Bine de știut


Popririle nu sunt sume datorate băncii, ci unor instituții sau persoane (ANAF, primării, companii, persoane fizice).

Știm că este o situație neplăcută și cu atât mai mult te îngrijorezi atunci când nu înțelegi ce înseamnă sau cum funcționează popririle.

Întâi partea teoretică

Poprirea presupune în primul rând folosirea multor termeni legali cu care este bine să te familiarizezi. Banca joacă un rol intermediar când vine vorba de popriri, așa ca îți vom expune teoria și ca să îți venim în ajutor o să facem tot posibilul să îți explicăm popririle pe limba ta.

Ce este poprirea?

Poprirea este o măsură de executare silită prin care un organ de executare, solicită băncii să plătească sumele de bani pe care le deține sau le va deține, în numele debitorului său.

Adică: Popririle sunt sume datorate unor instituții (ANAF, primării etc) sau persoane (companii, persoane fizice) pe care ești obligat să le plătești conform legii. Instituțiile / persoanele solicită băncii blocarea sumelor datorate și intermedierea plății.

Ultimele informații

Începând cu 01.10.2023, devine aplicabil noul flux electronic de procesare a popririlor instituite de Agenția Națională de Administrare Fiscală ("ANAF"), conform Ordinului Președintelui ANAF nr. 878/2022. Ordinul este obligatoriu pentru toate instituțiile de credit din Romania și vă impacta toți clienții cu popriri instituite de ANAF (existente și viitoare).

  • ANAF incarca zilnic, pana la ora 24:00, pe platforma electronica E-Popriri, instructiuni de infiintare, sistare, reactualizare, suspendare, continuare a popririi si ordonantari (instructiuni) de plata a popririi
  • Bancile, inclusiv ING, au obligatia de a comunica ANAF, tot zilnic, informatii privind soldurile popribile aferente popririlor infiintate de ANAF.
  • Soldul popribil trebuie comunicat de banci, inclusiv ING,  catre ANAF, prin platforma  electronica, pana la maxim ora 17:00 a zilei bancare imediat urmatoare datei in care a fost infiintata poprirea de catre ANAF (pentru popririle noi) sau a datei in care au fost incasate sume in conturile clientilor cu poprire (in cazul popririlor existente.
  • Soldul popribil reprezinta totalitatea sumelor care pot fi poprite existente in toate conturile unui client (conturi curente in lei sau valuta, conturi ING Young, conturi de depozit), pana la limita sumei pana la care a fost infiintata poprirea.
  • Soldul popribil va fi comunicat catre ANAF pentru fiecare poprire in parte, atat pentru cele nou infiintate cat si pentru cele existente.
  • Dupa ce a fost comunicat soldul popribil catre ANAF, acesta nu mai poate fi, pentru niciun motiv, diminuat/pus la dispozitia clientului de catre Banca.
  • Soldul popribil va fi comunicat catre ANAF dupa primirea adresei de infiintare a popririi, precum si ori de cate ori sunt incasate sume in conturile deschise de debitori, pana la desfiintarea popririi respective
  • Solicitarile de deblocari de salariu pentru clientii PJ vor putea fi procesate doar in masura in care soldul popribil aferent popririi fiscale nu a fost deja raportat catre ANAF.
    Solicitarile pentru deblocarea salariilor trebuie completate tinand cont de suma totala de achitat conform statului de plata si suma pentru care se solicita deblocare – aceasta din urma nu trebuie sa fie mai mare nici decat restul de plata de pe stat (luand in considerare si deblocarile anterioare) si nici decat suma existenta in conturi. Solicitarile transmise pentru care suma nu este corecta, soldul din conturi este 0 sau in cazul in care documentele nu sunt datate cu data depunerii lor la banca, nu vor fi procesate si trebuie refacute pentru a fi luate in considerare. Documentele trebuie sa fie datate cu data din ziua transmiterii/ depunerii acestora in ING Office
  • Solicitarile de deblocare a veniturilor/incasarilor asimilate salariilor pentru clientii PF, vor putea fi procesate doar in masura in care soldul popribil nu a fost deja raportat catre ANAF.
  • Avand in vedere termenul foarte scurt in care bancile trebuie sa transmita soldurile popribile catre ANAF, va rugam sa transmiteti catre ING cererile de deblocare venituri/plata, insotite de documente justificative complete si clare, pana cel tarziu la ora 13:00, astfel incat banca sa poata procesa cererea dumneavoastra (procesare care nu se realizeaza intru-totul automat, ci presupune si analiza umana) si sa poata, in acelasi timp, respecta obligatiile legale care ii revin. Cererile vor fi procesate in masura disponibilitatii si doar daca soldul popribil nu a fost inca raportat catre ANAF.

Orice problema in legatura cu poprirea va recomandam sa o clarificati cu prioritate cu organul de executare.