Antreprenorii români și investiția în brandul lor personal. Atitudini și credințe.
Stă pe fotoliul din biroul meu și văd cum se frământă. E antreprenoare de câțiva ani buni, a investit mult efort și resurse în promovarea brandului companiei sale, alături de asociatul său. Businessul a evoluat frumos. De ceva timp primește tot felul de invitații să vorbească în public sau să scrie, uneori chiar și pe teme care nu au legătură cu businessul său, ci cu expertiza sa, ca profesionist. Simte că dacă investește în brandul său personal e ca și cum și-ar trăda propriul business și încrederea asociatului său.
Alteori antreprenorii sunt împinși în față de propriile echipe de comunicare. La un moment dat, aveam în față un antreprenor de succes în zona de wellness care dorea să-și îmbunătățească abilitățile de a vorbi în public, dar nu pentru că-și dorea să se expună, ci pentru că echipa sa de comunicare i-a argumentat că e cea mai potrivită persoană să joace rolul de Ambasador al companiei, prin puterea brandului său personal.
De multe ori, cordonul ombilical e atât de puternic încât antreprenorii nici nu concep să investească în brandul lor personal. Singurul brand care contează în mintea și inima lor este proiectul lor de suflet, compania pe care au construit-o de la zero. Ei sunt mai greu de antrenat pentru că nu au motivația necesară să investească și în brandul lor personal. Și e ok, e opțiunea lor.
Realitatea însă arată că, de cele mai multe ori, pot rata oportunitatea să se poziționeze ca voci ale industriei lor, ca experți în domeniile lor, în piața în care funcționează sau la nivel internațional.
Mai sunt cei care au înțeles că prin investiția lor în branding personal nu își canibalizează brandul companiei fondate, ci îl propulsează, își generează oportunități de business, atrag noi clienți sau parteneri, ori noi talente în businessul lor, inspirate de povestea antreprenorului care a avut curaj să-și facă vocea auzită! Ei au trecut cu succes peste propriile credințe limitative ca:
Alții și-au depășit autosabotorii, cum ar fi perfecționistul sau criticul interior. Au demonstrat astfel că pot aduce valoare și că își pot construi propria moștenire peste timp (legacy) și astfel.
CE ESTE DE FAPT BRANDUL PERSONAL?
Ca Strateg Certificat în Brand Personal cu peste 12 ani de experiență, mentorat de William Arruda, unul din pionierii în personal branding la nivel global, comunic aici ceea ce am subliniat tuturor antreprenorilor într-un context similar: brandul tău personal autentic nu concurează cu brandul companiei pe care ai creat-o, dimpotrivă, îl susține, îl dezvoltă și îl face memorabil! Brandul tău personal clarifică și comunică ce te face diferit, special, valoros ca profesionist! Este procesul prin care îți marketezi propria carieră generând valoare clienților, furnizorilor, partenerilor, comunităților cu care interacționezi în mod autentic. Ești mai mult decât ceea ce-ți scrie pe cartea de vizită! Nu te identifica cu un rol, ci cu valoarea pe care expertiza, competențele sau networkul tău, le pot aduce mediului de afaceri, clienților, partenerilor, comunităților!
CE BENEFICII AR PUTEA AVEA UN ANTREPRENOR CARE INVESTEȘTE ȘI ÎN BRANDUL SĂU PERSONAL?
Fie că alegi să lucrezi cu un consultant în brand personal (preferabil certificat și cu experiență în business) și treci prin tot procesul de Extragere-Comunicare-Strălucire, fie faci acest demers pe cont propriu, e ca și cum deschizi o ușă pe care încep să apară tot felul de oportunități datorită eforturilor tale strategice de comunicare, online și offline.
Menționez aici câteva din posibile beneficii:
Beneficii în urma procesului de introspecție:
Efecte observabile și în mediul de business:
CARE SUNT CELE MAI FRECVENTE ERORI ALE ANTREPRENORILOR CE INVESTESC ÎN BRANDUL LOR PERSONAL?
Din practica mea de consultanță în acest domeniu, am observat de-a lungul timpului câteva erori comune și aș menționa aici câteva:
Uneori apar probleme de prezență online, cum ar fi fotografii nepotrivite, articole defăimătoare, conflicte mediatizate etc.
5 LECȚII UTILE DE PERSONAL BRANDING PENTRU ANTREPRENORI
Prima vânzare nu vine neapărat datorită brandului produsului sau serviciului tău, ci datorită ție și reputației tale. Investiția în brandul tău personal e o investiție în tine indiferent ce vei alege să faci profesional în călătoria ta. Oamenii cumpără de la oameni, așa că investește în povestea ta.
Am fost educați de părinți care au trăit într-o epocă în care a ieși din uniformitate implica consecințe. Modestia în business nu îți e aliat. Împărtășește din experiența ta, vorbește despre ceea ce construiești. Lipsa comunicării lasă loc speculațiilor sau invizibilității.
Un brand personal nu se construiește prin eforturi sezoniere de comunicare. Consecvența comunicării este vitală în acest proces. Fii fidel angajamentului de a comunica cu o anumită frecvență cu comunitatea ta și ține-ți promisiunea.
Te-ai gândit că brandul tău personal este un activ al firmei tale? Bugetează-ți acțiuni și resurse de comunicare online, așa cum ai face-o pentru brandul firmei tale.
Fii generos! Împărtășește constant din lecțiile tale necosmetizate, din poveștile tale de succes sau eșec, anticipează nevoile comunității tale online și offline și generează valoare. Așa îți vei construi propria ta construcție peste timp.
Ca antreprenor tu nu vinzi doar un produs sau serviciu, tu vinzi încredere! Iar încrederea se câștigă nu numai prin fapte, dar și prin comunicare. Nu-ți fie teamă să investești în brandul tău și să fii vizibil. Deși poate nu te-ai gândit la asta până acum, brandul tău personal este cel mai durabil activ al tău; te însoțește prin crize economice sau transformări de business. Îndrăznește!
Articol publicat în iunie 2025.
Informațiile regăsite pe acest blog nu sunt o recomandare de acțiune, sfaturi de investiții, informații juridice sau fiscale și nu reprezintă o ofertă de vânzare/cumpărare a oricărui instrument financiar. Ne-am asigurat că acest articol nu conține informații false sau înșelătoare în momentul publicării, dar nu garantăm exactitatea sau gradul de adevăr al acestuia. ING nu își asumă nicio răspundere pentru orice pierdere directă, indirectă sau consecință survenită în urma aplicării informațiilor din acest articol, cu excepția cazului în care se specifică altfel. Orice opinii, puncte de vedere sau estimări aparțin exclusiv autorilor și pot fi modificate fără notificare.
Distribuirea acestei publicații poate fi restricționată prin lege sau reglementări, iar persoanele care intră în posesia acesteia au obligația de a se informa și a respecta restricțiile impuse.
Articolele publicate pe acest blog se supun protecției drepturilor de autor, astfel încât conținutul nu poate fi reprodus, distribuit sau publicat de nicio persoană în niciun scop fără acordul prealabil expres al ING și menționarea sursei. Toate drepturile sunt rezervate.
Edupreneur, Leadership Facilitator, Personal Brand Strategist și Public Speaking Coach cu peste 25 de ani de experiență în corporate leadership și antreprenoriat. A fondat Public Speaking School și BrandingYOU, prima agenție de personal branding din Europa de Est, ajutând lideri, antreprenori și profesioniști să-și construiască branduri autentice și să-și crească vizibilitatea.
Cu o carieră de 16 ani în corporații globale precum Vodafone și Oracle, unde a condus echipe și centre de servicii de peste 2 miliarde de dolari, Amalia și-a transformat expertiza într-o misiune educațională. Până în prezent, a instruit peste 6.000 de profesioniști, a fost speaker la evenimente internaționale și a publicat numeroase articole în presa de business.
Articolele inBusiness aduc în prim-plan provocări cu care se pot confrunta afacerile și antreprenorii. Totodată, acestea vin cu soluții și conținut educativ în măsură să ofere afacerilor și antreprenorilor resurse utile pentru a conduce business-ul într-un mod optim și cu impact pozitiv asupra angajaților, clienților, acționarilor și intregului mediu în care operează.
Accesibilitate