Horoscop din stele verzi Cum să te ferești de hoții de pe net în funcție de zodie

E scris în stele verzi cum poți să te ferești de fraudatorii de pe net

Noi știm să recunoaștem schemele de fraudă, Neti Sandu știe limbajul stelelor.

Hai să vezi horoscopul care îți spune cum să te aperi de fraudatorii de pe Internet.

aquarius
aries
cancer
capricorn
gemini
leo
libra
pisces
sagittarius
scorpio
taurus
virgo

Cum să te ferești de răuvoitorii de pe Internet, în funcție de zodie

Știi că astrele sunt mereu de partea ta. Astăzi, îți arată cum să te ferești de fraudatorii de pe net, pe care s-ar putea să îi întâlnești și pe OLX. La prima vedere, ai putea crede că sunt oameni care vor să cumpere lucruri de la tine. La o privire mai atentă, observi că sunt un fel de hoți de buzunare care vor să îți ia banii sau să-ți fure datele, prin diferite trucuri lipsite de magie.

Dă IBAN-ul, nu datele de pe card

Ține datele de pe card pentru tine. Numărul, data expirării și CCV-ul nu sunt informații de împărtășit. Dacă trebuie să primești bani, nu trebuie în nicio situație să furnizezi datele menționate. Cine îți trimite bani are nevoie doar de IBAN și numele complet. Dacă ți-ai dat totuși datele cardului si primești un mesaj pentru autorizarea unei tranzacții, reține să nu autorizezi niciodată o plată pe care nu ai inițiat-o tu! Citește cu atenție mesajele primite și contactează banca dacă ai suspiciuni.

Vorbește pe chat-ul OLX, nu pe WhatsApp

Ține conversațiile pe platforma de chat OLX, ca să te poți proteja de fraudatori. Dacă cineva îți cere să muți discuția pe WhatsApp sau îți iau numărul de pe OLX și îți scrie direct pe altă platformă, fii foarte atent. Cel mai bine este să îi spui să continuați conversația pe platforma OLX. Acolo ești mai protejat. În cazul unei fraude, echipa de ajutor OLX poate face investigații.

Fii atent la gramatică și tonul alert

Un fraudator poate scrie cu multe greșeli, poate folosi exprimări ciudate sau un ton foarte alert. E posibil ca acesta să facă presiuni asupra ta pentru a grăbi tranzacția. În acest caz, pune capăt conversației și raportează utilizatorul.

Ai grijă la link-urile false și paginile clonă

Paginile de plată și site-urile oficiale au mereu un lăcățel în fața link-ului. Uneori, paginile clonă sunt realizate de atacatorii iscusiți – dă click pe lăcățel și vei vedea dacă ai o conexiune sigură, dacă are un certificat valid, dar și de cine și cui e emis. E foarte simplu! Pe paginile clonă, ți se cere să introduci detaliile bancare sau credențialele de autentificare în platforma de Internet banking, dar în niciun caz să nu faci acest lucru.

Uite câteva exemple reale de tentative de fraudă, ca să știi de ce să te ferești.

Link-uri false și pagini nesecurizate

Atunci când primești un link de la un cumpărător, verifică dacă pagina este securizată – are lacăt în fața link-ului, și dacă link-ul conține numele
complet al site-ului – olx.ro/ sau are alte cuvinte sau terminații, cum este .info – caz în care este o pagină clonă.

Platforme externe de chat și pretextul livrării

Un fraudator îți va spune să vorbiți pe WhatsApp sau îți va scrie direct acolo. Cu pretextul livrării gratuite, îți va trimite un link fals, unde îți va cere datele de pe card.

Ține mereu conversațiile pe chat-ul OLX, ca să te ajutăm să nu cazi în plasa acestor scheme.

Pagini clonă ale site-urilor originale

Paginile clonă au elemente care pot păcăli o privire neatentă, de exemplu logo-urile partenerilor.

Deși seamănă, nu te lăsa înșelat și nu îți pune datele de card pe nicio pagină pe care se presupune că trebuie să primești bani.

Dă IBAN-ul, nu datele de pe card

Dacă un presupus cumpărător vrea să îți trimită bani, are nevoie de la tine de IBAN și numele complet, nu de datele de pe card.

Nu completa niciodată cu date personale niciun link primit de la un utilizator.