Evoluții pe plan local
Primul semn de încetinire a consumului

Notă informativă lunară pregatită de NN Investment Partners - Ecaterina Biris, Portfolio Manager Equity

Volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul a înregistrat o creștere de 4,2% în iunie față de aceeași perioadă a anului anterior, ca urmare a creșterii prețului carburanților. Însă, față de luna anterioară, acesta a scăzut cu 2,1% ca urmare a declinului înregistrat la vânzările de produse nealimentare. Acesta este un prim semnal de temperare a consumului, care este probabil afectat de inflația în creștere.

Optimism de vară

După două luni de scăderi vizibile, indicatorul de incredere al economiei a înregistrat în iulie o ușoară creștere. Astfel, managerii din sectorul de servicii și de comert au fost mai optimiști, în timp ce cei din sectorul de construcții continuă să parcurgă momente dificile.

Așteptările managerilor sunt favorabile în ceea ce privește creșterea economică din cea de-a doua parte a anului, însă indică și estimări pentru noi majorări de prețuri și o relativă stagnare a numărului de salariați. Sectorul de servicii este influențat de o cerere mai ridicată a consumatorilor, în contextul primului sezon estival fără restricții de după pandemie. În toamnă, rămâne de văzut dacă odată cu întoarcerea din vacanțe, cererea pentru servicii va continua la niveluri la fel de ridicate.

Creșterea prețurilor se propagă

În ceea ce privește acțiunile BNR, este de așteptat ca aceasta să continue mărirea ratei de dobândă de politică monetară și în cadrul următoarelor întâlniri, pentru a domoli consumul și a tempera accelerarea inflației.

Informatiile cuprinse in acest document au exclusiv scop de informare si nu reprezinta o oferta, in mod special un prospect, sau o invitatie de a negocia, a cumpara sau a vinde un titlu de valoare sau de a participa la orice strategie de tranzactionare. De asemenea, nu reprezinta o consiliere personalizata cu privire la investitii si nici o consiliere fiscala sau juridica. Desi a fost acordata o atentie deosebita continutului acestui document, nu se acorda nicio garantie, asigurare sau ceritudine, expresa sau implicita, in ceea ce priveste acuratetea, corectitudinea sau deplinatatea lui. Orice informatie din acest document poate fi subiectul unei modificari sau actualizari fara nicio notificare prealabila. Raspunderea NN Investment Partners (in acest sens folosindu-se denumirea legala a entitatii NN Investment Partners International Holdings B.V.), a altor societati sau unitati afiliate, a functionarilor, directorilor sau angajatilor acestora nu va putea fi angajata direct sau indirect in ceea ce priveste informatiile si/sau recomandarile de orice fel incluse in acest document. Nu va fi acceptata preluarea nici unei responsabilitati, directa sau indirecta, pentru niciun fel de pierdere suferita sau asumata de cititori ca rezultat al folosirii acestei publicatii sau ca urmare a fundamentarii deciziilor investitionale pe informatiile din prezentul document. Investitiile implica risc. Va atentionam ca valoarea investitiei dumneavoastra poate creste sau se poate diminua, iar performantele anterioare nu reprezinta o garantie a realizarilor viitoare si in niciun caz nu trebuie considerate astfel. Orice revendicari rezultate din sau in legatura cu termenii si conditiile acestei clauze de exonerare de raspundere sunt guvernate si interpretate conform legislatiei olandeze.

Cât de folositor ți-a fost acest conținut?