Primul apel dedicat microîntreprinderilor din București – Ilfov după aproape 15 ani. Condițiile de accesare a finanțărilor
Companiile din București care au mai puțin de 10 angajați au la dispoziție 37,6 milioane de euro pentru investiție în tehnologizare și echipamente performante. Apelul pentru microîntreprinderi lansat de Agenția Regională pentru Dezvoltare București - Ilfov va fi activ în perioada 27 ianuarie – 10 februarie 2025 și oferă finanțări nerambursabile de până la 300.000 de euro/proiect. Acesta este primul apel dedicat companiilor private din regiunea București – Ilfov după perioada financiară 2007 – 2013.
Cofinanțarea pe care trebuie să o asiguri în cadrul acestui proiect este de 10% dacă soliciți un grant de maximum 200.000 euro și de minimum 20% dacă soliciți între 200.001 și 300.000 euro.
Ce se finanțează?
• Construirea sau extinderea spațiilor de producție sau de prestare servicii,
• Achiziționarea de echipamente, tehnologii, utilaje, dotări,
• Achiziționarea de licențe, brevete, mărci, programe IT,
• Investiții verzi,
• Marketing la nivel internațional, inclusiv participarea la evenimente,
• Formare pentru angajați,
• Cooperare cu parteneri internaționali,
• Consultanța pentru scrierea și implementarea proiectului.
Ce condiții trebuie să îndeplinesc?
• Compania ta trebuie să aibă statut de microîntreprindere (maximum 9 angajați și o cifră de afaceri sau active de până în 2 milioane de euro). Atenție! Dacă tu sau alți asociați dețineți și alte companii, în funcție de procentele de participare și de piețele pe care acestea activează, este posibil ca acești indicatori să fie calculați cumulat la nivelul întregului grup, ceea ce poate conduce la încadrarea companiei tale într-o categorie superioară celei de microîntreprindere.
• Proiectul trebuie să vizeze realizarea unei investiții în mediul urban din Regiunea București – Ilfov.
• Proiectul trebuie să vizeze o investiție pe una dintre clasele CAEN eligibile – lista acestora a fost mult extinsă față de primele variante publicate în consultare publică în primăvară de finanțator. Găsești lista completă aici.
• Compania ta trebuie să fi desfășurat activitate pentru cel puțin un an fiscal integral încheiat și să nu fi avut suspendată activitatea => sunt eligibile companiile înființate cel târziu în prima zi lucrătoare a anului 2024.
Cum îmi cresc șansele de câștig?
• Începe dezvoltarea proiectului din timp! Mai ales în cazul proiectelor care implică realizarea de construcții, deoarece timpul până la începerea apelului este scurt.
• Primesc punctaj suplimentar cei care vizează realizarea investiției într-un domeniu prioritar pentru regiune (noi alimente și siguranță alimentară, materiale avansate, industrii culturale și creative, sănătate, sisteme inteligente, IT). Aici mai multe detalii.
• Integrezi inovații de proces și de produs în proiectul tău.
• Ai istoric în regiune și vrei să faci investiția în mediul urban din județul Ilfov.
• Ai în vedere să incluzi marketingul la nivel internațional pentru afacerea ta.
• Integrezi măsuri de dezvoltare durabilă și egalitate de șanse în proiect.
• Ai un istoric financiar solid și ceri o finanțare proporțională cu veniturile tale anterioare pe activitatea pe care vrei să o finanțezi
Având în vedere faptul că București – Ilfov nu a mai beneficiat de finanțări pentru astfel de investiții o perioadă foarte lungă de timp, coroborat cu faptul că nivelul cofinanțării minime este redus și domeniile în care se pot face investițiile sunt ample, estimez că va fi o competiție strânsă pentru obținerea unui loc la finanțare. De aceea e important să analizezi foarte bine grila de punctaj și să lucrezi cu un consultant bun în elaborarea cererii de finanțare. Aici sfaturi pentru alegerea unui consultant.
Succes!
Articol publicat în luna decembrie 2024
Partner & Senior Consultant www.fonduri-structurale.ro si Co-founder & Community Manager www.consolid8.ro
Raluca este manager de proiect și specialist în finanțare pentru investiții care vizează IMM-uri, start-up-uri, inovare și ONG-uri. Și-a început cariera în 2010 lucrând pe diferite poziții de management de proiect în zeci de proiecte, cu accent pe antreprenoriat și inovare începând cu 2015. Are o vastă experiență în scrierea și implementarea proiectelor cu finanțare UE si în dezvoltarea afacerilor pentru start-up-uri și întreprinderi sociale. Este senior editor și analist pentru fonduri-structurale.ro. A câștigat „Premiul Altiero Spinelli pentru sensibilizare: răspândirea cunoștințelor despre Europa”. Din 2019 a devenit partener la fonduri-structurale.ro și în 2020 a înființat consolid8.ro, prima platformă de crowdfunding din România pentru industriile creative și
Informațiile regăsite pe acest blog nu sunt o recomandare de acțiune, sfaturi de investiții, informații juridice sau fiscale și nu reprezintă o ofertă de vânzare/cumpărare a oricărui instrument financiar. Ne-am asigurat că acest articol nu conține informații false sau înșelătoare în momentul publicării, dar nu garantăm exactitatea sau gradul de adevăr al acestuia. ING nu își asumă nicio răspundere pentru orice pierdere directă, indirectă sau consecință survenită în urma aplicării informațiilor din acest articol, cu excepția cazului în care se specifică altfel. Orice opinii, puncte de vedere sau estimări aparțin exclusiv autorilor și pot fi modificate fără notificare.
Distribuirea acestei publicații poate fi restricționată prin lege sau reglementări, iar persoanele care intră în posesia acesteia au obligația de a se informa și a respecta restricțiile impuse.
Articolele publicate pe acest blog se supun protecției drepturilor de autor, astfel încât conținutul nu poate fi reprodus, distribuit sau publicat de nicio persoană în niciun scop fără acordul prealabil expres al ING și menționarea sursei. Toate drepturile sunt rezervate.
Accesibilitate