Cum să aplici cât mai ușor pentru fonduri europene

Cum să aplici cât mai ușor pentru fonduri europene

Aplicarea pentru finanțare prin fonduri europene poate să fie o oportunitate valoroasă atunci când vrei să dezvolți proiecte și inițiative noi în domeniul în care ești InBusiness. Și pentru că procesul poate să te sperie, dacă e prima oară când faci asta, fonduri-structurale.ro îți vine în întâmpinare.

Dacă te gândești să intri în proces, poți descărca de aici un instrument super util, gândit de partenerii noștri de la fonduri-structurale.ro, o foaie de bord sau un „cheetsheet” pe care îl poți printa și pune undeva lângă biroul tău. Conține tips & tricks relevante de care să ții cont pentru o cerere cât mai solidă și eficientă.

FOAIA DE BORD PENTRU FINANȚĂRILE EUROPENE
FONDURI-STRUCTURALE.RO PENTRU COMUNITATEA ING

Realizat de fonduri-structurale.ro pentru comunitatea de antreprenori ING

Tipuri de finanțare

Granturi

Finanțări nerambursabile acordate în urma unei competiții de proiecte.

Garanții

Instrument financiar prin care finanțările nerambursabile acoperă garanțiile și alte costuri de acordare a creditelor de către bănci.

Equity

Instrument financiar prin care investitorii clasici (venture capital) încorporează în fondurile proprii și capital european. Din fondurile astfel constituite se finanțează companii inovatoare în schimbul unor părți sociale

De unde vin banii

CFM – Cadrul financiar multianual – Bugetul UE este negociat pe perioade mai lungi de timp (în prezent 7 ani). În cadrul acestor perioade se lansează apeluri de proiecte conform priorităților stabilite la începutul perioadei în toate statele. În prezent accesăm finanțări aferente CFM 2021 – 2027.

PNRR – În afara CFM, ca răspuns la pandemie, UE a creat o anvelopă suplimentară de finanțare în cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență. Acest mecanism finanțează în statele membre Planurile Naționale de Redresare și Reziliență – oportunități unice și limitate până în 2026.

Bugetul de stat – Proiectele finanțate din fonduri europene primesc de fapt doar o parte din finanțarea nerambursabilă din bugetul UE. În funcție de fiecare linie de finanțare, un anumit procent din buget este asigurat din bugetul României. De asemenea, bugetul de stat asigură finanțarea unor apeluri de proiecte fără componentă europeană (ex: Startup Nation)

Finanțatorii

  • Finanțatorii
  • Comisia Europeană
  • Autoritățile de management naționale
  • instituții financiare

Programe de finanțare europeană pentru antreprenori gestionate la nivel național

8 programe regionale – Antreprenorii găsesc finanțare pentru dezvoltare, inovare și cercetare prin programele regionale gestionate de fiecare Agenție pentru Dezvoltare Regională (competiții regionale)

PCDIF – Programul de Cercetare, Dezvoltare și Instrumente Financiare finanțează companiile care dezvoltă produse inovatoare, prin granturi și instrumente financiare

PEO – Programul de Educație și Ocupare sprijină start-upurile cu impact social din mediul urban prin granturi; întreprinderile sociale vor fi sprijinite să acceseze credite

PIDS – Programul pentru Incluziune și Demnitate Socială va oferi granturi afacerilor sociale noi din mediul rural

PTJ – Programul pentru Tranziție Justă va sprijini afacerile din județele Gorj, Hunedoara, Dolj, Galați, Prahova și Mureș

Fondul de modernizare – va oferi finanțări pentru companiile care propun soluții din zona energiei regenerabile (inclusiv parcuri fotovoltaice)

Regiunile României

Domenii prioritare pentru finanțarea companiilor

  • (re)tehnologizare
  • investiții „verzi” (eficiență energetică & producție energie verde)
  • digitalizare
  • inovare & cercetare (inclusiv start-upuri tech)
  • formare
  • Inovare socială

Ce nu se finanțează (de obicei)

  • cheltuieli operaționale(*excepție start-ups)
  • imobile
  • automobile
  • marketing
  • echipamente second-hand

Condiții de îndeplinit de regulă pentru start-upuri

Startupurile pot primi finanțarea europeană în apelurile următoare dacă vor vor participa la competițiile organizate de administratorii de grant. Cum funcționează mecanismul:

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) lansează apeluri de proiecte prin care își propune să selecteze administratori de grant (organizații cu experiență în consultanță de business, accelerare, incubare, inclusiv consorții)

MIPE selectează un număr de administratori de grant care vor primi bani pentru a oferi granturi la rândul lor către antreprenori și pentru costuri operaționale

Administratorii de grant organizează procese obligatorii de accelerare pentru persoane fizice care își doresc să devină antreprenori (cursuri pentru construirea unui plan de afacere, gestionare buget etc)

Administratorii de grant organizează competiții de planuri de afaceri în funcție de o metodologie proprie (evaluare tehnică, financiară, pitchuri etc.) și selectează o cohortă de antreprenori pe care o va sprijini să își înființeze juridic afacerile

Afacerile nou înființate vor primi granturi de la administrator (50.000 eur – 100.000 eur cca) și vor implementa planul de afaceri propus, îndeplinind obiectivele proprii setate (ex: locuri de muncă, rentabilitate etc.)

Condiții de îndeplinit de regulă de companii existente

Organizațiile cu experiență pot primi finanțare nerambursabilă direct de la autoritatea de management în urma participării la competiții de proiecte. Cel mai adesea, acestea trebuie să îndeplinească cel puțin următoarele condiții:

  • Cel puțin un an fiscal integral încheiat
  • Profit în anul anterior solicitării finanțării și capitaluri pozitive
  • Minimum un angajat
  • CAENul pentru care solicită finanțare se află în strategiile naționale/regionale de specializare inteligentă (spre ex. comerțul are șanse foarte slabe să ia granturi)

Surse de informare

Documente relevante

Ghidul solicitantului – documentul care stabilește condițiile în care poți accesa finanțările, inclusiv calendarul lansării unui apel;

Manualul beneficiarului – document care detaliază regulile din contractul de finanțare și stabilește proceduri suplimentare pe care trebuie să le respecți în implementarea proiectului tău (nu toate programele beneficiază de un astfel de document);

Instrucțiuni – documente care clarifică elemente de procedură în implementarea proiectelor și stabilește reguli obligatorii pentru beneficiari și aplicanți;

Contractul de finanțare - document care stabilește drepturile și obligațiile finanțatorului și beneficiarului de finanțare.

Roluri în proiecte

Solicitant – organizație care solicită finanțare în cadrul unui apel de proiecte (de regulă persoanele fizice nu sunt eligibile)

Beneficiar (sens 1) – organizație care a semnat un contract de finanțare în cadrul unui apel de proiecte

Grup țintă – persoane care beneficiază de măsurile prevăzute într-un contract de finanțare (ex: angajați, întreprinderi)

Beneficiar (sens 2) – sinonim grup țintă, vezi mai sus

Structură buget proiect

AFN – asistență financiară nerambursabilă. Banii pe care îi primești din bugetul UE și bugetul de stat al României în cadrul unui proiect aprobat pentru cheltuielile eligibile.

Cofinanțare privată – banii pe care trebuie să îi asiguri tu în proiect din cheltuielile eligibile (contribuția proprie pentru companii de regulă variază între 5% - cca 75%). Ex: Cumperi un utilaj care valorează 100.000 lei într-un proiect la care contribuția ta este de 10%. Pentru această cheltuială vei asigura din buzunarul propriu 10.000 lei, iar 90.000 îți vor fi returnați de finanțator.

Cheltuieli neeligibile – toate proiectele presupun cheltuieli care nu sunt eligibile – cel mai adesea TVA; aceste sume sunt incluse în valoarea totală a proiectului, dar nu influențează AFN și nici nu pot reprezenta „cofinanțarea beneficiarului”.

Cum primesc banii

După semnarea contractului de finanțare, poți folosi 3 mecanisme clasice:

Prefinanțare – avans pe care îl primești la începutul proiectului pentru cash-flow (între 10-40% din valoarea proiectului)

Cerere de plată – cerere pe care o transmiți finanțatorului cu facturi acceptate la plată, dar pentru care încă nu ai făcut plăți furnizorului, în afară de cofinanțarea proprie. Finanțatorul îți va vira diferența exactă pe care o vei redirecționa furnizorului.

Cerere de rambursare – mecanismul clasic de implementare a granturilor. Faci plăți către furnizori din surse proprii și apoi ceri să îți fie returnat sprijinul nerambursabil. Poți utiliza diferite instrumente bancare pentru asigurarea cash-flowului (eg. Credit punte, credit cofinanțare, credit TVA).

Bonus: Cererea de transfer – mecanism utilizat în cadrul PNRR prin care banca care gestionează finanțarea îți face deconturile în conformitate cu planul proiectului tău

Atenție! Aceste mecanisme durează, uneori în afara termenelor asumate de autorități. Ca să aveți o implementare lină e important să realizați un buget realist, pe care să îl dimensionați în funcție de capacitatea financiară proprie.

Parcurge toate informațiile cu răbdare, revino la ele de câte ori ai nevoie. Informațiile de aici te vor ajuta să planifici lucrurile atent, să faci o cercetare detaliată și să ai o abordare strategică, ca să îți crești șansele de a obține resursele de care ai nevoie și să îți transformi proiectul în realitate.

Și nu uita să fii perseverent și să te adaptezi în proces. Mult succes!

Raluca Prelucă

Raluca Prelucă

Partner & Senior Consultant www.fonduri-structurale.ro si Co-founder & Community Manager www.consolid8.ro


Raluca este manager de proiect și specialist în finanțare pentru investiții care vizează IMM-uri, start-up-uri, inovare și ONG-uri. Și-a început cariera în 2010 lucrând pe diferite poziții de management de proiect în zeci de proiecte, cu accent pe antreprenoriat și inovare începând cu 2015. Are o vastă experiență în scrierea și implementarea proiectelor cu finanțare UE si în dezvoltarea afacerilor pentru start-up-uri și întreprinderi sociale. Este senior editor și analist pentru fonduri-structurale.ro. A câștigat „Premiul Altiero Spinelli pentru sensibilizare: răspândirea cunoștințelor despre Europa”. Din 2019 a devenit partener la fonduri-structurale.ro și în 2020 a înființat consolid8.ro, prima platformă de crowdfunding din România pentru industriile creative și 

Accesibilitate

Dacă alegi să ascunzi meniul de accesibilitate, nu îl vei mai putea vizualiza, decât dacă ștergi istoricul de navigare și datele. Ești sigur că dorești să ascunzi interfața?