliere fiscala sau juridica. Desi a fost acordata o atentie deosebita continutului acestui document, nu se acorda nicio garantie, asigurare sau ceritudine, expresa sau implicita, in ceea ce priveste acuratetea, corectitudinea sau deplinatatea lui. Orice informatie din acest document poate fi subiectul unei modificari sau actualizari fara nicio notificare prealabila. Raspunderea NN Investment Partners (in acest sens folosindu-se denumirea legala a entitatii NN Investment Partners International Holdings B.V., a altor societati sau unitati care fac parte din NN Group, a functionarilor, directorilor sau angajatilor acestora nu va putea fi angajata direct sau indirect in ceea ce priveste informatiile si/sau recomandarile de orice fel incluse in acest document. Nu va fi acceptata preluarea nici unei responsabilitati, directa sau indirecta, pentru niciun fel de pierdere suferita sau asumata de cititori ca rezultat al folosirii acestei publicatii sau ca urmare a fundamentarii deciziilor investitionale pe informatiile din prezentul document. Investitiile implica risc. Va atentionam ca valoarea investitiei dumneavoastra poate creste sau se poate diminua, iar performantele anterioare nu reprezinta o garantie a realizarilor viitoare si in niciun caz nu trebuie considerate astfel. Orice revendicari rezultate din sau in legatura cu termenii si conditiile acestei clauze de exonerare de raspundere sunt guvernate si interpretate conform legislatiei olandeze.