ING Bank

Povești de adormit copii păcălesc adulții zi de zi

E tot mai greu să îți dai seama, pe net, care povești sunt reale și care sunt basme în toată regula. Mulți încearcă să profite de încrederea noastră și mint frumos pentru a ne lua banii. Din fericire, ai aterizat unde trebuie.

Pe pagina asta poți afla multe despre fraude online, în timp ce te distrezi cu personajele din clipurile noastre. Amintește-ți mereu să rămâi vigilent când umbli pe net, și nu uita: dacă ceva sună prea bine ca să fie adevărat, cel mai probabil nu e!

Învață despre fraude de la eroi

Povești cu iluzii (metoda deepfake)

Noua tehnologie deepfake ajută fraudatorii din online să vrăjească oamenii, prin modificarea unor interviuri sau imagini cu persoane celebre. Politicieni, prezentatori de știri sau artiști par să ofere publicului larg secrete pentru îmbogățire rapidă, fie prin investiții cu profit garantat, fie prin joburi foarte facile plătite ridicol de bine. Dacă muști momeala, dai click sau tap, iar ei te-au furat.

Cum închei povestea?

  • Fii atent dacă sunetul e sincronizat perfect și dacă gura se mișcă natural.
  • Dacă informațiie din clip sunt șocante sau sună prea bine ca să fie reale, fii sceptic.
  • Verifică informațiile din mai multe surse.

Învață despre fraude de la eroi

Povești din vacanțe (frauda prin platforme cu cazări)

Când visezi la poveștile pe care o să le spui din vacanță, nu te gândești că vei fi fraudat chiar înainte de a-ți face bagajele. Turiștii cad tot mai des victime fraudatorilor, imediat după ce rezervă cazarea pe platforme online. Hoții preiau contul unității de cazare și pornesc o conversație în chatul platformei. Acolo conving viitoarele victime să intre pe un link pentru a confirma cazarea.

Cum închei povestea?

  • Nu trimiți niciodată credențialele Home’Bank, datele cardului parola sau codul de securitate, oricui ți le-ar cere. IBAN-ul este suficient.
  • Nu plătești în avans folosind linkuri primite pe chatul platforme.
  • Dacă încearcă să te grăbească să trimiți banii în avans, cel mai probabil te confrunți cu o tentativă de fraudă.

Învață despre fraude de la eroi

Povești cu experți financiari (frauda prin control de la distanță)

S-a umplut internetul de oameni care pretind că văd mai bine ca oricine direcția în care merge economia. După ce câștigă încrederea victimelor spunându-le povești despre comori ușor de luat, le cer acestora să instaleze o aplicație prin care să preia controlul dispozitivului lor (laptop, telefon sau tabletă). În secunda următoare, le golesc conturile și dispar.

Cum închei povestea?

  • Dacă vrei să investești, folosește doar platforme populare și validate deja de mai mulți oameni.
  • Când dai peste așa-ziși experți financiari, investighează compania de la care pretind că sunt, apoi cere-le informații despre angajatul lor.
  • Nu crede în scheme de îmbogățire rapidă sau investiții cu câștig garantat.

Învață despre fraude de la răufăcători

Povești de la piață (metoda site-anunțuri)

De când piața s-a mutat online, cumpărătorii sunt cei care au început să umble cu ocaua mică. Cei care vor să vândă ceva pe platforme de tip marketplace sunt adesea contactați de către fraudatori, prin WhatsApp sau SMS. Fraudatorii se deghizează în cumpărători serioși, povestindu-ți adesea despre cât de tare se grăbesc și cum ar trebui să-i trimiți datele de card printr-un link pe care ți-l dă el. În momentul ăla poți să închei conversația și să mergi să te culci, pentru că tocmai ai auzit o poveste de noapte bună. Dacă intri pe link vei ajunge probabil pe o pagina care seamănă foarte bine cu cea a unui operator bancar, dar odată ce introduci datele cardului, ele ajung direct la fraudator.

Cum închei povestea?

  • Ține conversațiile pe chatul platformei, ca să te poți proteja de fraudatori. Dacă cineva îți cere să muți discuția pe WhatsApp sau îți iau numărul de pe site și îți scrie direct pe altă plaftormă, fii foarte atent.
  • Uneori, paginile clonă sunt realizate de povestitori iscusiți. Fii mereu atent la lăcățelul din fața link-ului. Paginile de plată și site-urile oficiale au mereu lăcățelul securizat. Dă click pe el și vei vedea dacă ai o conexiune sigură, dacă are un certificat valid, dar și de cine și cui este emis.
  • Nu te loga în aplicația de internet banking printr-un link primit pe SMS sau mail. Intră în aplicațiile sau platformele oficiale și securizate ale băncii.
  • Nu finaliza o operațiune până nu confirmi că este ceea ce îți dorești.
  • Înainte de a semna tranzacția, verifică cu atenție numele comerciantului unde platești și suma pe care urmează să o achiți.

Învață despre fraude de la răufăcători

Povești pescărești (Phishing)

Probabil ai văzut povestea asta de o mie de ori. Ajunge la noi toți prin emailuri care intră uneori în spam, dar nu mereu. Pare a fi un email sau o notificare de la Home’Bank ING care îți solicită actualizarea datelor de client din diferite motive. Dar de cele mai multe ori e capodopera unei vulpi șirete. Banca nu ți-ar solicita vreodată să faci asta accesând un link. Punctul culminant al poveștii e acela în care te amenință cu suspendarea contului bancar. Nu te grăbi să muști momeala.

Cum închei povestea?

  • Nu accesa niciun link din email și raportează-l ca spam.
  • Nu deschide atașamente, nu da click pe butoane sau pe link-urile primite de la persoane necunoscute și verifică întotdeauna că folosești o adresă securizată (https://ing.ro).
  • Nu oferi informații personale sau date financiare.
  • Nu accesa pagini web în care să îți introduci datele personale pe calculatoare instalate în locuri publice.
  • Nu transfera sume de bani în așa-zise conturi seif pentru a le proteja.

Povești crypto (falsele investiții)

Povești cu experți financiari (frauda prin control de la distanță)

Una dintre cele mai vechi povești e cea despre afacerile cu succes garantat. Lupi flămânzi care pretind că că știu secretul îmbogățirii instant au fost mereu, cu mult dinainte să existe Walll Street. Dacă întâlnești un astfel de „maestru al economiei”, care vrea să împărtășească secretele unor investiții de mare succes, în cryptomonede sau altele, mai bine zici pas. În general, cam orice ofertă „de nerefuzat” ar trebui refuzată.

Cum închei povestea?

  • Asigură-te că ai acces direct și necondiționat la cont, fără nevoia unui broker pentru a accesa contul și a dispune de bani.
  • Dacă te regăsești într-o astfel de poveste, caută cât mai multe informații, cum ar fi pagina oficială a platformei de care vorbește presupusul investitor. Caută o adresă de mail, un număr de telefon, ca să afli dacă agentul angajatul lor sau lucrează cu el, dacă walletul prezentat de presupusul agent îți aparține și dacă sumele respective, promovate drept câștig, sunt în presupusul wallet.
  • Verifică datele companiei la care persoana care se dă agent de investiții susține că lucrează, fie că e locală, fie că e din străinătate.
  • Solicită retragerea de fonduri și vezi dacă primești banii sau ți se cer comisioane suplimentare (procent din câștiguri).
  • Nu răspunde la mesaje nesolicitate sau neașteptate. Dacă o cerere de contact apare pe neașteptate, cel mai bine este să îl eviți.
  • Nu transmite date personale sau copii ale actelor de identitate prin intermediul rețelelor sociale sau prin link-uri primite pe mail sau prin aplicații de mesagerie.

Citește povești despre celelalte fraude

În vremurile moderne, nu se mai trimit cai din lemn care ascund soldați, ci software-uri aparent utile (precum Flubot) care îți vânează parolele, aplicațiile bancare și datele de card existente pe device-ul tău. De cele mai multe ori ajunge la tine printr-un SMS care pare a fi trimis de către un prestator de servicii real, cel mai adesea o firmă de curierat. Poți fi apoi invitat să accesezi un link pentru a verifica statusul livrării comenzii printr-un mesaj de genul: „Pachetul dvs. este pe drum, urmăriți-l aici”. Mai bine lași pachetul să-și vadă singur de drum.

Cum închei povestea?

  • NU instala aplicații și NU accesa site-uri la indicațiile persoanelor care te contactează telefonic sau îți transmit linkuri prin mesaje pe rețelele de socializare sau SMS.
  • Nu răspunde la apeluri din afara țării, mai ales dacă nu cunoști persoane din țările respective.

Atâtea cântece și basme despre iubiri ideale ne-au făcut să credem că poate există o șansă de a ne bucura și noi de ele. Pe asta se bazează și poveștile acestui tip de escroci. Escrocheriile romantice apar atunci când cineva rău-intenționat adoptă o identitate online falsă pentru a câștiga afecțiunea și încrederea victimei. Un astfel de „Făt-Frumos” e prezent pe majoritatea site-urilor de întâlniri și de rețele sociale, unde analizează cu atenție țintele. E expert în ceea ce face, așa că va părea autentic și grijuliu. Folosește apoi iluzia unei relații romantice sau apropiate pentru a manipula și/sau a fura de la victimă. Poate propune căsătoria, poate face planuri să se întâlnească în persoană, dar va cere bani mai devreme sau mai târziu.

Cum închei povestea?

  • Nu trimite niciodată bani nimănui cu care ai comunicat doar online sau prin telefon. Dacă cineva pe care îl întâlnești online are nevoie de informațiile contului tău bancar pentru a depune bani, cel mai probabil folosește contul tău pentru a efectua alte scheme de furt și fraudă.
  • Ai grijă ce postezi și faci public online. Escrocii se pot folosi de postări pentru a te înțelege și a te viza mai bine.
  • Cercetează fotografia și profilul persoanei folosind căutări online pentru a vedea dacă imaginea, numele sau detaliile au fost folosite în altă parte.
  • Atenție dacă persoana promite să se întâlnească în persoană, dar apoi vine întotdeauna cu o scuză pentru care nu poate. Dacă nu ai întâlnit persoana respectivă după câteva luni, indiferent de motiv, ai motive întemeiate să fii suspicios.

Ce să faci dacă totuși ai crezut povestea?

1. Blochează imediat cardul direct în aplicația de Home'Bank sau apelând numărul de telefon de pe spatele cardului (Card Stop: (+4021) 402 85 99).

2. Schimbă cât mai repede parolele pentru aplicațiile și conturile online de pe un dispozitiv DIFERIT.

3. Scanează dispozitivul pentru a depista eventuala prezență a unui virus. Îți poți instala un antivirus din magazinul ofical de aplicații al telefonului tau (Google Play, Apple App Store, Huawei AppGallery).

4. Depune o plângere la cea mai apropiată secție de poliție și păstrează copia.

5. Raportează problema către banca sau organizația din partea căruia ai fost contactat, Directoratul Național de Securitate Cibernetica (cert.ro) și, eventual, contactează APWG – Anti-Phishing Working Group la adresa reportphishing@apwg.org

Ascultă povești cu fraude

Fă-te comod, ascultă cu atenție și dă-le mai departe apropiaților tăi.
Poți fi eroul de care nu știau că au nevoie.

Capra cu 3 iezi

Preslii și merele de aur

Punguța cu mulți bani