Cele mai dure lecții pe care le poți învăța ca antreprenor

Cele mai dure lecții pe care le poți învăța ca antreprenor

Viața antreprenorială poate fi plină de provocări și lecții dificile, dar acestea pot contribui semnificativ la creșterea și dezvoltarea ta atât ca antreprenor, cât și ca om. Când am pornit pe drumul antreprenoriatului, niciodată nu mi-am imaginat că voi avea un moment în care mă voi gândi foarte serios să revin la statutul de angajat.

Ceea ce ține mulți oameni pe loc și nu le permite să se îndrepte către antreprenoriat este teama de eșec. Întrebări de genul: și dacă nu o să reușesc? Și dacă nu voi avea suficienți clienți? Și dacă o să am datorii mai mari decât acum?

Teama de necunoscut este absolut firească, iar vremurile pe care le trăim nu doar că nu oferă nicio posibilitate de predictibilitate, dar vin cu multe provocări legate de competențele viitorului, de regândire a strategiei, de reinventare, recalibrare, ancorare în realitate, cunoașterea tendințelor etc.

Atunci când ești one man show, lucrurile sunt oarecum mai simple, pentru că nu ai responsabilitatea angajaților, de exemplu. Atunci când începi să ai angajați și business-ul crește, apar și gândurile legate de administrarea cât mai eficientă a tuturor resurselor astfel încât compania să aibă rezultate din ce în ce mai bune. Când acest lucru nu se întâmplă, din diverse motive, e clar că ceva nu e bine. Și imediat e necesară o analiză transparentă, clară și obiectivă a contextului și luarea unor decizii rapide care să susțină afacerea în continuare.

Iată câteva dintre cele mai dure lecții pe care le poți învăța ca antreprenor și pe care eu le-am învățat din propria experiență:

Eșecul este inevitabil: Indiferent cât de bine pregătit sau cât de bine gândit este planul tău de afaceri, există întotdeauna riscul eșecului. Este important să înțelegi că eșecul face parte din procesul de învățare și că poate oferi oportunități de a te îmbunătăți și de a-ți ajusta strategiile.

Adaptabilitatea este cheia: Piața și mediul de afaceri sunt în continuă schimbare. Trebuie să fii dispus să te adaptezi rapid la noile tendințe, tehnologii sau cerințe ale clienților pentru a rămâne competitiv.

Cel mai mare dușman al afacerii tale poți să fii chiar tu: Atunci când tu ești motorul, ești mereu în centrul acțiunii și-ți vine greu să vezi lucrurile obiectiv și dintr-o perspectivă mai amplă. Ca să poți face asta este nevoie să te detașezi, să faci un pas în spate și să-ți privești compania cu o mare doză de realism, ca să poți decide conștient pașii următori.

Relaționarea cu oamenii: Fie că este vorba despre clienți, parteneri de afaceri sau angajați, abilitatea de a construi și menține relații bune este esențială. Înțelegerea nevoilor și așteptărilor acestora și comunicarea eficientă sunt cheia în această privință.

Rezistența la stres: Antreprenoriatul poate fi extrem de stresant, cu provocări constante și presiunea de a lua decizii critice. Dezvoltarea unei bune rezistențe la stres și a abilității de a face față situațiilor dificile este esențială pentru a supraviețui pe termen lung.

Responsabilitatea finală: Ca antreprenor, ești în ultimă instanță responsabil pentru toate aspectele afacerii tale. Aceasta include atât succesul, cât și eșecul. Acceptarea acestei responsabilități poate fi o lecție dificilă, dar esențială.

Gestionarea riscului: Antreprenoriatul implică asumarea de riscuri. Uneori, aceste riscuri pot părea descurajatoare, dar este important să le evaluezi în mod realist și să găsești modalități de a le gestiona sau minimiza în măsura posibilului.

Planificarea în detaliu: O planificare adecvată este esențială pentru succesul afacerii tale. Însă, chiar și cele mai bune planuri pot eșua dacă nu sunt puse în practică cu atenție și dedicare.

Gestionarea timpului: Timpul este un resursă prețioasă și gestionarea eficientă a timpului poate face diferența între succes și eșec. În calitate de antreprenor, vei avea multe sarcini și responsabilități, astfel că învățarea cum să-ți prioritizezi activitățile și să îți gestionezi timpul este crucial.

Echilibrul între profesional și personal: Antreprenorii pot fi tentați să își dedice majoritatea timpului afacerii lor, însă este important să menții un echilibru între viața profesională și cea personală pentru a evita epuizarea și burnout-ul.

Învățarea continuă: Lumea afacerilor evoluează rapid, iar pentru a rămâne competitiv, trebuie să fii dispus să înveți în mod constant și să îți dezvolți abilitățile și cunoștințele. Nu lăsa autosuficiența să se instaleze, și nu da vina pe lipsa de timp. Creează-ți o strategie de învățare pe termen mediu/lung, în funcție de obiectivele personale și cele de business, și ține-te de ea. Peste câțiva ani, când vei privi în spate, o să zâmbești și o să te feliciți pentru asta.

Clientul tău nu este stăpânul tău: Aud de foarte multe ori acest dicton, dar niciodată nu am crezut acest lucru. Până la urmă, în orice business ai nevoie să te poziționezi corect față de cine ești, ce știi să faci, ce fel de om ești, astfel încât să ai curajul să vii în fața clientului și să-i spui când greșește sau să-i comunici, deschis, modul în care tu lucrezi și care-ți sunt așteptările în relația cu acesta.

Dă mai departe: Indiferent dacă ai sau nu succes, dacă ai luat decizii bune sau mai puțin bune, împărtășește experiențele tale cu alți oameni care pot învăța din ele. Una dintre cele mai mari greșeli pe care le putem face este să ținem totul pentru noi, ca și cum ne-am dori să luăm secretele profesionale pe lumea cealaltă. Nimeni nu are nevoie de informații acolo, dar aici s-ar putea să fie mai mult decât utile. Deci nu ezita să dai mai departe, e posibil ca ideile tale să contribuie la salvarea unor afaceri. Nu-i așa că ți-ar plăcea să contribui astfel?

Există numeroase provocări pe care antreprenorii trebuie să le depășească și las aici câteva exemple care sper să fie relevante și pe care să le luați în considerare în cazul în care doriți să vă orientați către antreprenoriat:

grup de oameni

Accesul la finanțare: Obținerea capitalului necesar pentru începerea și dezvoltarea unei afaceri poate fi dificilă. Antreprenorii se pot confrunta cu dificultăți în obținerea creditelor sau a investițiilor pentru a-și finanța afacerea. Eu am pornit pe cont propriu în 2014 fără nicio sursă de finanțare, cu datorii și credite, și mi-a fost foarte greu pentru o perioadă de timp, până am reușit să mă echilibrez. A fost o perioadă foarte grea, dar nu am făcut niciun pas înapoi, ci cu răbdare, încredere și schimbări și ajustări din mers, am reușit să mă pun la punct cu tot ce înseamnă viața de antreprenor și să-mi creez o strategie pentru creșterea și dezvoltarea unui business sănătos.

Concurența: În majoritatea industriilor, competiția este puternică. Antreprenorii trebuie să-și dezvolte un avantaj competitiv și să-și diferențieze produsele sau serviciile pentru a atrage clienții. Într-o lume în care parcă s-a spus și s-a scris tot, devine tot mai dificil să fii unic și/sau diferit și să faci din asta un avantaj competitiv.

2 oameni bat palma

Gestionarea capitalului uman: Angajarea și retenția oamenilor pot fi o provocare majoră. Selectarea oamenilor potriviți, motivarea lor și menținerea unui mediu de lucru sănătos sunt esențiale pentru succesul pe termen lung. Sunt companii în care anumiți angajați lucrează acolo încă de la înființare, care au crescut odată cu afacerea, așa cum sunt companii în care oamenii vin și pleacă precum trenurile într-o gară. Atenția, respectul, recunoașterea, oportunitățile de învățare și de dezvoltare, beneficiile, mediul de lucru sunt doar câteva dintre aspectele care contribuie semnificativ la performanța și succesul unei companii.

2 barbati se uite pe laptop

Planificarea și strategia: Un plan de afaceri solid și o strategie bine gândită sunt fundamentul oricărui business serios. Antreprenorii trebuie să ia în considerare factori precum piața, concurența, tendințele, eventualele obstacole, riscurile și oportunitățile pentru a-și orienta afacerea în direcția corectă.

Reglementări și conformitate: Afacerile trebuie să se conformeze legilor și reglementărilor guvernamentale, ceea ce poate fi complicat și foarte costisitor. Este important să înțelegeți cerințele legale și să le respectați. De multe ori veți auzi că-n România este extrem de greu să te menții de partea legii. Da, este, dar devine mult mai ușor atunci când vrei să dormi liniștit noaptea, fără să te gândești la metode alternative de eludare a legii.

Marketing și vânzări: Promovarea produselor sau serviciilor și atragerea clienților pot fi provocări semnificative. Antreprenorii trebuie să dezvolte strategii eficiente de marketing, de comunicare și să-și construiască parteneriate durabile, bazate pe încredere, transparență, respect și înțelegere reciprocă.

Gestionarea finanțelor: Gestionarea adecvată a resurselor financiare este iar un aspect extrem de important. Antreprenorii trebuie să monitorizeze veniturile, cheltuielile și fluxul de numerar pentru a evita problemele financiare.

Riscul: Antreprenoriatul implică întotdeauna un anumit grad de risc. Succesul nu este garantat, iar antreprenorii trebuie să fie pregătiți să gestioneze eșecurile și să își asume riscuri calculate, așa cum deja am menționat anterior.

Inovare și adaptabilitate: Piața se schimbă constant, iar antreprenorii trebuie să fie inovatori și adaptați la noile tendințe și cerințe ale consumatorilor.

un copil cu mama

Echilibrul între viața personală și profesională: Munca într-o afacere poate fi intensă, iar antreprenorii pot avea dificultăți în a menține un echilibru sănătos între viața personală și profesională. În ciuda dificultăților, fiecare lecție învățată ca antreprenor contribuie la dezvoltarea ta ca om, în primul rând, și apoi ca lider. De asemenea toate investițiile pe care le faci în tine și-n afacerea ta pot contribui substanțial la succesul pe termen lung al afacerii tale. Direcția afacerii tale și performanțele sunt date, în principal, de ce fel de profesionist vrei să fii și cum vrei să fii recunoscut într-o piață consumeristă și extrem de dificil de anticipat.

Antreprenoriatul nu este pentru oricine, deși, teoretic, oricine poate deveni antreprenor dacă se pregătește serios pentru ce presupune asta. Și nu uita ceea ce spunea, atât de frumos, Babe Ruth:background-color „Este greu să învingi o persoană care nu renunță niciodată.”

Corina Neagu

Corina Neagu

Misiunea mea este să fac bine. Cea mai mare împlinire este familia care mă susține necondiționat și care-mi dă energia și motivația fiecărei zile.

Am fondat Dare (Development Advice & Resources) în 2016 fiind cu adevărat conștientă că pot aduce valoare multor oameni și multor companii prin ceea ce fac cel mai bine: descoperind potențialul în oameni și făcându-l să funcționeze pentru a-și atinge obiectivele.

Lucrul cu oameni din întreaga lume (susțin workshop-uri de resurse umane și management în Asia din 2015 și sunt profesor de business și HR la Link Academy și la Atelierele Ilbah din București) este uimitor, prin urmare îmi propun să ofer excelență în tot.

Accesibilitate

Dacă alegi să ascunzi meniul de accesibilitate, nu îl vei mai putea vizualiza, decât dacă ștergi istoricul de navigare și datele. Ești sigur că dorești să ascunzi interfața?