Marketing pe pilot automat: Cele mai recente tendințe în marketing automation

În ultimii cinci ani, ceea ce este definit ca marketing automation a evoluat într-un sector evaluat astăzi la 1,65 miliarde de dolari și se preconizează că va depăși 9,5 miliarde de dolari până în 2027. În ultimii 2-3 ani, am observat o creștere masivă a ratei de adoptare a anumitor aspecte ale strategiei de automatizare, pe măsură ce tot mai multe companii au înțeles beneficiile automatizării. Se estimează că peste 142.000 de organizații se bazează deja pe aceste instrumente.
În ciuda acestui fapt, există încă multe companii care nu au descoperit cum marketingul automatizat poate genera oportunități de creștere a conversiilor sau care au făcut implementări minimale.
Indiferent de industrie, dimensiunea sau modelul de afaceri al firmei tale, tendințele și adoptarea automatizării marketingului pot oferi o creștere semnificativă a veniturilor, de până la 40%. Utilizarea automatizării marketingului ar putea schimba regulile jocului pentru orice organizație.
 

De ce trebuie să îmbrățișați tendințele de automatizare a marketingului?

Imaginați-vă că, de la primele interacțiuni cu un potențial client, îi puteți oferi informațiile de care are nevoie pentru a înțelege mai bine produsele dumneavoastră și îl încadrați automat în segmentul potrivit, comunicând cu el pe canalul preferat. Iar dacă puteți automatiza toate aceste aspecte, vă puteți concentra mai mult pe modelarea strategiilor necesare pentru o abordare mai eficientă, care să vă ajute să depășiți concurența.

În calitate de om de marketing, cu siguranță petreceți mult timp încercând să generați cât mai mulți clienți potențiali pentru compania dumneavoastră. Și, deși generarea de clienți potențiali este o sarcină crucială, nu vă va ajuta decât dacă aceștia se convertesc și se transformă în clienți. În plus, puteți avea o mare provocare dacă firma dvs. generează un număr mare de clienți potențiali (mai ales dacă aveți un departament de marketing mic).\
Nu veți putea converti acești clienți potențiali fără a avea o conversație cu ei sau a le oferi un stimulent dincolo de prima lor vizită pe site-ul dvs., indiferent cât de interesați sunt de produsele sau serviciile dvs. Dar aveți întotdeauna posibilitatea să decideți ce mesaje să comunicați cu fiecare client potențial, sporind probabilitatea de conversie. 95% dintre specialiștii în marketing B2B sunt de acord că segmentarea este una dintre cele mai eficiente modalități de a îmbunătăți ratele de conversie, iar beneficiile sunt similare și în B2C.

Studiile au arătat că 72% dintre specialiștii în marketing consideră că personalizarea comunicării a sporit implicarea clienților. Aceasta înseamnă că ați putea să vă creșteți eficiența de marketing comunicând cu potențialii clienți în funcție de interesele acestora. 
Vestea bună este că aproape orice soluție de marketing poate clasifica automat clienții și potențialii clienți în segmente, pe baza unor criterii predefinite, și ar permite comunicarea automată cu aceștia, cu condiția să colectați datele necesare pentru clasificarea lor în segmente în funcție de industrie, interes, scop etc.
La un nivel foarte înalt, software-ul de automatizare colectează date despre audiență din formulare, click-uri din e-mailuri, utilizarea aplicațiilor mobile, vizitele pe site-ul web și alte medii. Pe baza datelor colectate, se creează conținut relevant pentru a îmbunătăți relația cu clienții potențiali.
Pe baza comportamentului, sunt identificați potențialii clienți, iar campaniile personalizate sunt organizate și livrate pe canalele de marketing digital pentru a obține conversii.

Acum întrebarea este cât de dispuși sunteți să alocați timp și resurse eforturilor de marketing automation?

Ideal ar fi să țineți cont de toți pașii și tendințele enumerate mai jos, pentru a reuși să creați un program de marketing care chiar să funcționeze.
7 Cei mai importanți pași și tendințe de considerat pentru automatizările de marketing în 2025:

Calitatea datelor

În mai multe studii, când vine vorba de personalizare și segmentare, majoritatea specialiștilor în marketing, peste 70%, raportează calitatea datelor ca având un impact direct negativ asupra afacerilor lor.
Specialiștii în marketing trebuie să acorde atenție datelor colectate și să aibă mecanismele necesare pentru a face acest lucru.
Când vorbim de formulare de colectare date, în primul rând trebuie avute în vedere pretextele potrivite pentru a cere utilizatorilor date, apoi îndemnul (CTA) acestora de a face acțiunea dorită. De asemenea, trebuie să verificați și să faceți teste A/B legate de pretextele folosite pentru publicul țintă necesar business-ului dumneavoastră.

Gândiți-vă cum ar fi bine și relevant să comunicați cu fiecare potențial client în parte și care ar fi informațiile pe care aveți nevoie să le știți despre fiecare client pentru a putea face acest lucru, iar apoi să introduceți în formularele pe care le afișați acestora câmpurile pe care aceștia să le completeze pentru a-i putea segmenta.
Dacă reușiți să colectați toate informațiile necesare pentru segmentare și personalizare, vă va fi foarte ușor să vă concentrați apoi eforturile pe analiza datelor și identificarea potențialilor clienți cu potențial mai mare. În plus, veți lua decizii bazate pe date cu privire la eforturile dvs. de marketing, iar ratele de conversie mai mari s-ar traduce în mai mulți clienți potențiali și vânzări pentru afacerea dvs.
Partea de colectare a datelor este cel mai important pas într-o strategie de automatizare.
 

Captarea lead-urilor

Nu este un secret pentru nimeni că generarea și cultivarea relației cu clienții potențiali este cea mai importantă etapă a unui canal de vânzări și este pasul care poate face toată diferența în generarea conversiilor și a veniturilor. Preluarea și cultivarea relațiilor cu clienții potențiali nu este o acțiune ușoară din punct de vedere istoric, necesitând mult efort manual în lipsa automatizărilor.
Automatizarea însă va deveni din ce în ce mai populară în 2025, deoarece sarcinile repetitive pot fi automatizate. Puteți crea cu ușurință landing page-uri cu formulare de captare a clienților potențiali pentru a aduna informații suplimentare valoroase despre aceștia, cum ar fi adrese de e-mail, nume și numere de telefon, produse de interes, domeniul de activitate, vârsta, dacă au sau nu copii etc. Aceste formulare pot fi integrate cu soluțiile de CRM și marketing automation pentru a vă asigura că clienții potențiali sunt capturați, calificați și cultivați.
Automatizarea va permite profilarea clienților potențiali și calcularea unui scor de client pe baza comportamentului și informațiilor completate în formulare, eliminând nevoia de lucru manual. Apoi, puteți trimite automat e-mailuri/SMS-uri sau mesaje pe WhatsApp ulterioare potențialilor clienți, diferențiate în funcție de interese, comportament, domeniu de activitate etc. În plus, se pot seta seturi de mesaje automate trimise la intervale de timp diferențiate în funcție de segmentul din care face parte fiecare potențial client, dar și în funcție de scorul de importanță al fiecăruia.
Acest nivel de automatizare relativ simplă poate ajuta companiile să genereze clienți potențiali pregătiți pentru achiziție pe pilot automat în 2025, dacă audiența este corect segmentată și dacă mesajele sunt bine create pentru a crea o conexiune cu aceștia.
 

Apariția marketingului omnichannel

Un studiu Google a constatat că 90% dintre proprietarii de mai multe dispozitive schimbă dispozitivele în fiecare zi, folosind în medie trei dispozitive atunci când desfășoară o activitate.
Marketingul omnichannel este o tendință cheie de automatizare a marketingului pentru 2025, care implică identificarea utilizatorului/potențialului client indiferent de device-ul folosit online, identificarea clientului și unificarea datelor în cazul unei interacțiuni online sau cu un call center.
Cu unificarea și automatizarea datelor, întreprinderile mici pot stimula vânzările dintr-o gamă largă de canale, oferind în același timp o experiență consecventă pentru utilizator, de la comerțul electronic până la magazinul fizic. În online, pentru unificarea datelor, este necesară crearea unui cookie care să conțină elementele cheie de unificare a datelor atunci când un potențial client, de exemplu, ajunge pe site accesând un link din e-mail sau când accesează site-ul după ce a completat un chestionar sau după ce, în trecut, s-a logat pe site, chiar dacă la ultima vizită nu s-a mai logat.
Marketingul omnichannel vă permite să proiectați o experiență de utilizator fără întreruperi, dacă datele sunt colectate corect. Pentru a începe, trebuie să colectați datele într-o aplicație care vă permite colectarea datelor din formulare, plus setarea și colectarea datelor din comportamentele pe site prin cookie-uri, generarea de segmente automate pe baza acestor date colectate și setarea unui flux automat de mesaje de tip e-mail/SMS sau WhatsApp.
 

Folosirea beneficiilor oferite de soluțiile de marketing automation

Raportul Gartner Marketing Automation afirmă că canalele digitale le-au permis cumpărătorilor atât B2B, cât și B2C să culeagă informații în mod independent, ceea ce i-a ajutat să găsească informații mai ușor. Cu această nouă abordare, vânzătorii pot influența mai greu deciziile clienților.
Clienții solicită conținut personalizat, care este una dintre cele mai populare tendințe în marketingul digital. 87% dintre companii spun că clienții lor doresc conținut personalizat. În 2025, totuși, adăugarea numelui unui destinatar la un subiect de e-mail nu va fi suficientă. De asemenea, nici recomandările de conținut bazate pe vizita unui consumator pe o pagină web nu vor funcționa.
Cum se pot asigura companiile că clienții potențiali primesc informațiile potrivite la momentul potrivit? Folosind automatizarea marketingului, puteți personaliza o experiență digitală altfel impersonală, concentrându-vă pe furnizarea de informații relevante clienților pentru fiecare pas din călătoria cumpărătorului în relația cu brandul.
Cu ajutorul unei platforme software de marketing automation, puteți comunica automatizat cu clienții în funcție de practic orice criteriu, precum domeniul de activitate, vârsta, locația. Puteți avea mesaje care să ofere mai multe informații despre un produs de interes (nu o reducere, ci informații). 
De exemplu, dacă s-a solicitat oferta de preț, să i se comunice, pe lângă preț, și diferențiatorii față de alte oferte. Dacă este nevoie de refil, să se comunice în momentul potrivit. Dacă s-a cumpărat un produs complex, să i se ofere informații despre folosirea corectă a produsului. Dacă și-a luat o casă nouă, să i se ofere idei pentru casa nouă. Dacă are un bebeluș, să i se ofere informații despre bebeluși și produse pentru această vârstă, nu pentru altă vârstă etc.
 

Conținut personalizat pentru utilizatori

Personalizarea conținutului devine critică pentru a ieși în evidență în contextul actual al pieței supraaglomerate, devenind practic o modalitate de diferențiere. Mesajele și ofertele ar trebui să fie adaptate la datele demografice, interesele și preferințele specifice ale utilizatorilor.
Ar trebui să aveți întotdeauna o soluție la problema publicului pe care îl vizați. Publicul dvs. va interacționa cu marca dvs. mult mai mult dacă aveți o soluție la problema lor. Important este să aveți mecanisme prin care să colectați informațiile care vă permit să identificați problemele clienților în fiecare pas. Personalizându-vă conținutul și permițând publicului țintă să-l acceseze, puteți câștiga o bază de clienți fideli în timp, iar aceștia vor rămâne alături de afacerea/marca dvs.
Odată definite profilurile de client, acestea se pot actualiza automat cu noi clienți. 
Și astfel puteți obține idei grozave despre personalizarea conținutului.
 

E-mail, WhatsApp, Chatbots și marketing bidirecțional

O practică pe care orice afacere ar trebui să o urmeze: oprirea comunicării unidirecționale cu clienții. Aveți o conversație cu ei, iar pentru asta, e-mailul, WhatsApp-ul sau chatbots permit o comunicare bidirecțională.
După cum subliniază Forbes, marketingul conversațional este viitorul marketingului direct, deoarece arată că afacerilor le pasă de nevoile clienților lor și vor să ajute dincolo de vânzarea unor produse.
Acum puteți conduce conversații personalizate cu clienții folosind fie e-mailul, fie WhatsApp-ul, fie chatbots. Teoretic, toate cele trei canale rulează chiar 24/7 cu ajutorul inteligenței artificiale, astfel încât să puteți asigura implicarea clienților în timp ce sunteți departe de birou. Totuși, acest control al inteligenței artificiale este bine să fie supervizat îndeaproape.
Inteligența artificială în astfel de conversații automatizate nu este menită să înlocuiască în întregime interacțiunea umană, ci să înceapă conversația, să răspundă la întrebări obișnuite și să rezolve rapid probleme mai simple, mai standardizate.
Chiar dacă este mai bine să exploatați puterea boților programați, există câteva bune practici prin care aceștia să nu aibă un control total asupra conversației, ci doar să direcționeze comunicarea către soluția optimă, care poate fi fie automată în cazul întrebărilor simple, fie total umană. Amintiți-vă întotdeauna că clienții de astăzi sunt mai inteligenți și mult mai complecși.
 

Mobile-first abordare

Deoarece dispozitivele mobile au devenit principalul mijloc de interacțiune cu lumea online, marketingul mobil este de așteptat să fie un motor major de creștere pentru afaceri. Cu ajutorul unor instrumente precum WhatsApp, SMS-urile, notificările în aplicațiile mobile, marketerii pot crea strategii elaborate de implicare mobil-first pentru mărci. Un instrument de automatizare a marketingului se va asigura că aceste comunicări funcționează unitar la scară.
Având în vedere creșterea utilizării dispozitivelor mobile, mărcile se vor strădui să colecteze și să analizeze date despre utilizatorii lor și modul în care aceștia interacționează cu ele. Pentru a crea campanii personalizate în viitor, datele comportamentale și tranzacționale vor fi cruciale pentru înțelegerea intenției utilizatorilor și a comportamentelor de cumpărare.
 

Concluzie

Un obiectiv cheie al tendințelor în automatizarea marketingului în 2025 pentru creșterea performanței campaniei trebuie să fie colectarea datelor în primul rând, ceea ce presupune crearea de pretexte care să convingă utilizatorii să ne dea mai multe informații despre ei, informații care să ne ajute pe noi, ca specialiști în marketing, să creăm profiluri de utilizatori cât mai detaliate, pentru a putea crea mai departe un conținut care să fie conectat cu nevoile acestora.
Este nevoie de multă planificare și execuție pentru a lansa o campanie de marketing de succes folosind marketing automation.

Articol publicat în mai, 2025.
 

Andrei Georgescu

Andrei Georgescu

Este co-fondator și Managing Partner al White Image, prima companie de email marketing din România, lansată în 2003. Pasionat de date și comunicare, a transformat hobby-ul într-un lider în marketing automatizat, cu sute de clienți în România și Europa Centrală. Din 2023, White Image face parte din grupul francez MediaPost și oferă soluții integrate prin email, SMS și WhatsApp. Compania a câștigat șase premii internaționale la Marketing Sherpa Award. Andrei este și profesor de email marketing și data management la IAA.

Informațiile regăsite pe acest blog nu sunt o recomandare de acțiune, sfaturi de investiții, informații juridice sau fiscale și nu reprezintă o ofertă de vânzare/cumpărare a oricărui instrument financiar. Am verificat cu atenție informațiile din acest articol pentru a evita erorile sau informațiile înșelătoare la momentul publicării, însă nu putem garanta exactitatea completă a acestora. ING nu își asumă nicio răspundere pentru orice pierdere directă, indirectă sau consecință survenită în urma aplicării informațiilor din acest articol, cu excepția cazului în care se specifică altfel. Orice opinii, puncte de vedere sau estimări aparțin exclusiv autorilor și pot fi modificate fără notificare.

Distribuirea acestei publicații poate fi restricționată prin lege sau reglementări, iar persoanele care intră în posesia acesteia au obligația de a se informa și a respecta restricțiile impuse.

Articolele publicate pe acest blog se supun protecției drepturilor de autor, astfel încât conținutul nu poate fi reprodus, distribuit sau publicat de nicio persoană în niciun scop fără acordul prealabil expres al ING și menționarea sursei. Toate drepturile sunt rezervate.
 

Accesibilitate

Dacă alegi să ascunzi meniul de accesibilitate, nu îl vei mai putea vizualiza, decât dacă ștergi istoricul de navigare și datele. Ești sigur că dorești să ascunzi interfața?