Suntem obligați prin lege să blocăm toate conturile tale, până la recuperarea sumei din adresa de înființare a popririi.
Detalii Persoane Juridice
Ce înseamnă o poprire?
Este o formă de executare silită prin care un organ de executare / instanță de executare (ex: ANAF, BEJ-i, judecătorii) solicită băncii să plătească sumele de bani datorate de către clientul băncii unor instituții sau persoane.
Care sunt părțile implicate în procesul de poprire?
Iată cele 3 părți implicate:
- Organul de executare are atribuţia să aducă la îndeplinire executarea silită a hotărârilor judecătoreşti şi a celorlalte titluri executorii. Astfel, creditorul (persoană fizică sau juridică) poate să recupereze de la debitor, prin intermediul organului de executare, sumele de bani pe care acesta i le datorează.
Pe scurt: Organul de executare este instituția care emite poprirea (blocarea conturilor și obligația de plata). Acesta este instituția care recuperează sumele de bani menționate în adresa de înființare a popririi. - Banca este un terț poprit, adică o persoană care datorează sau va datora sume de bani debitorului său şi de la care creditorul, prin intermediul organului de executare, poate obţine plata creanţei sale pe calea popririi în baza unor raporturi juridice existente.
Pe scurt: Banca este un intermediar care este obligat, de regulă, să onoreze plata popririi. Blochează contul în urma unei informări oficiale primite de la organele de executare. - Debitorul (persoană fizică sau juridică) este clientul băncii care datorează sume de bani atât creditorului, conform hotărârilor judecătoreşti şi a celorlalte titluri executorii cât și organului de executare, în cazul în care acesta înaintează cheltuieli de executare în cursul executării silite.
Pe scurt: Debitorul ești chiar tu: clientul băncii care are de plată suma datorată.
Cum aflu dacă am o poprire pe conturile companiei?
În scurt timp după ce organul de executare trimite înființarea popririi, noi trimitem informația prin SMS către persoana autorizată, e-mail și mesaj în aplicația ING Home’Bank (în cazul în care compania deține acest tip de internet banking)
Ce obligații are banca atunci când primește adresa de înființare poprire?
Suntem obligați prin lege să blocăm toate conturile firmei, până la recuperarea sumei din adresa de înființare a popririi.
Ce fel de încasări se permit în timpul popririi?
Chiar dacă există poprire pe cont, se pot face în continuare încasări. Există și venituri care nu pot fi poprite, ca regulă generală, cum ar fi: (i) sumele reprezentând credite nerambursabile ori finanțări primite de la instituții sau organizații naționale și internaționale pentru derularea unor programe ori proiecte sau (ii) sumele de bani necesare plății drepturilor salariale
Ce se întâmplă cu banii primiți din credite nerambursabile în cazul unei popriri?
Creditele nerambursabile (finanțări primite de la instituții / organizații naționale sau internaționale: ex. POSDRU) nu vor fi folosite pentru acoperirea popririi. Deși contul în care se află disponibilul de credit este blocat, se pot retrage aceste sume la cerere.
Cum se pot retrage?
Pentru asta e nevoie să prezentați documente care justifică proveniență fondurilor, în acest sens noi așteptăm documentele originale în orice ING Office, fie să recepționăm o adresa de la organul de executare, prin care să fim instructați să nu mai poprim încasarea respectivă sau tipul respectiv de încasări.
Cum se plătesc salariile angajaților dacă există o poprire pe conturile companiei?
Există două situații.
Dacă poprirea este instituită de un organ de executare fiscal, puteți face plata salariilor pe termen nelimitat. E nevoie de o declarație cu informațiile necesare retragerii și de statele de plata aferente lunii calendaristice pentru care se plătesc salariile. Documentele trebuie depuse în original în orice ING Office sau folosind platformele puse la dispoziție de ING Bank.
Dacă, însă, poprirea e instituită de un executor judecătoresc, se pot plăti salariile doar pe o perioada de 3 luni de la data înființării popririi*. În acest caz, trebuie completate aceleași documente menționate mai sus.
* În situația în care sunt instituite mai multe popririi emise de executori judecătorești, termenul de 3 luni se calculeaza tinând cont de cea mai veche poprire recepționată în bancă. Termenul de 3 luni se calculează și în cazul în care există atât popriri instituite de organe de executare fiscale cât și popriri instituite de executori judecătorești.
Se poate plăti parțial poprirea?
Chiar dacă ne este solicitat de către persoana reprezentantă a companiei, să plătim o sumă mai mică decât cea disponibilă, legea ne obligă să plătim în totalitate sumele din cont până la recuperarea integrală a sumei poprite. Dacă disponibilul din cont este mai mic decât valoarea poprită, disponibilul se va folosi integral. Apoi, orice sumă încasată și care poate fi folosită pentru plata popririi se va utiliza până la plata integrală.
Ce se întamplă mai departe, după ce am plătit poprirea?
Dovada achitării trebuie să ajungă la noi.
Chiar dacă a a fost achitată poprirea, noi putem să o ridicăm doar după ce organul de executare emite o adresă de sistare. Asta înseamnă că nu putem să luăm în considerare alte documente, cum ar fi extrasul de cont din altă bancă sau ordinul de plată. Doar în cazul în care plata pentru poprire a fost procesată din contul ING Bank, cu detaliile adresei de înființare a popririi, putem lua în cosiderare plata și desființa poprirea.
Cum poate ajunge adresa de sistare a popririi la noi?
1. Organul de executare o transmite în atenția ING Bank pe email / fax sau posta. Sau o poate depune in locatiile ING.
2. Se poate aduce adresa de sistare in original în orice office ING Bank. Harta locațiile băncii. Intreaga listă a office-urilor ING disponibilă aici
! Documentele depuse până în ora 16:00 și care îndeplinesc condițiile de mai sus, vor fi procesate în ziua respectivă. Cele depuse după ora 16:00, vor fi procesate în următoarea zi lucrătoare.
Ce se întâmplă cu comisioanele conturilor poprite?
Comisioanele percepute pentru produsele și serviciile noastre vor fi debitate și după înființarea popririi. Dacă în cont nu sunt bani suficienți pentru plata lor, vor genera un sold negativ.
Se poate achiziționa un credit pe perioada popririi?
Una din condițiile acordării creditului este achitarea popririi. Puteți afla mai multe detalii cu o vizită într-un ING Office.
Ce se întâmplă cu linia de Credit Extra Rol în cazul unei popriri?
În funcție de tipul companiei, linia de credit poate fi blocată sau nu. În cazul în care banca a încadrat compania pe care o reprezentați, în categoria companiilor la care linia de credit nu se blochează, aceasta nu va fi blocată, se vor putea efectua operațiuni bancare de către persoanele autorizate, din această linie de credit, cu sumele de bani excedentare sumei poprite.
Ce se întâmplă cu cardul de credit în cazul unei popriri?
Cât timp poprirea este activă, cardul de credit, emis pentru respectiva companie, nu va fi blocat și va putea fi folosit fără alte restrictionări.
Ce se întâmplă dacă trebuie să plătesc un bilet la ordin sau un cec în timpul popririi?
Puteți plăti biletele la ordin sau cecurile doar după ce achitarea integrală a popririi. Plata lor presupune să aveți în conturi un disponibil care acoperă integral atât suma poprita, cât și sumele de pe biletele de ordin sau cecurile venite spre decontare.
Care este diferența între o poprire executorie și o poprire asiguratorie?
• Poprirea executorie presupune ca sumele blocate în contul bancar sunt virate direct în contul indicat de organul de executare. De ex: conturile colectoare ale ANAF, Primării etc sau conturile de consemnare ale executorilor judecătorești.
• Poprirea asiguratorie doar blochează sumele de bani existente în conturile bancare fără a vira direct banii. Acestia vor fi virați doar după ce se obține un titlu executoriu
Contact
Daca ai nevoie de alte informatii ne poți contacta în orice moment la numerele de telefon
*2464 sau 031 406 2464