Se pot calcula numeroși indicatori pe baza raportărilor financiare astfel încât să poți analiza business-ul tău. Fiecare indicator de performanță este important și îți poate da informații esențiale despre rezultatele activității companiei, din unghiuri diferite, care se completează: profitabilitate, randamentul investițiilor, lichiditate, solvabilitate etc.
Capitalul circulant este poate unul dintre cei mai relevanți indicatori financiari pentru monitorizarea sănătății operaționale a activității de zi cu zi. Cunoașterea nivelului și înțelegerea evoluției capitalului circulant asigură bazele pentru decizii financiare informate legate de resursele financiare zilnice. În acest articol, vom explora ce înseamnă capitalul circulant, corelația cu fluxurile de numerar operaționale (“cash-flow” operațional) și câteva modalități practice de gestionare și optimizare.
Ce reprezintă capitalul circulant și de ce este important pentru tine ca antreprenor?
Capitalul circulant reprezintă diferența dintre activele curente (cum sunt creanțele, stocurile, numerarul și conturile la bănci) și datoriile curente, care trebuie plătite în termen de până într-un an (cum ar fi datorii către furnizori, alte datorii curente etc.).
Situația în care activele curente sunt mai mari decât datoriile curente (valoarea capitalului circulant este pozitivă) indică faptul că business-ul are la dispoziție suficiente resurse financiare operaționale pentru a putea întreține activitatea sa într-un ciclu operațional normal (de un an în general).
Situația în care datoriile curente sunt mai mari decât activele curente (valoarea capitalului circulant este negativă) poate semnala probleme de lichiditate și riscuri financiare, cât și comerciale.
Monitorizarea capitalului circulant este baza gestionării fluxurilor de numerar operaționale generate de încasări de la clienți, rotația stocului și plăți către furnizori.
De ce este necesar ca business-ul să aibă un capital circulant sănătos?
Scopul principal este să se obțină suficiente resurse pentru a se putea finanța activitatea operațională a companiei, fără a fi nevoie să se apeleze la alte surse de finanțare.
Un flux de numerar operațional pozitiv poate reduce dependența companiei de împrumuturi pe termen scurt și implicit economia realizată pe partea costurilor financiare aferente (dobânzi și alte costuri ale îndatorării).
Totodată, business-ul care se bazează pe un cash-flow operațional pozitiv poate avea o reziliență mai mare în fața schimbărilor neașteptate din mediul economic.
Diversificarea surselor de finanțare este o preocupare constantă a antreprenorilor. Mixul optim între finanțare bancară, credit furnizor, fonduri de investiții, crowdfunding, emitere de obligațiuni etc., se analizează și se stabilește pentru fiecare business în parte, în funcție de obiectivele antreprenorilor și necesitatea de finanțare a activității și a planurilor de dezvoltare.
Cum se poate gestiona capitalul circulant?
Obiectivul principal este reducerea ciclului de conversie în numerar a capitalului circulant. Adică, business-ul să poată beneficia de cash-flow-ul generat de activitatea operațională într-un timp cât mai scurt și pentru un număr de zile cât mai mare.
În funcție de necesitățile operaționale ale business-ului și de impactul dorit în cash-flow, sunt mai multe tehnici care pot fi aplicate
Pot fi mai multe acțiuni pe care le poți lua, printre care:
Stabilirea termenelor de încasare: termeni contractuali clari, comunicarea cu clienții, cât și utilizarea unor politici/campanii de stimulare a încasărilor sunt cheia.
Organizarea unui sistem intern de monitorizare a facturilor neîncasate (credit control): asignarea unui responsabil sau a unei funcții cu atribuții de monitorizare și colectare a creanțelor (credit control).
Stabilirea unei politici prudente de acordare a termenelor de plată mai lungi sau a limitelor de credit clienților pe baza unor analize de solvabilitate.
Factoring, cesiune de creanțe, asigurarea riscurilor de neîncasare pentru portofolii de clienți etc.
Soluțiile pe care le ai la dispoziție pot fi atât operaționale, cât și comerciale, printre care implementarea unui proces de bugetare și/sau forecast al mișcărilor de stocuri (de la comandă până la recepție), astfel încât timpul de conversie al stocurilor în numerar să fie minim; eliminarea produselor cu mișcare lentă; implementarea unor sisteme de management al stocurilor care să asigure timpi minimi de stocare etc. Optimizarea logisticii și a proceselor de achiziție poate reduce semnificativ atât timpul de conversie al stocurilor în numerar, cât și diminuarea costurilor de stocare.
Utilizarea creditului furnizor este o posibilitate de finanțare pe termen scurt ce trebuie negociată cu furnizorii sub forma unor termene de plată extinse sau eșalonarea plăților pe un scadențar bine stabilit. Soluțiile pot crește în complexitate, de la simple acorduri comerciale până la reverse factoring, de exemplu.
Deși există soluții diverse, uneori este mai ușor de povestit decât de realizat în practică. Ca atare, în perioadele în care lucrurile nu funcționează precum ai planificat, ai soluții de finanțare pe termen scurt de la instituții bancare care îți pot oferi resursele financiare necesare pentru a-ți desfășura activitatea curentă, precum ar fi: overdrafturi, linii de descoperit de cont, facilități pentru capital circulant, factoring, reverse factoring, opțiuni de leasing financiar sau operațional pentru a eficientiza utilizarea numerarului, etc.
Pe termen lung, cred cu tărie că cei care vor putea identifica soluții pentru digitalizarea și automatizarea pe scară cât mai largă a proceselor interne de monitorizare și gestionare a capitalului circulant vor obține un avantaj net. Mă refer la digitalizarea și automatizarea facturării integrate cu softuri de contabilitate, a colectării creanțelor, a completării plăților către furnizori, sisteme de gestiune a stocurilor, sisteme sau platforme de raportare financiară și monitorizare constantă a capitalului circulant etc.
Analiza organizării interne a proceselor de raportare financiară și monitorizare a capitalului circulant poate conduce la implementarea unor soluții optime de control intern.
Înainte de a aplica diverse soluții, îți recomand să realizezi o analiză cost-beneficiu pentru acțiunile planificate de îmbunătățire a capitalului circulant (de exemplu, campanii de discounturi financiare sau soluții de tip factoring), pentru a te asigura că impactul financiar net în cash-flow-ul companiei va fi cel dorit.
Gestionarea și controlul capitalului circulant sunt primordiale pentru un business sănătos.
Primul pas este să te poți baza pe raportări financiare corecte, relevante și la timp pentru a putea monitoriza în mod eficient încasările de la clienți, stocurile și plățile către furnizori. Negocierile directe cu clienții și furnizorii companiei, managementul stocurilor sau alte acțiuni pe care le iei în acest sens au impact direct în cash-flow-ul operațional, care este baza desfășurării activității zilnice. Prin adoptarea de tehnologii emergente și soluții automate poți crea premisele pentru eficientizarea activității și pentru asigurarea unui viitor prosper pentru companie.
Managing Partner și Co-Fondator Finance for Growth
Smaranda are experiență în roluri de conducere în finanțele corporative, cu o cariera financiara de peste 20 de ani in roluri diferite de la audit & consultanta financiara in Big 4, la roluri de CFO/director financiar in industrii IT, Telecom, Retail/Wholesale.
Experienta in IPO-uri, emisiuni de obligatiuni, fonduri de investitii si o vasta experienta in pregatirea companiilor pentru management financiar & atragere de capital din pozitia de CFO.
Ofera solutii orientate catre antreprenori, actionari, echipe de management executiv si consilii de administratie.
Accesibilitate