Subiectul lunii pe piața globală
China face valuri, dar investitorii s-au retras pe plajă

Notă informativă lunară pregatită de NN Investment Partners - Ecaterina Biris, Portfolio Manager Equity

Volatilitate în scădere pe piețele internaționale

Pentru ultima lună de vară, august a fost destul de bogată în evenimente. De la intervențiile statului chinez asupra sectorului tehnologic, la datele macroeconomice din Europa, ce arată o creștere economică peste SUA și China, la creșterea numărului de cazuri de îmbolnăviri cu virusul COVID-19 în Asia, răspândirea agresivă a tulpinii Delta în anumite state din SUA, dar și acțiuni militare precum preluarea controlului Afganistanului de către talibani. Toate acestea au consumat mult spațiu în serviciile de stocare în cloud, cu jurnaliști și analiști încercând să cuantifice impactul. Cu toate acestea, dacă ne uităm la plajele din Grecia și Italia, am putea zice că întreaga Europă a fost în concediu, ceea ce ar putea constitui motivul pentru care aceste evenimente nu au zguduit piețele de capital.

Indicatorul de volatilitate VIX indică gradul de variație a principalului indice bursier al pieței de acțiuni din SUA, respectiv S&P 500. În ultimele luni, acesta a avut o tendință descrescătoare, ceea ce indică o volatilitate în scădere. Toate evenimentele petrecute în luna august nu au fost văzute de investitori ca elemente surpriză, astfel că aceștia nu au reacționat la apariția lor. Piețele de capital își pot continua astfel trendul ascendent și cu o volatilitate redusă, însă principalul risc rămâne evoluția crizei medicale.

Grafic 1: Evoluția în ultimul an și în ultimii 5 ani a indicatorului VIX, ce măsoară volatilitatea indicelui bursier american S&P 500.

Sursa date: Refinitiv Datastream

FED va începe discuțiile despre reducerea achizițiilor de obligațiuni

Președintele Rezervei Federale, Jerome Powell, a susținut un discurs în cadrul simpozionului economic de la Jackson Hole, in care a menționat că revenirea economică este peste așteptări, dar că încă mai este mult teren de recuperat pentru a ajunge la o rată de șomaj acceptabilă. Cea mai importantă informație din cadrul discursului, a fost cea referitoare la posibila începere a discuțiilor despre reducerea achizițiilor de obligațiuni (engl: tapering). Din martie 2020, FED (Rezerva Federală) cumpără lunar obligațiuni în valoare de 120 miliarde USD. Powell a ținut să clarifice că reducerea acestei sume nu furnizează indicații despre creșterea ratei de politică monetară, un alt instrument pe care FED îl poate utiliza pentru a reduce inflația, și că acestea trebuie privite ca două elemente separate.
Deși SUA a vaccinat până în prezent 72% din totalul populației cu vârsta peste 12 ani (conform datelor publicate de Centrul American pentru prevenirea și controlul bolilor), răspândirea variantei Delta rămâne principalul risc pentru revenirea economică.
Dacă discuțiile privind începerea reducerii achizițiilor de obligațiuni au fost în atenția investitorilor în luna august, pentru lunile următoare ne așteptăm ca aceasta să se îndrepte spre cât de repede va reduce FED aceste achiziții de obligațiuni lunare către zero.

Cele mai așteptate rezultate financiare

Rezultatele financiare raportate de către companii în cel de-al doilea trimestru al anului 2021 au fost poate printre cele mai așteptate raportări din ultimii ani. Așteptarea a fost pe deplin răsplătită de companii, care au raportat cel mai bun trimestru în ceea ce privește creșterea vânzărilor și expansiunea ratelor de profitabilitate. Companiile incluse în indicele S&P 500 și-au crescut în medie cu 25% vânzările față de același trimestru al anului 2020. Și mai relevant pentru investitori este faptul că acestea și-au dublat profiturile și au evidențiat astfel că efectele crizei medicale s-au diminuat considerabil, iar consumul revine la normal.
Și în Europa, companiile au avut rezultate peste așteptări, iar revenirea a fost foarte rapidă. Deja se pot observa rezultate similare cu anul pre-pandemic 2019 pentru majoritatea sectoarelor de activitate. Aceasta reprezintă un total succes pentru Europa, ținând cont de faptul că au fost necesari 11 ani pentru a-și reveni după criza financiară din 2008. În acest context, rezultatele financiare peste așteptări, ratele de vaccinare destul de ridicate atât în SUA cât și în Europa, deciziile Băncilor Centrale de a nu se grăbi să impună politici monetare restrictive, susțin creșterea piețelor de acțiuni.

Politicile anti-monopol din China

Începând cu luna noiembrie 2020, când a fost suspendată listarea publică în valoare de 37 miliarde USD a Ant Group, liderul mondial de plăți online, autoritățile de la Beijing au luat măsuri pentru a reduce practicile monopoliste. A urmat în decembrie 2020 compania Alibaba, un gigant în comerțul online, care a fost anchetată pentru practici monopoliste. În august, au fost anunțate noi măsuri, precum limitarea utilizării de către copii a jocurilor online până la 3 ore pe săptămână și interzicerea companiilor care oferă educație online să aibă profit din această activitate.
Panica în urma acestor acțiuni, s-a extins până la New York, unde investitorii au reacționat și au vândut agresiv acțiunile companiilor din China.
Motivele restricțiilor impuse de autoritățile de la Beijing nu sunt clare, dar conform declarațiilor oficiale reprezintă un cumul de: temeri pentru securitatea națională, în condițiile în care multe dintre aceste companii dețin informații despre utilizatori; timpul petrecut de copii online, autoritățile referindu-se la jocurile online ca fiind dependente precum drogurile; costurile suplimentare cu educația, pe care familiile chineze trebuie să le suporte; dar și de preferințele autorităților de a redistribui resursele și know-how-ul acumulat în inteligența artificială către alte sectoare, pentru a crește productivitatea.
Este de înțeles reacția de panică a investitorilor și exagerarea privind extinderea acestor restricții și către alte sectoare, care nu susțin idealurile de dezvoltare a partidului comunist din China.

Grafic 2: Evoluția în ultimul an și în ultimii 5 ani a principalilor indici bursieri: indicele de acțiuni al SUA, S&P 500 (linia cu gri), indiciele de acțiuni MSCI China (linia cu portocaliu), indicele de acțiuni european, Euro Stoxx 50 (linia cu mov) și indicele de acțiuni al piețelor emergente, MSCI Piețe Emergente (linia cu albastru). Axa este exprimată în creștere procentuală față de începutul perioadei 31/07/2020, respectiv 31/07/2016.

Sursa date: Refinitiv Datastream

Creșterea economică a Chinei dă semne de încetinire

Datele macroeconomice din ultima lună din China îngrijorează investitorii în privința potențialului de creștere al economiei chineze, dar și în ceea ce privește impactul pe care aceasta îl poate avea asupra economiei globale. În luna iulie, exporturile au încetinit în China, și au crescut doar cu 19.3% față de anul anterior comparativ cu creșterea de 32.2% înregistrată în luna iunie. Activitatea economică a fost oprită în multe regiuni ca urmare a restricțiilor impuse pentru limitarea răspândirii virusului COVID-19, însă acesta nu a fost singurul motiv care a dus la degradarea producției industriale. Prețurile crescute la materii prime, lipsa semiconductorilor, inundațiile devastatoare și închiderea unui port important ca urmare a descoperii unui caz COVID-19 printre angajați, a suprimat buna dezvoltare a economiei. Indicele managerilor de achiziții din producție s-a situat ușor peste pragul de 50 (respectiv la 50.1), care face delimitarea între expansiune și contracție, în timp ce indicele managerilor de achiziții din sectoarele de construcții și servicii a fost de 47.5.

În ultimele zile din luna august, China a înregistrat zero cazuri noi, ce arată că măsurile drastice impuse au avut rezultate rapide. Pentru moment, analiștii, consideră această situație ca fiind una temporară și că revenirea va accelera odată cu ridicarea restricțiilor de circulație.

Informatiile cuprinse in acest document au exclusiv scop de informare si nu reprezinta o oferta, in mod special un prospect, sau o invitatie de a negocia, a cumpara sau a vinde un titlu de valoare sau de a participa la orice strategie de tranzactionare. De asemenea, nu reprezinta o consiliere personalizata cu privire la investitii si nici o consiliere fiscala sau juridica. Desi a fost acordata o atentie deosebita continutului acestui document, nu se acorda nicio garantie, asigurare sau ceritudine, expresa sau implicita, in ceea ce priveste acuratetea, corectitudinea sau deplinatatea lui. Orice informatie din acest document poate fi subiectul unei modificari sau actualizari fara nicio notificare prealabila. Raspunderea NN Investment Partners (in acest sens folosindu-se denumirea legala a entitatii NN Investment Partners International Holdings B.V., a altor societati sau unitati care fac parte din NN Group, a functionarilor, directorilor sau angajatilor acestora nu va putea fi angajata direct sau indirect in ceea ce priveste informatiile si/sau recomandarile de orice fel incluse in acest document. Nu va fi acceptata preluarea nici unei responsabilitati, directa sau indirecta, pentru niciun fel de pierdere suferita sau asumata de cititori ca rezultat al folosirii acestei publicatii sau ca urmare a fundamentarii deciziilor investitionale pe informatiile din prezentul document. Investitiile implica risc. Va atentionam ca valoarea investitiei dumneavoastra poate creste sau se poate diminua, iar performantele anterioare nu reprezinta o garantie a realizarilor viitoare si in niciun caz nu trebuie considerate astfel. Orice revendicari rezultate din sau in legatura cu termenii si conditiile acestei clauze de exonerare de raspundere sunt guvernate si interpretate conform legislatiei olandeze.

Cât de folositor ți-a fost acest conținut?