Siguranța clienților noștri este pe primul loc.
Cu toții ne dorim să trecem cu bine peste momente dificile. De aceea considerăm că este esențial să rămânem aproape de clienții noștri.
Astfel, ca urmare a publicării Ordonanței de Urgență nr.90/2022 cu privire la amânarea la plată a ratelor aferente produselor de creditare (“Ordonanța”) precum și a normelor metodologice de aplicare a acesteia (“Normele de aplicare a Ordonanței”), în contextul actual caracterizat de creşterea preţurilor, determinată direct sau indirect de criza energetică şi de războiul dintre Rusia şi Ucraina am pregătit o pagină dedicată cu toate informațiile necesare.
Întrebări frecvente
Vă prezentăm mai jos principalele prevederi ale Ordonanței, pe care trebuie să le aveți în vedere, și care privesc debitorii și tipurile de credite care pot beneficia de masura suspendării la plată a ratelor, dobânzilor și comisioanelor, precum și alte condiții de aplicare a acestei măsuri.
Conform Ordonanței, puteți solicita amânarea obligațiilor de plată scadente reprezentând rate de capital, dobânzi și comisioane, aferente creditului/creditelor* acordate până la data de 30 aprilie 2022 inclusiv.
În acest context, puteți solicita o singură dată amânarea obligațiilor de plată pentru o perioadă între minimum 1 lună și maximum 9 luni, pentru fiecare facilitate de credit în parte.
Dacă doriți să consultați textul Ordonanței, îl puteți găsi integral aici, iar Normele de aplicare a Ordonanței sunt disponibile aici.
Ce trebuie să știți despre suspendarea rambursării ratelor
1. Nu se suspendă obligațiile de plată care devin scadente în perioada cuprinsă între data depunerii cererii de suspendare și data aprobării acesteia de către bancă, ceea ce înseamnă că este nevoie să le achitați în cuantumul și la termenele stabilite contractual;
2. Perioada de rambursare a obligaţiilor de plată aferente creditului poate fi extinsă cu maxim perioada aferentă suspendării obligaţiilor de plată, cu excepția creditelor garantate de FNGCIMM**, acordate pe perioada maximă (72 luni).
3. Prevederile Ordonanței se extind de drept, prin efectul legii, asupra oricăror garanți, inclusiv fideiusori, care au garantat obligațiile de plată ce decurg din sau în legătură cu contractul/contractele de credit, fără încheierea de acte adiţionale;
4. Creditul/creditele pentru care se aprobă amânarea la plată se va/vor înregistra cu "Restructurare" în raportarea CRC (Centrala Riscului de Credit);
5. Suspendarea obligațiilor de plată nu presupune stingerea sau anularea acestora, ci doar amânarea lor.
Suspendarea ratelor presupune în continuare calculul dobânzii pentru perioada în care ratele au fost amânate, aceasta urmând a fi capitalizată la soldul creditului existent la sfârșitul perioadei de suspendare, iar rambursarea capitalului astfel majorat la care se aplică rata de dobândă la nivelul prevăzut în contractul de credit, se va realiza conform noului scadentar, ulterior expirării perioadei de suspendare.
Față de situația actuală, recalcularea obligațiilor de plată suspendate/capital de rambursat compus din rate de capital amânate, împreuna cu dobânzi capitalizate poate avea impact în creșterea ratei/obligației lunare de plată după încheierea perioadei de amânare la plată, pe perioada de rambursare.
Cum puteți solicita amânarea plății ratelor, dobanzilor si comisioanelor?
Puteți solicita amânarea obligațiilor de plată aferente creditului/creditelor* acordate companiei dumneavoastră, urmând pașii de mai jos:
- completați formularul disponibil aici;
- transmiteți formularul completat și semnat la adresa de email AmanareRatePJ@ing.com, până la data de 29 august 2022 inclusiv.
Veți primi răspuns la solicitarea dumneavoastră de amânare a plății ratelor, în termen de 30 zile de la data primirii cererii de suspendare complete.
Condiții de eligibilitate pentru măsura suspendării la plată a ratelor, dobânzilor și comisioanelor, conform Ordonanței
- Pentru a putea solicita suspendarea ratelor, dobânzilor și comisioanelor aferente creditului/ creditelor acordate, creditul/creditele pentru care se solicită amânarea la plată, trebuie să îndeplinească următoarele condiții, cumulativ:
a) a/au fost acordat/acordate până la data de 30 aprilie 2022 inclusiv;
b) data scadenţei finale a obligaţiilor de rambursare a ratelor, prevăzută în contractele de credit, cu modificările și completările ulterioare, este ulterioară datei aprobării de către bancă a solicitării suspendării obligaţiilor de plată;
c) nu a/au înregistrat restanţe în ultimele 6 luni înainte de data solicitării suspendării obligaţiei de plată şi nu înregistrează restanţe nici la data solicitării de suspendare a obligaţiilor de plată;
d) nu se încadrează în categoria creditelor revolving (reînnoibile), inclusiv cele de tipul descoperitului de cont şi al liniilor de credit acordate debitorilor;
Cererea de amânare a plății ratelor se formulează de către reprezentantul legal al companiei.
Companía trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:
a) prezintă declaraţia pe propria răspundere cu privire la afectarea, în sensul scăderii, în contextul crizei actuale, cu minimum 25% a mediei rezultatelor nete contabile lunare pe ultimele 3 luni anterioare solicitării suspendării obligaţiilor de plată, comparativ cu perioada similară a anului 2021. În situaţia companiilor care nu au o perioadă similară de raportare în anul 2021, fiind înfiinţaţe cu mai puţin de 1 an în urmă, analiza se va realiza prin raportare la media rezultatelor de la înfiinţare;
b) prezintă declaraţia pe propria răspundere că nu vor distribui şi nici nu vor plăti dividende pe perioada aplicării facilităţii de amânare la plată şi nu vor acorda sau rambursa credite către acţionari/asociati;
c) nu a înregistrat incidente de plată la Centrala Incidentelor de Plăţi în legătură cu bilete la ordin sau cecuri, în ultimele 6 (şase) luni anterioare datei solicitării;
d) prezintă declaraţia pe propria răspundere că nu se află în insolvenţă la data solicitării suspendării rambursării creditului, conform informaţiilor disponibile pe pagina web a Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi nu a fost începută o procedură de executare silită de către un alt creditor;
e) prezintă declaraţia pe propria răspundere că nu înregistrează un nivel al activului net sub nivelul unei valori egale cu jumătate din capitalul social, potrivit situațiilor financiare anuale la 31.12.2021 depuse şi înregistrate la autorităţile fiscale, în cazul acelor entități care au obligația întocmirii acestora;
f) nu beneficiază la data solicitării, de o soluţie/un plan de restructurare a datoriilor companiei agreată/agreat, de comun acord cu creditorul, în ultimele 3 luni anterioare intrării în vigoare a Ordonanței 90 (perioada 29 martie – 29 iunie 2022);
g) prezintă acordul garanţilor şi fideiusorilor, după caz. În cazul creditelor acordate cu garanţii guvernamentale, acordul statului este implicit.
Pentru ce tipuri de credite se poate solicita amânarea de plată a ratelor?
Puteți solicita amânarea obligațiilor de plată scadente reprezentând rate de capital, dobânzi și comisioane, aferente creditului/creditelor acordate până la data de 30 aprilie 2022 inclusiv. Facilitățile revolving (reînnoibile), inclusiv cele de tipul descoperitului de cont și al liniilor de credit sunt excluse de la amânare.
Pentru ce perioadă se poate solicita amânarea de plată a ratelor?
Puteți solicita o singură dată amânarea obligațiilor de plată, pentru o perioadă între minimum 1 lună și maximum 9 luni, pentru fiecare facilitate de credit în parte.
Cum va fi influențată rata lunară a creditului după perioada de amânare?
Dobânda aferentă perioadei de amânare/suspendare se va capitaliza și se va adăuga la soldul creditului existent la sfârșitul perioadei de suspendare și, după caz, va fi eșalonată până la noua maturitate, respectiv prin încadrarea în maturitatea inițială, prin stabilirea/recalcularea obligațiilor de plată lunare. Această recalculare poate avea impact în creșterea ratei/obligației lunare față de situația actuală după încheierea perioadei de amânare la plată, pe perioada rămasă de rambursare.
În cazul creditului de investiții IMM Invest acordat pe perioadă maximă (72 luni) această recalculare poate avea un impact major deoarece obligațiile de plată acumulate în perioada de amânare se vor împărți pe perioada de rambursare rămasă, fără a se extinde maturitatea creditului.
Facilitățile de credit IMM Invest pot beneficia de amânarea de plată a ratelor?
Da, facilitatile de credit IMM Invest pot beneficia de amânarea de plată a ratelor, caz în care se vor amâna exclusiv ratele de capital, dobânzile și comisioanele datorate de companie în această perioadă. Pentru creditele de investitii IMM Invest maturitatea nu va fi prelungită cu perioada de amânare, care va fi inclusă în perioada de creditare a facilității deja aprobate. Procesul de amânare a plății ratelor nu va afecta eventualele subventii și/sau perioade de grație aplicabile conform programului IMM Invest.
Care este termenul de răspuns la solicitarea de amânare de plată a ratelor?
Veți primi răspuns la solicitarea dumneavoastră de amânare a plății ratelor, în termen de 30 zile de la data primirii cererii de suspendare complete, conform Ordonanței.
*Facilitățile revolving (reînnoibile), inclusiv cele de tipul descoperitului de cont și al liniilor de credit sunt excluse de la măsura amânării la plată în conformitate cu prevederile Ordonanței și ale Normelor de aplicare a Ordonanței.
** În cadrul programelor guvernamentale destinate IMM-urilor (inclusiv cele garantate de FNGCIMM), o astfel de prelungire nu se aplică în măsura în care încalcă deciziile de autorizare emise de Comisia Europeană pentru schemele de ajutor de stat aferente acestor programe și/sau prevederile legislației naționale și europene în domeniul ajutorului de stat.