De la dorințe și nevoi la dezvoltarea afacerii tale

De la dorințe și nevoi la dezvoltarea afacerii tale
  • Vreau să-mi extind afacerea în afara României, dar e greu să găsesc un partener extern. Și chiar dacă-l găsesc, cum știu că e de încredere?
  • Vreau să introduc mai multe soluții digitale în procesele firmei, dar nu știu ce ni se potrivește. Iar dacă ni se potrivește ceva, nu cred că avem bani pentru asta.
  • Vreau să-mi extind portofoliul de produse, dar nu am timp de pierdut pe la târguri, conferințe și expoziții, nu am bani pentru deplasări, nu știu să fac networking și nu cred că mă descurc în relația cu un potențial partener străin.
  • Am găsit un partener dintr-o altă țară (din afara pieței unice europene), însă nu am cum să aflu dacă produsele/serviciile mele îndeplinesc cerințele legale de pe piața respectivă.
  • Am nevoie să îmi definesc o strategie de sustenabilitate, dar nu am în firmă un om cu competențe în acest domeniu și nu-mi permit serviciile unei firme de consultanță.
  • Clienții îmi cer tot felul de date despre amprenta de mediu a firmei, despre certificările produselor/serviciilor pe care le oferim, dar nu înțeleg nimic din ce mi se cere. Totul este într-un limbaj tehnic.

Antreprenoriatul nu este ușor, iar cei care se regăsesc într-una sau mai multe dintre situațiile descrise mai sus nu sunt puțini deloc. Unii sunt conștienți că trebuie să schimbe ceva în modul în care funcționează firma lor, alții se încăpățânează să continue pe un drum cunoscut de teama că schimbările ar fi majore și ar implica riscuri. Dreptate au și unii, și ceilalți. Orice transformare a afacerii perturbă activitatea obișnuită, iar rezistența la schimbare a oamenilor (fie că vorbim despre angajați, fie că rezistență opun înșiși antreprenorii) poate reprezenta o frână în dezvoltarea afacerii.

Dar cum orice problemă are cel puțin o soluție, Comisia Europeană și Agenția Executivă pentru IMM-uri a Uniunii Europene (EISMEA) au dezvoltat platforma Enterprise Europe Network (EEN). Prin intermediul acesteia, firmele mici și mijlocii care vor să-și extindă activitatea în afara României, deci să intre pe piața unică europeană, beneficiază de sprijinul a peste 450 de organizații partenere ale rețelei Enterprise Europe Network. Rețeaua oferă o combinație de servicii personalizate de consiliere, oportunități de învățare și sprijin pentru a identifica cei mai buni parteneri pentru afacerea ta.

Tot prin intermediul organizațiilor partenere poți afla din timp care sunt apelurile de finanțare pe care urmează să le lanseze Comisia Europeană, detalii despre cum poți accesa surse de finanțare diferite, cum se poate descurca firma ta în ceea ce privește respectarea normelor și cerințelor legale de pe piața unică europeană și din țările terțe și cum poți găsi parteneri comerciali.

Datorită combinației unice de competențe locale și acoperire globală, zeci de mii de întreprinderi au reușit deja să intre pe piețele internaționale și să își dezvolte afacerile sănătos și rapid.

Enterprise Europe Network (EEN) în cifre

În cei 15 ani de când funcționează rețeaua EEN, prin intermediul acesteia, au fost ajutate să inoveze și să se dezvolte la nivel internațional 4,2 milioane de firme mici. Dintre acestea:

  • 475.000 de IMM-uri au beneficiat de consiliere personalizată în afaceri;
  • Peste 2 milioane de IMM-uri și-au dezvoltat afacerea pe piețele externe în urma sesiunilor de informare sau de instruire;
  • 280.000 de IMM-uri și-au creat peste 785.000 de contacte cu potențial comercial prin intermediul evenimentelor de matchmaking organizate sub egida rețelei EEN.
  • Serviciile și expertiza consilierilor din rețeaua EEN au ajutat start-upuri, firme mici și mijlocii și antreprenori dintr-o multitudine de sectoare: agricultură, sănătate, AI, energie, industria textilă, bunuri de larg consum, industria aerospațială, sectorul industriilor creative, industria maritimă și chiar firme din domeniul apărării.

Cum poți accesa serviciile EEN?

În primul rând, intră pe acest website

E bine să știi că în România sunt patru consorții la care poți apela, fiecare dintre ele acoperind câte o regiune geografică:

  • Covasna, Cluj, Harghita, Maramureș, Mureș, Satu-Mare, Sălaj și Sibiu.
  • ProSME oferă servicii pentru București și județele Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Ilfov, Prahova și Teleorman.
  • Brăila, Botoșani, Buzău, Constanța, Galați, Iași, Neamț, Suceava, Tulcea, Vaslui și Vrancea.
  • Ro-Boost SME sprijină firmele din județele Arad, Caraș-Severin, Dolj, Gorj, Hunedoara, Mehedinți, Olt, Timiș și Vâlcea.

Odată ce ai identificat ce consorțiu corespunde județului în care este înregistrată firma ta, ia legătura cu oricare dintre organizațiile partenere. Acestea sunt amintite în partea dreaptă a paginii de web a fiecărui consorțiu. Sună-i, scrie-le, cere-le detalii. Află când, dacă și în ce fel te pot ajuta.

Următorul pas este ca, în măsura în care tipul de sprijin de care ai nevoie poate fi oferit local, să beneficiezi de acesta. Dacă în consorțiul respectiv nu există competență într-un domeniu extrem de specializat (cum ar fi digitalizare sau sustenabilitate) sau nișat (de ex. inteligența artificială), consilierii te pot pune în legătură cu specialiști existenți în alte consorții fie din România, fie din străinătate.

Natalia Martinez Paramo, Șef de divizie, Directorul General al Comisiei Europene pentru programul privind piața unică și pilonul pentru IMM-uri, în exclusivitate pentru cititorii acestui articol:

“EEN România demonstrează că este un partener de încredere pentru firmele care vor să crească, să inoveze și să se extindă la nivel internațional: în ultimele luni 80% dintre clienții intervievați au declarat că serviciile EEN sunt de înaltă calitate și bine adaptate la nevoile lor. Acesta este un rezultat excelent, si, personal, sunt convinsă că firmele românești pot beneficia în continuare de sprijinul EEN în domeniile digitalizării și sustenabilității unde se poate face mai multe pentru ca Europa să fie pe primul loc în abordarea provocărilor globale.”

Cât costă?

Nimic. Nu, nu este greșeală. Nu te costă nimic. Nu în sensul că nu te costă nimic să întrebi, ci în sensul în care serviciile oferite de rețea sunt gratuite pentru IMM-uri. Banii pentru aceste servicii vin de la Uniunea Europeană.

Exemple care să te inspire

ShopTheLook and ONVERSED

ShopTheLook, firmă care activează în domeniul digital (metaverse, VR, AI și design 3D), și-a propus să regândească experiența de shopping online. ONVERSED, lider spaniol în domeniul modei digitale, și-a propus democratizarea accesului la metaverse. În 2022, cele două firme au bătut palma și au început o colaborare menită să redefinească comerțul online. Cu ajutorul reprezentanților rețelei EEN din Italia, cele două firme au început să creeze spații de modă online sigure și atractive. Vezi povestea lor aici

ArtCentrica

Centrica, un IMM pasionat de tehnologia de ultimă generație și de patrimoniul artistic, a găsit cu ajutorul EEN o cale către succes. Firma a pătruns în sectorul EdTech, oferind soluții inovatoare pentru educația artistică. Datorită sprijinului oferit de consilierii Enterprise Europe Network, Centrica a obținut recunoaștere internațională, făcând pași importanți în lumea artei digitale. Dorința celor de la Centrica a fost să își extindă aria de acoperire pe noi piețe și să atragă clienți atât din sectorul privat, cât și din educație. Și-au mai dorit să acceseze fonduri europene (prin programul Orizont Europa), ca să poată crea rețele de parteneri și să găsească proiecte de cercetare. În noiembrie 2022, Centrica a încheiat un acord oficial cu Eurosportello Confesercenti, partener EEN în Italia, care a oferit sprijin pentru accesarea unor linii de finanțare. În aprilie 2023, expoziția digitală "Renaissance Experience" a ArtCentrica a captivat publicul din Beijing. Succesul acestei expoziții a marcat poziționarea Centrica drept expert în digitalizare și educație artistică. Tot în anul 2023, firma a organizat în Orlando, Florida expoziția digitală "Lonely Dog Immersive", în care au fost prezentate lucrările pictorului contemporan Ivan Clarke. Vezi povestea lor aici

În loc de concluzie

Mergi din nou la începutul acestui articol. Bifezi vreo dorință sau nevoie de pe acea listă? Ai idei trăznite și ambiții peste măsură? Atunci risc să te întreb: ce ai avea de pierdut dacă ai apela la rețeaua EEN? Păstrează răspunsul pentru tine sau ia legătura cu reprezentanții EEN din România. Eu mi-aș dori mult de tot să-ți citesc povestea pe această listă.

Nu uita că, dincolo de finanțări (pentru care trebuie să depui alt efort și unde chiar s-ar putea să ai nevoie de consultant specializat), dacă te interesează să obții servicii de consiliere în domenii precum sustenabilitate și digitalizare, le poți primi gratuit. Uneori, acestea te-ar putea ajuta mai mult decât fondurile pentru că banii se duc, în timp ce cunoștințele și expertiza vor rămâne mereu în firma ta, prin tine și prin angajații tăi.

Dacă te interesează să vezi care ar putea fi impactul inteligenței artificiale asupra afacerii tale, citește articolele scrise de Tudor și de Corina.
Dacă vrei să vezi de ce se tot vorbește despre sustenabilitate, citește aceste articole.
Dacă vrei să afli mai multe despre fondurile europene, nu rata aceste articole.

Surse folosite în scrierea acestui material:
https://een.ec.europa.eu/news/enterprise-europe-network-is-15
https://een.ec.europa.eu/system/files/documents/2022-09/EEN%20%20INFOGRAFICS_2021_0.pdf http://een-romania.ro
https://een.ec.europa.eu/success-stories

Cristina Bălan Cristina este consultant în sustenabilitate. După o experiență de 14 ani în cadrul Organizației Națiunilor Unite, a intrat în antreprenoriat. Este inginer de mediu, deținând specializări și certificări internaționale în raportarea de sustenabilitate, sisteme de management al sustenabilității evenimentelor (ISO20121) și achiziții sustenabile (ISO20400). Din 2015, de când a co-fondat CSR BootIQ, firmă de consultanță care oferă servicii și cursuri de sustenabilitate, a lucrat alături de clienți din sectorul bancar, farma, retail, FMCG, IT, telecom, transport&logistică. Din 2019 face parte din Comitetul de Supraveghere al organizației Global Reporting Initiative, fiind în prezent vicepreședinta acestui organism. Din 2022, este Sustainability Advisor & Mentor în cadrul Europe Enterprise Network, cea mai mare rețea globală de sprijin pentru IMMuri.