Evoluții pe plan local
Am bifat o revenire economică rapidă.
Dar ce urmează?

Notă informativă lunară pregatită de NN Investment Partners

Creștere economică cu efect surprinzător

Când tocmai credeam că pe 15 mai am primit cea mai bună veste din ultimul an, prin renunțarea la mască, datele furnizate de către Institutul National de Statistică ne-au bucurat și mai tare. Economia românească a revenit la valorile de dinaintea pandemiei. PIB-ul României a crescut în primul trimestru al acestui an cu 2.8% față de trimestrul precedent și se situează la -0.2% sub valorile de la începutul pandemiei. Mulți analiști și-au revizuit modelele laborioase pentru prognoza economică, astfel că media e peste 5%, dar sunt analiști care estimează o creștere și mai accelerată de până la 7%. Recent și FMI a îmbunătățit estimările evoluției PIB-ului românesc, care ar urma să crească cu 6%, dar cel mai important este că în UE suntem depășiți doar de Spania, care se estimează că va avea o creștere de 6.4%.

Inflația a crescut în aprilie cu 0.5% față de luna anterioară și se situează la 3.2% față de aceeași lună a anului trecut. Aceste valori sunt sub cele din regiune, de exemplu, în Ungaria, inflația în aprilie a ajuns la 5.1%. Inflația României are un efect de bază în primul rând din cauza prețului petrolului, un baril de petrol în Aprilie 2020 costa sub 20 USD comparat cu aprilie 2021 unde media a fost în jur de 60 USD. Un alt factor este liberalizarea prețurilor la energia electrică pentru consumatorii casnici de la începutul anului. Înainte de liberalizare, prețul la energia electrică pentru gospodării era inferior prețului tranzacționat pe bursa de mărfuri pentru consumatorii industriali. Acești factori au un caracter tranzitoriu, de aceea Banca Națională a României, în cadrul ultimei întâlniri din luna mai, a păstrat rata de politică monetară la 1.25%.

Grafic: Curba randamentelor titlurilor de stat emise de România pe diferite maturități la data de 30 Aprilie 2021 (cu portocaliu), în urmă cu 1 an de zile (cu rosu) în urmă cu 5 ani (verde)

Cu toate că nu există încă semnale pentru o inflație ridicată, sentimentul din Europa Centrală și de Est s-a extins și pe piața din România. Curba randamentelor a înregistrat o creștere pentru maturitățile lungi în ultimele săptămâni. Observăm că piața titlurilor de stat emise de statul român vor fi mult mai corelate cu evoluția randamentelor din regiune și din vestul Europei.

Acțiunile românești continuă să avanseze susținute de sentimentul pozitiv al economiei

Cele mai bune rezultate financiare au fost raportate de către producătorii de energie electrică. Aceștia au beneficiat de creșterea prețului certificatelor verzi ce a dus la creșterea prețului energiei electrice în toată Europa, dar și de liberalizarea prețurilor pentru consumatorii casnici.

Pentru celelalte sectoare, în medie, rezultatele au fost similare cu așteptările pieței, dar analizând la nivel de companie sunt discrepanțe semnificative pentru companii din același sector. Au fost răsplătite, printr-o profitabilitate superioară, companiile care în ultimii ani au avut o atitudine mai deschisă spre investiții și și-au demonstrat adaptabilitatea la noi condiții de piață.

Deși rezultatele financiare ale companiilor românești nu s-au situat la nivelul celor din restul Europei, investitorii au decis să privească potențialul pe termen lung al acestei piețe. Uitându-ne la noul program recent negociat cu Comisia Europeană, România va putea beneficia în următorii ani de investiții de 29 mld euro (reprezentând peste 13% din PIB-ul în 2020 în preturi curente).

Grafic: Evoluția în ultimul an și în ultimii 5 ani a indicilor bursieri de acțiuni din regiune, BET indicele bursei din România (cu portocaliu) , WIG30, indicele bursei din Polonia(gri), BUX indicele bursei din Ungaria(roșu) și PX, indicele bursei din Cehia (albastru)

Revenirea macroeconomică probabil va accelera din cel de-al doilea trimestru, în special ca urmare a ridicării măsurilor de carantină și redeschiderea sectorului HoReCa. Acum rămâne de văzut cât din aceasta creștere economică este deja inclusă în prețul acțiunilor.

Cât de folositor ți-a fost acest conținut?