Când ursul n-are casă, vine la vecini la masă

De ce e important ca oamenii și animalele din Făgăraș să fie vecini buni?

Știm, subiectul e complicat. Echilibrul natural din Carpați a fost perturbat și acum sunt în pericol fauna, oamenii care trăiesc în zonă și întregul ecosistem. Pe de o parte, gospodăriile trebuie protejate de atacurile animalelor sălbatice, în special ale urșilor. Pe de alta, animalele au rămas fără casă și hrană, din cauza distrugerii pădurilor, a braconajului și a schimbărilor climatice.

Susținem Fundația Conservation Carpathia și modelul lor de intervenție care ajută și oamenii, și animalele să fie vecini buni. Luăm parte la misiunea de a crea o zonă ocrotită în Munții Făgăraș, pentru că natura sălbatică de talie mondială de aici merită un spațiu protejat. Obiectivul final este ca această zonă să devină Parc Național.

Și avem nevoie de ajutorul tău.

Donează pentru crearea Parcului Național Făgăraș! Ajută animalele și oamenii din zonă să trăiască în pace, fiecare la casa lui.

Cum ajută donațiile?

Împreună punem susține prin donații două căi de acțiune.

Prevenirea pagubelor produse de animalele sălbatice prin:

  • montarea de garduri electrice în gospodăriile afectate de urși;
  • creșterea câinilor Ciobănesc Carpatin pentru a le fi alături fermierilor (fără costuri);
  • angajarea și pregătirea unor rangeri care, în echipe de intervenție rapidă, să alunge animalele sălbatice când acestea devin o amenințare;
  • compensarea păgubiților când există daune în rândul animalelor domestice. Concret, fermierii din zonă primesc alte animale în locul celor pierdute - în special vaci și oi - și nu trebuie să mai aștepte după compensațiile financiare guvernamentale care de multe ori întârzie.

Monitorizarea faunei sălbatice

Fundația a inițiat un program de monitorizare a urșilor, lupilor, râșilor și cerbilor pe o suprafață de peste 100.000 de hectare, prin metode moderne, cum ar fi prelevarea de probe ADN și camere foto-capcană.

Cum pot dona?

Direct din Home'Bank:
mergi la meniul Plăți, secțiunea Donează.
Prin transfer bancar către Fundația Conservation Carpathia,
IBAN: RO16RNCB0061114278450048

Cât să donez?

Cât vrei și cât poți. Ca să-ți dai seama de impactul pe care îl va avea contribuția ta, iată câteva exemple de cheltuieli care vor fi acoperite din donații:
  • 25 lei - baterii reîncărcabile pentru o patrulă de rangeri
  • 50 lei - creșterea și îngrijirea unui pui de Ciobănesc Carpatin timp de o lună
  • 75 lei - echipamentul de comunicații pentru un ranger, vital pentru a ține legătura în echipă pe teren și a urmări braconierii. Sau funcționarea unei camere-capcană pentru o săptămână
  • 100 lei - un curs de instruire de 3 ore pentru un fermier local despre cum să prevină conflictele cu animalele sălbatice
  • 500 lei - un aparat de monitorizare GPS pentru un ranger. Sau un segment de gard electric pentru o gospodărie

Vă mai pot susține și altfel?

Ești fan jocuri?

Comunitatea gamerilor este alături de noi.

Deși subiectul nu este o joacă, în săptămâna 22-28 noiembrie câțiva dintre cei mai cunoscuți streameri din țară se vor juca online pentru cauză. Toate donațiile vor fi trimise direct către Conservation Carpathia.

Urmărește-i pe
cum joacă să le facă o casă mai bună urșilor, lupilor și râșilor.
Intră, vezi streamurile – promitem că nu te vei plictisi - și donează și tu.

Ești pe Instagram?

Avem ceva fun pentru tine.

Creează un story și folosește filtrul „Carpatin” de pe pagina @ingromania
Vezi ce animal sălbatic și simpatic ți se potrivește
Postează, dă-ne tag @ingromania și pune #ParculNationalFagaras
Pentru fiecare Story, vom dona 3 euro către Conservation Carpathia

Cine este Conservation Carpathia?

Din 2009, Fundația Conservation Carpathia contribuie la conservarea și reconstrucția ecosistemelor naturale din Munții Făgăraș, în beneficiul biodiversității și a comunităților locale, prin achiziționarea, protejarea și administrarea pădurilor și pajiștilor naturale.

Scopul Fundației este crearea unei zone protejate cu natură sălbatică de talie mondială în sudul Carpaților românești, un parc național cu zonă sălbatică de clasă mondială, un exemplu de conservare în Europa și cel mai emblematic parc național de pe continent.

Vezi mai mult >>

Vedem campania prin lentila lor:

Daniel Rosengren, Daniel Dinu, Marius Druga, Georgiana Catan.

Ei sunt fotografii care ne-au pus la dispoziție imaginile campaniei, realizate cu fauna sălbatică în inima Munților Făgăraș.

Vă mulțumim!

Poți vedea regulamentul campaniei aici.