Feedbackul-ul negativ al clienților - sau cum să trasformi un coșmar într-o comoară?
În articolul recent Drumul spre Inima Clientului trece prin Vocea Clientului spuneam că este important să ascultăm vocea clientului și să ascultăm tot ce ne spun clienții, chiar dacă uneori nu ne place.
De data aceasta, aș vrea să ne îndreptăm atenția către vocea mai puțin plăcută a clienților – feedbackul negativ.
Clienții sunt foarte diferiți, au nevoi diferite și sunt foarte sensibili, uneori. Sunt înzestrați cu un radar care identifică greșeala, munca făcută de mântuială, neatenția, nepăsarea, incompetența și au bunul sau prostul obicei să spună ce nu le place și ce vor. Clienții sunt sinceri. Uneori brutal de sinceri. Și, deși poate părea neplăcut, ei ne fac o mare favoare: ne arată unde greșim, ce scârțâie și ce poate fi îmbunătățit. Putem să ne găndim la ei ca la niște consultanți gratis, doar că nu ne trimit factură la final.
Știați că?
Un client nemulțumit va spune experiența sa între 9 și 15 persoane. Aproximativ 13% dintre clienții nemulțumiți vor povesti mai mult de 20 de persoane – Biroul Casei Albe pentru Afaceri Consumatorilor.
Sunt necesare 12 experiențe pozitive pentru a compensa o experiență negativă nerezolvată – Understanding Customers de Ruby Newell-Legner.
O reducere cu 5% a ratei de pierdere a clienților poate crește profiturile cu 5-95% – Bain & Company.
Fiecare client nemulțumit care își exprimă nemulțumirea public poate fi auzit de alte persoane care sunt clienți sau pot fi clienți în viitor. Intre 8 și 20 de alte persoane aud despre experiența negativă a unui client
Potrivit Lee Resources International, pentru fiecare plângere exprimată de un client, există alți 26 de clienți nemulțumiți care au ales să nu spună nimic. Aceasta este o perspectivă profundă, deoarece amintește companiilor că un număr semnificativ de clienți nu comunică, de fapt, nemulțumirea lor – pur și simplu pleacă.
Cu alte cuvinte, feedbackul negativ e important – mai ales dacă înveți să-l folosești cum trebuie. Întrebarea este cât de mult poate să ajute o afacere feedbackul negativ al clienților? Chiar dacă ar veni acum cineva și ne-ar spune tuturor: „Ascultați feedbackul negativ pentru că în acest fel veți creste cifra de afaceri cu 30%”, tot ne-ar fi greu să acceptăm să intrăm în acest coșmar.
De ce feedbackul negativ e un coșmar care ne scoate din sărite?
Cum poți transforma acest „coșmar” într-un cadou?
Coșmarul generează frică. Frica este o emoție puternică, în esență negativă, dar care poate fi folosită pentru a genera rezultate pozitive. Frica ne poate pune în mișcare foarte repede pentru că teama de a pierde este întotdeauna mai puternică decât dorința de a câștiga (Teoria perspectivei în cartea lui Daniel Kahneman, „Thinking, Fast and Slow”). „Dacă asta escaladează?” „Dacă pierd clienți?” Frica e reală, dar nu insurmontabilă. Așa că putem transforma feedbackul negativ al clienților. Iată câteva strategii, dacă sunteți manageri sau antreprenori:
Feedbackul negativ are un efect de coșmar pentru că atacă emoțiile, încrederea și procesele organizaționale, dar nu e un balaur cu șapte capete. E mai degrabă un GPS care-ți spune: „Atenție, drum cu denivelări!”. Ascultă-l, folosește-l și mulțumește-i – chiar și atunci când vine pe un ton mai puțin prietenos. Pentru că, în final, te ajută să ajungi mai departe, fără să îți faci mașina praf.
Și mai amintește-ți un lucru important: cu fiecare client nemulțumit pe care îl transformi într-un client fericit, faci mai mult decât să repari o relație – construiești loialitate. Iar asta e o comoară pentru orice afacere.
Articol publicat în ianuarie, 2025
Este specializată pe procese de transformare organizațională de tip Service Culture și acreditată pe trei metodologii: Human Synergistics InternationalTM (din 2005), Life Orientation -LIFOTM (din 2005) și Uplifting Service Singapore- Ron Kaufman (din 2016). A predat ca lector invitat la Universitatea București - Facultatea de Administrație și Afaceri și la Frankfurt School of Finance and Management (2010-2018). În 2014 a fost selectată de un fond de investiții din Germania pentru a face parte, timp de doi ani, dintr-o echipă internațională de transformare a unui institut de micro-finanțare în bancă din Muntenegru. În 2016 a fost certificată la Munchen de BMW AG și a implementat în România un proiect de transformare a dealerilor BMW cu componente de cutomer loyalty, tehnologizare și reorganizare. Elena Călin este și membră în Asociația Internațională a Facilitatorilor și se implică în proiecte de voluntariat cu impact pozitiv în societate.
Informațiile regăsite pe acest blog nu sunt o recomandare de acțiune, sfaturi de investiții, informații juridice sau fiscale și nu reprezintă o ofertă de vânzare/cumpărare a oricărui instrument financiar. Ne-am asigurat că acest articol nu conține informații false sau înșelătoare în momentul publicării, dar nu garantăm exactitatea sau gradul de adevăr al acestuia. ING nu își asumă nicio răspundere pentru orice pierdere directă, indirectă sau consecință survenită în urma aplicării informațiilor din acest articol, cu excepția cazului în care se specifică altfel. Orice opinii, puncte de vedere sau estimări aparțin exclusiv autorilor și pot fi modificate fără notificare.
Distribuirea acestei publicații poate fi restricționată prin lege sau reglementări, iar persoanele care intră în posesia acesteia au obligația de a se informa și a respecta restricțiile impuse.
Articolele publicate pe acest blog se supun protecției drepturilor de autor, astfel încât conținutul nu poate fi reprodus, distribuit sau publicat de nicio persoană în niciun scop fără acordul prealabil expres al ING și menționarea sursei. Toate drepturile sunt rezervate.
Accesibilitate