Bine de știut


Popririle nu sunt sume datorate băncii, ci unor instituții sau persoane (ANAF, primării, companii, persoane fizice).

Știm că este o situație neplăcută și cu atât mai mult te îngrijorezi atunci când nu înțelegi ce înseamnă sau cum funcționează popririle.

Întâi partea teoretică

Poprirea presupune în primul rând folosirea multor termeni legali cu care este bine să te familiarizezi. Banca joacă un rol intermediar când vine vorba de popriri, așa ca îți vom expune teoria și ca să îți venim în ajutor o să facem tot posibilul să îți explicăm popririle pe limba ta.

Ce este poprirea?

Poprirea este o măsură de executare silită prin care un organ de executare, solicită băncii să plătească sumele de bani pe care le deține sau le va deține, în numele debitorului său.

Adică: Popririle sunt sume datorate unor instituții (ANAF, primării etc) sau persoane (companii, persoane fizice) pe care ești obligat să le plătești conform legii. Instituțiile / persoanele solicită băncii blocarea sumelor datorate și intermedierea plății.

Ultimele informații

Începând cu 01.10.2023, devine aplicabil noul flux electronic de procesare a popririlor instituite de Agenția Națională de Administrare Fiscală ("ANAF"), conform Ordinului Președintelui ANAF nr. 878/2022. Ordinul este obligatoriu pentru toate instituțiile de credit din Romania și vă impacta toți clienții cu popriri instituite de ANAF (existente și viitoare).

  • ANAF incarca zilnic, pana la ora 24:00, pe platforma electronica E-Popriri, instructiuni de infiintare, sistare, reactualizare, suspendare, continuare a popririi si ordonantari (instructiuni) de plata a popririi
  • Bancile, inclusiv ING, au obligatia de a comunica ANAF, tot zilnic, informatii privind soldurile popribile aferente popririlor infiintate de ANAF.
  • Soldul popribil trebuie comunicat de banci, inclusiv ING,  catre ANAF, prin platforma  electronica, pana la maxim ora 17:00 a zilei bancare imediat urmatoare datei in care a fost infiintata poprirea de catre ANAF (pentru popririle noi) sau a datei in care au fost incasate sume in conturile clientilor cu poprire (in cazul popririlor existente.
  • Soldul popribil reprezinta totalitatea sumelor care pot fi poprite existente in toate conturile unui client (conturi curente in lei sau valuta, conturi ING Young, conturi de depozit), pana la limita sumei pana la care a fost infiintata poprirea.
  • Soldul popribil va fi comunicat catre ANAF pentru fiecare poprire in parte, atat pentru cele nou infiintate cat si pentru cele existente.
  • Dupa ce a fost comunicat soldul popribil catre ANAF, acesta nu mai poate fi, pentru niciun motiv, diminuat/pus la dispozitia clientului de catre Banca.
  • Soldul popribil va fi comunicat catre ANAF dupa primirea adresei de infiintare a popririi, precum si ori de cate ori sunt incasate sume in conturile deschise de debitori, pana la desfiintarea popririi respective
  • Solicitarile de deblocari de salariu pentru clientii PJ vor putea fi procesate doar in masura in care soldul popribil aferent popririi fiscale nu a fost deja raportat catre ANAF.
    Solicitarile pentru deblocarea salariilor trebuie completate tinand cont de suma totala de achitat conform statului de plata si suma pentru care se solicita deblocare – aceasta din urma nu trebuie sa fie mai mare nici decat restul de plata de pe stat (luand in considerare si deblocarile anterioare) si nici decat suma existenta in conturi. Solicitarile transmise pentru care suma nu este corecta, soldul din conturi este 0 sau in cazul in care documentele nu sunt datate cu data depunerii lor la banca, nu vor fi procesate si trebuie refacute pentru a fi luate in considerare. Documentele trebuie sa fie datate cu data din ziua transmiterii/ depunerii acestora in ING Office
  • Solicitarile de deblocare a veniturilor/incasarilor asimilate salariilor pentru clientii PF, vor putea fi procesate doar in masura in care soldul popribil nu a fost deja raportat catre ANAF.
  • Avand in vedere termenul foarte scurt in care bancile trebuie sa transmita soldurile popribile catre ANAF, va rugam sa transmiteti catre ING cererile de deblocare venituri/plata, insotite de documente justificative complete si clare, pana cel tarziu la ora 13:00, astfel incat banca sa poata procesa cererea dumneavoastra (procesare care nu se realizeaza intru-totul automat, ci presupune si analiza umana) si sa poata, in acelasi timp, respecta obligatiile legale care ii revin. Cererile vor fi procesate in masura disponibilitatii si doar daca soldul popribil nu a fost inca raportat catre ANAF.

Orice problema in legatura cu poprirea va recomandam sa o clarificati cu prioritate cu organul de executare.

Detalii Persoane Fizice

Popriri

Poprirea este o formă de executare silită prin care un organ de executare / instanță de executare (ex: ANAF, BEJ-i, judecătorii) solicită băncii să plătească sumele de bani datorate de către clientul băncii unor instituții sau persoane. Suntem obligați prin lege să blocăm toate conturile clientului supus popririi, până la recuperarea sumei din adresa de înființare a acesteia. În acest sens, conturile clientului asupra căruia a fost instituită o poprire sunt blocate până la acoperirea sumei poprite.

În cazul conturilor supuse popririi, clientul nu poate efectua transferuri din Home’Bank sau utiliza cardul decât dacă se îndeplinesc o serie de condiții referitoare la sumele încasate sau existente deja în conturi. 

În scurt timp după ce organul de executare ne trimite înființarea popririi, noi te informăm prin SMS, e-mail și mesaj în ING Home’Bank. În aceste mesaje de informare regăsești numele organului de executare, iar tu poți găsi pe site-ul oficial al acestuia datele sale de contact. Poți lua legătura cu organul de executare pentru a afla detaliile complete referitoare la popriri.

Dacă ai încasat în contul poprit o sumă care poate fi deblocată parțial sau total și aceasta provine de la o persoană juridică/instituție a statului, având detalii clare (exemplu: salariu, avans, lichidare etc.), vei primi un SMS de la noi în momentul în care contul este deblocat. Toate sumele încasate până la ora 16.30 în zile lucrătoare conform criteriilor pentru conturile poprite se vor debloca, în mod obișnuit, în maximum 4 ore de la momentul incasării.

Te rugăm să ne contactezi dacă au trecut mai mult de 4 ore de la încasare și nu ai primit SMS-ul de la noi, deși condițiile menționate au fost îndeplinite. 

Conturile poprite nu pot fi deblocate în avans, în așteptarea unei încasări. Ulterior deblocării conturilor supuse popririi, vei putea utiliza suma aferentă prin intermediul cardului sau vei putea face transfer din Home'Bank. 

Din momentul în care a fost înființată o poprire pe conturile tale, încasările sau depunerile pe aceste conturi pot fi deblocate doar conform unor reguli impuse de lege. 

Astfel : 

- Pot fi deblocate integral, doar dacă provin de la instituții ale statului/persoane juridice și includ detalii clare despre ce reprezintă încasarea: diurnă, alocații pentru copii, pensie urmaș pentru minori, indemnizații cu destinație speciala stabilite prin lege, decont transport etc.
- Pot fi deblocate parțial, doar dacă provin de la instituții ale statului/persoane juridice și includ detalii clare despre ce reprezintă încasarea: salariu, pensie, avans, lichidare, bonusuri, sporuri, indemnizație, indemnizație creștere copil etc. 
- Nu pot fi deblocate decât cu un acord de la popritor încasările venite de la persoane fizice (cu excepția pensiei alimentare/pensiei de întreținere pentru copii minori) sau depunerile numerar, precum și sumele existente deja în conturi. În absența unui acord al popritorului, aceste sume trebuie utilizate integral la plata popririi.

Pentru a plăti o poprire ai următoarele opțiuni:

- Contactează executorul judecătoresc sau instituția care a emis poprirea – solicită detalii despre suma datorată și conturile unde trebuie efectuate plățile.
- Plata popririi prin bancă: Poți face urgentarea plății popririi prin Home'Bank (cu excepția popririlor instituite de ANAF) astfel: accesează fereastra “Sold disponibil” din pagina de portofoliu din Home Bank - Vezi detalii. Apoi te rugăm să parcurgi textul afișat si să selectezi “Solicit urgentarea plății”. Asigură-te că ai sold disponibil pentru plata popririi.  Pentru procesarea fiecărei plăți a popririi se va percepe un comision. Poți afla valoarea acestuia consultând lista de taxe si comisioane de pe ing.ro - secțiunea Utile. La momentul efectuării plăților către popritor, vei primi un SMS.           
- Dacă optezi pentru efectuarea plății popririi din altă bancă, există riscul de a dubla plata și ridicarea popririi va fi realizată doar după ce primim adresa de sistare
- Poți face și plata parțială a popririi, însă cu tot disponibilul popribil din cont. Chiar dacă ne soliciți să plătim către poprire o sumă mai mică decât cea  disponibilă, legea ne obligă să plătim în totalitate sumele din cont până la recuperarea integrală a sumei poprite. La momentul efectuării plăților către popritor, vei primi un SMS. 

Dacă ai achitat poprirea sau aceasta a fost sistată de popritor, noi putem să o ridicăm doar după ce organul de executare emite o adresă de sistare. Asta înseamnă că nu putem să luăm în considerare alte documente pentru sistarea popririi, cum ar fi extrasul de cont din altă bancă sau ordinul de plată. Doar în cazul în care plata pentru poprire a fost procesată din contul ING Bank, cu detaliile adresei de înființare a popririi, putem lua în cosiderare plata și amâna plata popririi până la recepționarea sistării.

Adresa de sistare poate fi depusă în original în orice ING Office sau poate fi trimisă pe e-mail contact@ing.ro doar de către executor. 

Noi vom procesa adresa până la sfârșitul zilei respective, daca este primită până în ora 16:00 într-o zi lucrătoare. Ulterior acestui interval, se va procesa în următoarea zi lucrătoare. 

Dacă încasezi salariul în contul ING, acesta este blocat conform legii. Reținem pentru poprire doar cuantumul legal, iar tu poți folosi diferența.

Dacă ai și la angajator o poprire, pentru deblocarea temporară a conturilor și retragerea salariului, este necesar să recepționăm o adresa de la organul de executare, prin care să fim instructați să nu mai poprim salariul încasat.

Comisioanele percepute pentru produsele și serviciile noastre vor fi debitate și după înființarea popririi. Dacă în cont nu sunt bani suficienți pentru plata lor, vor genera un sold negativ. 

Una din condițiile acordării creditului este achitarea popririi. Poți să afli mai multe detalii cu o vizită într-un ING Office.

Poprirea presupune blocarea automată a liniei de Credit Extra Rol. Fondurile pe care nu le-ai utilizat până în acel moment devin disponibile după ridicarea popririi.

Poprirea presupune blocarea automată a cardului de credit. Fondurile pe care nu le-ai utilizat până în acel moment devin disponibile după ridicarea popririi.

Creditele nerambursabile sau finanțările primite de la instituții și organizații naționale sau internaționale nu vor fi folosite pentru acoperirea popririi. Deși contul în care se află disponibilul de credit este blocat, poți să faci retrageri la cerere. Pentru asta e nevoie să prezinți documente care justifică proveniență fondurilor. Noi te așteptăm cu documentele originale în orice ING Office.

Există două situații. Dacă poprirea este instituită de un organ de executare  fiscal, poți să faci plata salariilor pe termen nelimitat. E nevoie de o declarație cu informațiile necesare retragerii și de statele de plata aferente lunii calendaristice pentru care se plătesc salariile. Documentele trebuie să le depui în original în orice ING Office sau folosind platformele puse la dispoziție de ING Bank.

Dacă, însă, poprirea e instituită de un executor judecătoresc, poți să plătești salariile doar pe o perioada de 3 luni de la data înființării popririi. În acest caz, completezi aceleași documente menționate mai sus.

Poți să plătești biletele la ordin sau cecurile doar după ce achiți integral poprirea. Plata lor presupune să ai în conturi un disponibil care acoperă integral atât suma poprita, cât și sumele de pe biletele de ordin sau cecurile venite spre decontare. 

Închiderea unui cont poprit se poate face exclusiv cu acordul organului de executare silită.

Dacă ai poprire pe cont, cardul tău nu se va mai reînnoi automat. Pentru a reînnoi cardul dacă ai poprire, te rugăm să accesezi Home’Bank - Produse - Cardurile ING, selectează cardul care expiră și alege "Reînnoiește cardul".

ING Bank este o terță parte, prin urmare detaliile complete referitoare la poprire precum motivul înființării popririi dar și alte detalii, le poți afla doar de la organul de executare și îți recomandăm să te adresezi acestuia. Găsești datele sale de contact pe site-ul oficial al acestuia.

În cazul în care nu există fonduri suficiente în conturile curente și ai conturile poprite, soldul din conturile proprii de economii, inclusiv cele de economii ING Young deschise pe numele tău, va fi folosit la plata popririi. 

Plata popririlor ANAF se efecutează la instrucțiunea expresă a ANAF.

Amânarea plății popririi poate fi solicitată doar în baza unui document justificativ - o dovadă a plății aceleiași popriri înregistrate la ING, precum și un document de la executor din care să reiasă că urmează să primim sistarea acesteia. Documentul poate fi depus în original în orice ING Office sau poate fi trimis pe e-mail contact@ing.ro doar de către executor. 
 

La momentul efectuării plăților către popritor, vei primi un SMS. 

Conform legii, în cazul unei popriri putem debloca 2/3 din încasările care au ca detalii salariu, pensie, avans, lichidare, bonusuri, sporuri, indemnizație, indemnizație creștere copil etc. și provin de la o persoana juridică sau instituție a statului dacă există o singură poprire și 1/2 dacă există mai mult de o poprire pe numele unui client. Aceste sume se blochează din fiecare încasare avută (de exemplu, atât din avans, cât și din lichidare). 

Aceeași proporție se poate debloca pentru clienții cu poprire și în cazul încasărilor de indemnizație de creștere copil virate de instituția statului responsabilă (AJPIS). Dacă detaliile încasării de la AJPIS nu sunt suficient de clare sau sunt virate și alte beneficii sociale în cadrul aceleiași încasări, e necesar să prezinți un document emis de aceștia. În acest document trebuie să fie menționate natura încasării și cuantumul acesteia, iar documentul să fie trimis pe adresa de e-mail contact@ing.ro sau depus în original în orice Office ING. Noi vom procesa documentul până la sfârșitul zilei respective, dacă este primit într-o zi lucrătoare până în ora 16:00. Ulterior acestui interval, se va procesa în următoarea zi lucrătoare. 
 

Depozitele la termen pe numele tău vor fi lichidate la ajungerea la termen pentru a efectua plata popririi, dacă nu există sold acoperitor în conturile curente.