Afaceri noi, născute din nevoi noi. Și bani pentru ele.

Reducerea consumului de resurse necesare în sectorul de sănătate, pornind de la echipamente de sterilizare la materiale folosite în stomatologie. Soluții tech pentru calcularea impacturilor generate de un eveniment și simulări pentru planificarea unor evenimente mai puțin poluante în viitor. Pașaportul digital și rolul acestuia în industria de materiale textile. Valorificarea deșeurilor alimentare prin transformarea lor în fertilizanți naturali. Soluții pentru transformarea lanțului de valoare din transportul maritim dintr-unul liniar într-unul circular. 

Anul trecut scriam pe acest blog un articol despre platforma Enterprise Europe Network (EEN) și beneficiile pe care o afacere medie sau mică le poate avea prin intermediul acesteia. Ofeream acolo două exemple de firme, ambele din Italia, care au beneficiat de asistență tehnică și care, prin intermediul rețelei EEN, și-au găsit parteneri externi și au reușit să-și extindă afacerile dincolo de granițele țării.

Acum o să-ți spun despre un eveniment virtual organizat sub egida EEN, la care te poți înscrie și la care poți participa gratuit: SustainableSolutionsMatch. Scopul acestuia este de a aduce laolaltă furnizori de soluții și companii care sunt în căutarea unor astfel de soluții. Altfel spus, prin platforma evenimentului poți căuta, găsi și interacționa cu potențiali parteneri înscriși și ei pe platformă. Parteneri pe care, altfel, îi găsești cu greu. 

Soluțiile amintite în paragraful de început sunt doar o mică selecție din tot ce poți găsi la SustainableSolutionsMatch. 

  • Cauți ceva în sectorul agri-food? Te duci la sesiunea de profil. 
  • Te interesează construcțiile? Există o sesiune specială și pentru asta. 
  • Ambalaje pentru sectorul retail?
  • Decontaminarea solului? 
  • Sau poate industria aero-spațială? 

Caută sesiunea care te interesează, vezi când are loc, ce soluții sunt prezentate, înscrie-te și participă.

Mai mult, dacă ai un produs care are legătură cu obiectivul SustainableSolutionsMatch (soluții pentru sustenabilitate), te duci direct în spațiul Marketplace și îl prezinți acolo. 

Ce e bine să mai știi

Tot prin platforma EEN poți beneficia de informații privind apelurile de finanțare și granturile pentru care poți aplica. 

Chiar în această perioadă poți depune un proiect prin care să dovedești că îți vei reduce consumul de energie cu minim 5%. Valoarea grantului este de maxim 10.000 de euro, pe care îi poți folosi fie pentru instalarea de panouri fotovoltaice sau pompe de căldură, fie  achiziționarea de echipamente cu un consum mai mic de energie, ori pentru alte tipuri de echipamente sau servicii care să te ajute să consumi mai puțină energie. Găsești informații aici. Dacă, de exemplu, vei cumpăra echipamente a căror valoare este mai mare de 10 000 euro, vei suporta diferența din bugetul firmei. 

Proiectul EENergy este finanțat de Comisia Europeană pentru a sprijini IMM-urile să își îmbunătățească performanța în materie de eficiență energetică. La dispoziția firmelor mici și mijlocii care funcționează pe piața unică europeană sunt acum 9 milioane de euro, cu care firmele își pot spori rezistența la fluctuațiile prețurilor la energie și la disfuncționalitățile de pe piața de energie. 

Sprijinul financiar este oferit direct, prin investiții în soluții tehnologice și prin acces la consiliere dedicată și la expertiză în materie de perfecționare profesională. EENergy este derulat exclusiv prin rețeaua Enterprise Europe Network (EEN).

Ce trebuie să faci? 

  1. Intri pe website-ul https://eenergy.grantplatform.com, descarci și citești materialele din secțiunea Call 2 documents.
  2. Verifici dacă firma ta este eligibilă. 
  3. Îți creezi un cont pe platforma EEnergy. 
  4. În funcție de județul în care îți desfășori activitatea, iei legătura cât mai repede posibil cu oricare dintre entitățile prezentate pe website-ul EEN Romania
  5. Cu ajutorul unui consilier EEN (numit EEN advisor), începi să lucrezi la aplicația pentru grant.
  6. Cu ajutorul unui consilier EEN specializat în sustenabilitate (EEN Sustainability Advisor) pregătești documentația prin care dovedești cum vei reduce consumul de energie cu 5%.
  7. Completezi toată documentația, o depui în termen (până la 28 februarie 2025), apoi aștepți rezultatul.

Indiferent dacă primești grantul sau nu, după alocarea fondurilor vei avea acces la un raport specializat. Chiar dacă nu ai primit finanțarea, vei afla ce poți face în continuare pentru a-ți reduce consumul de energie și poți folosi acel raport la următorul apel, pentru a-ți crește șansele de reușită. 

Articol publicat în februarie, 2025

Cristina Bălan

Cristina Bălan

Cristina este consultant în sustenabilitate. După o experiență de 14 ani în cadrul Organizației Națiunilor Unite, a intrat în antreprenoriat. Este inginer de mediu, deținând specializări și certificări internaționale în raportarea de sustenabilitate, sisteme de management al sustenabilității evenimentelor (ISO20121) și achiziții sustenabile (ISO20400). Din 2015, de când a co-fondat CSR BootIQ, firmă de consultanță care oferă servicii și cursuri de sustenabilitate, a lucrat alături de clienți din sectorul bancar, farma, retail, FMCG, IT, telecom, transport&logistică. Din 2019 face parte din Comitetul de Supraveghere al organizației Global Reporting Initiative, fiind în prezent vicepreședinta acestui organism. Din 2022, este Sustainability Advisor & Mentor în cadrul Europe Enterprise Network, cea mai mare rețea globală de sprijin pentru IMMuri.

Accesibilitate

Dacă alegi să ascunzi meniul de accesibilitate, nu îl vei mai putea vizualiza, decât dacă ștergi istoricul de navigare și datele. Ești sigur că dorești să ascunzi interfața?