Finanțări care îți accelerează afacerea în 2025

2025 este anul – bornă pentru jumătatea perioadei financiare 2021 – 2027 pe politica de coeziune (care, în practică,urm se implementează până în 2029). Anul acesta avem din ce în ce mai multe oportunități de finanțare pentru companiile care investesc în inovare. Ne îndepărtăm din ce în ce mai mult de proiectele de tip „listă de cumpărături” și ne îndreptăm către proiecte mai complexe, de inovare, dar cu un potențial impact mult mai mare la nivelul organizațiilor care le implementează. 
În fiecare dintre cele 8 regiuni de dezvoltare ale României se vor acorda finanțări nerambursabile cu precădere către domeniile de specializare inteligentă regionale:
 

București – Ilfov

Anul a demarat cu apelul dedicat microîntreprinderilor din Regiune – 960 de companii au transmis proiecte până pe 17 februarie, solicitând de 4x valoarea bugetului alocat. În lunile următoare urmează să se lanseze:

  • Apeluri pentru digitalizarea IMMurilor (buget: 10 milioane euro) & transformare digitală avansată a IMM (buget: 35 milioane euro)
  • Dezvoltarea de modele conceptuale inovative – proof of concept (buget: 5 milioane euro)
  • Dezvoltarea de produse/procese îmbunătățite (buget: 60 milioane euro)
  • Dezvoltarea competențelor din IMMuri pentru inovare (buget: 2,5 milioane euro)

Sud – Muntenia
Avem programate apeluri pentru anul acesta:

  • Apel pentru investiții în activități de cercetare – inovare în IMM (inclusiv parteneriate între IMM și chiar IMM – întreprinderi mari) (buget: 30,7 milioane euro)
  • Dezvoltare competențelor din IMMuri în domeniile de specializare inteligentă (buget: 5,8 milioane euro) 
  • Dezvoltarea capacităților de cercetare – dezvoltare - inovare a organizațiilor publice de cercetare și a mediului de afaceri (buget: 10 milioane euro)

Sud - Vest Oltenia
Pe 27 februarie s-a lansat apelul pentru transfer tehnologic și inovare în IMMuri (buget: 15,3 milioane de euro). IMMurile din regiune pot obține finanțări de până la 300.000 de euro, iar proiectele se depun până pe 30 iunie. În plus, avem programate:

  • Apel pentru infrastructuri de cercetare, inovare și transfer tehnologic în colaborare cu IMM- uri (buget: 9,5 milioane de euro)
  • Apel pentru stimularea cererii întreprinderilor pentru inovare (buget: 12,1 milioane de euro)

Sud-Est
Anul acesta, în Regiunea Sud-Est ar urma să se relanseze apelul dedicat microîntreprinderilor, inclusiv pentru microîntreprinderile din ITI Delta Dunării (buget: 12,8 milioane euro). În cadrul primului apel finalizat în 2024, 214 microîntreprinderi au solicitat 37 de milioane de euro. De asemenea, urmează să se lanseze apeluri pentru:

  • Proiecte de tip „proof-of-concept” (buget: 2 milioane de euro)
  • Activități de cercetare-inovare (inclusiv în parteneriate IMM-IMM, IMM – organizație publică de cercetare) (buget: 37 milioane euro)
  • Vouchere de inovare (buget: 1,7 milioane euro)
  • Digitalizare (buget: 15,7 milioane euro)
  • Sprijin pentru inovare (buget: 96 milioane euro)
  • Competențe pentru inovare (buget: 4,7 milioane euro)

Nord-Est
Și în această regiune anul a debutat cu lansarea unui apel dedicat inovării în companii – proof-of-concept. Afacerile pot să trimită proiecte pentru finanțări de până la 200.000 euro până la 30 aprilie. În lunile următoare avem programate:

  • Vouchere de inovare (buget: 6 milioane euro)
  • Al doilea apel pentru microîntreprinderi (buget: 24,1 milioane euro). În cadrul primului apel au fost deja semnate 229 contracte de finanțare cu valoarea asistenței nerambursabile de peste 35 milioane de euro
  • Investiții pentru creșterea durabilă a IMM (buget: 30 milioane euro) 
  • Apel pentru punerea pe piață a produselor minime viabile propuse de start-upuri și spin-offuri (buget: 8 milioane euro)
  • Dezvoltarea de competențe (buget: 0,6 milioane euro)
  • Al doilea apel pentru digitalizare (buget: 29,9 milioane euro). În cadrul primului apel au fost semnate 323 de contracte (apelul a fost unul pilot, iar prima fază de selecție a implicat o „loterie” a aplicanților). 

Centru 
În acest an, companiile din Regiunea Centru vor beneficia de finanțări pentru:

  • Accesul în rețele de inovare europene (buget: 10,38 milioane euro)
  • Parteneriate pentru inovare (buget: 21,9 milioane de euro – vor fi eligibile inclusiv parteneriatele cu întreprinderile mari)

Nord-Vest
În această regiune, în 2025 afacerile vor putea accesa bani pentru:

  • Cercetare în colaborare cu universitățile din regiune (buget: 11,5 milioane euro)
  • Internaționalizare (buget: 10 milioane euro)
  • Investiții inițiale ale IMMurilor care vor fi incubate în regiune (buget: 2,94 milioane euro)

Vest
În Regiunea Vest anul acesta companiile vor avea la dispoziție finanțări pentru:

  • Digitalizare (buget: 15,8 milioane euro)
  • Dezvoltarea de întreprinderi noi în județele Caraș-Severin și Hunedoara (buget: 10 milioane de euro)
  • Inovare (buget: 24 milioane euro)

În plus, cele 6 județe în care se implementează Programul pentru Tranziție Justă (Mureș, Galați, Prahova, Dolj, Gorj și Hunedoara) vor beneficia în acest an de finanțări pentru dezvoltarea microîntreprinderilor și a întreprinderilor sociale existente. 

La nivel national anul acesta sunt anunțate apeluri de proiecte pentru zona de inovare-cercetare-dezvoltare în cadrul Programului pentru Creștere Inteligentă, inclusiv parteneriate cu organizații publice de cercetare sau întreprinderi mari (buget: 249 milioane de euro, din care 22,6 milioane de euro adresate start-upurilor și spin-offurilor). 58,3 milioane de euro vor fi puse pe masa pentru companiile din domeniul IT care urmează să dezvolte noi servicii/aplicații/produse prin inovare și adoptarea de tehnologii avansate în vederea accelerării transformării digitale a IMM-urilor. Companiile inovatoare care activează în domeniul sănătății vor avea la dispoziție apeluri de proiecte în cadrul priorității STEP din Programul de Sănătate.

Tot în acest an vom vedea din ce în ce mai multe lansări de oportunități pentru instrumente financiare (de tip equity sau credite). Sfătuiesc companiile interesate de creșitere să înceapă deja să exploreze și aceste metode de finanțare a dezvoltării lor – în perioada financiară post-2027 vom vedea din ce în ce mai multe oportunități din această zonă.
Cum ne pregătim pentru viitorul finanțărilor europene? Începem să ne concentrăm pe bune pe inovare și pe surse alternative granturilor. Lista de oportunități explicată mai sus e dovada că acestea sunt zonele pe care trebuie să le întărim. Inclusiv prin investiții în oamenii din organi zațiile noastre (poate cea mai importantă investiție). 

Articol publicat în martie, 2025.

Informațiile regăsite pe acest blog nu sunt o recomandare de acțiune, sfaturi de investiții, informații juridice sau fiscale și nu reprezintă o ofertă de vânzare/cumpărare a oricărui instrument financiar. Am verificat cu atenție informațiile din acest articol pentru a evita erorile sau informațiile înșelătoare la momentul publicării, însă nu putem garanta exactitatea completă a acestora. ING nu își asumă nicio răspundere pentru orice pierdere directă, indirectă sau consecință survenită în urma aplicării informațiilor din acest articol, cu excepția cazului în care se specifică altfel. Orice opinii, puncte de vedere sau estimări aparțin exclusiv autorilor și pot fi modificate fără notificare.

Distribuirea acestei publicații poate fi restricționată prin lege sau reglementări, iar persoanele care intră în posesia acesteia au obligația de a se informa și a respecta restricțiile impuse.

Articolele publicate pe acest blog se supun protecției drepturilor de autor, astfel încât conținutul nu poate fi reprodus, distribuit sau publicat de nicio persoană în niciun scop fără acordul prealabil expres al ING și menționarea sursei. Toate drepturile sunt rezervate.
 

Accesibilitate

Dacă alegi să ascunzi meniul de accesibilitate, nu îl vei mai putea vizualiza, decât dacă ștergi istoricul de navigare și datele. Ești sigur că dorești să ascunzi interfața?