Evoluții pe plan local
Saltul inflației spre două cifre

Notă informativă lunară pregatită de NN Investment Partners - Ecaterina Biris, Portfolio Manager Equity

Guvernul României ia măsuri pentru a estompa efectul crizei energetice

Inflația a sărit în teritoriul de două cifre, înregistrându-se la sfârșitul lunii martie o creștere a prețurilor de 10.15% față de aceeași lună a anului trecut iar in aprilie 2022 o creștere a prețurilor de 13.8% față de aprilie 2021. Spre deosebire de lunile precedente, în martie și aprilie s-a observat un avans mai accentuat al prețurilor pentru alimente.

În timp ce prețurile materiilor prime continuă să aibă un trend crescător, în special ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina, contribuția acestui factor la creșterea inflației a fost limitată de măsurile luate de Guvernul Romaniei. Printre aceste masuri se numără plafonarea prețurilor la gaze și energie electrica atât pentru populație, cât și pentru micile întreprinderi. Acest plafon are ca efect suprimarea cotațiilor internaționale la materii prime în rata inflației, iar efectul acestora se va vedea la finalul perioadei de aplicare a măsurilor. Așteptările sunt ca inflația atribuită produselor din domeniul energiei să fie limitată, dar având totuși prețurile la carburanți liberalizate. În plus, agravarea conflictului din Ucraina poate duce la o inflație mai ridicată a produselor alimentare. Șocurile pe partea ofertei produselor alimentare pot fi atribuite atât limitării exporturilor din Ucraina, cât și unei producții autohtone și europene mai scazuăa în contextul creșterii prețurilor pentru îngrășăminte chimice.

Grafic: Evoluția din ultimii 5 ani a creșterii anuale a prețurilor exprimată ca rata de inflație din Romania (linia cu portocaliu), rata inflației în Cehia (linia cu albastru) și rata de inflație în Germania (linia cu gri). Axa este exprimată în procente.

Sursa date: Refinitiv Datastream

Banca Centrală a Romaniei (BNR) a decis, în aprilie, să continue majorarea ratei dobânzii cheie cu 0.50%, la noul nivel de 2.5% pentru a tempera consumul și nu a intra într-o spirala evidențiată prin creșterea agresivă a prețurilor care va duce la creșterea accentuată a salariilor și tot așa.

Informatiile cuprinse in acest document au exclusiv scop de informare si nu reprezinta o oferta, in mod special un prospect, sau o invitatie de a negocia, a cumpara sau a vinde un titlu de valoare sau de a participa la orice strategie de tranzactionare. De asemenea, nu reprezinta o consiliere personalizata cu privire la investitii si nici o consiliere fiscala sau juridica. Desi a fost acordata o atentie deosebita continutului acestui document, nu se acorda nicio garantie, asigurare sau ceritudine, expresa sau implicita, in ceea ce priveste acuratetea, corectitudinea sau deplinatatea lui. Orice informatie din acest document poate fi subiectul unei modificari sau actualizari fara nicio notificare prealabila. Raspunderea NN Investment Partners (in acest sens folosindu-se denumirea legala a entitatii NN Investment Partners International Holdings B.V., a altor societati sau unitati care fac parte din NN Group, a functionarilor, directorilor sau angajatilor acestora nu va putea fi angajata direct sau indirect in ceea ce priveste informatiile si/sau recomandarile de orice fel incluse in acest document. Nu va fi acceptata preluarea nici unei responsabilitati, directa sau indirecta, pentru niciun fel de pierdere suferita sau asumata de cititori ca rezultat al folosirii acestei publicatii sau ca urmare a fundamentarii deciziilor investitionale pe informatiile din prezentul document. Investitiile implica risc. Va atentionam ca valoarea investitiei dumneavoastra poate creste sau se poate diminua, iar performantele anterioare nu reprezinta o garantie a realizarilor viitoare si in niciun caz nu trebuie considerate astfel. Orice revendicari rezultate din sau in legatura cu termenii si conditiile acestei clauze de exonerare de raspundere sunt guvernate si interpretate conform legislatiei olandeze.

Cât de folositor ți-a fost acest conținut?