Noi oportunități de finanțare pentru afaceri de impact în comunități

Finanțări pentru afaceri noi cu impact în comunități 

Toamna aceasta s-au redeschis noi oportunități de finanțare pentru cei care își doresc să înceapă o afacere de la zero și care au nevoie de sprijin și bani pentru a demara activitățile. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a selectat 240 de administratori de grant care vor distribui cel puțin 490 de milioane de euro pentru afaceri care contribuie la crearea de impact social. 


În cadrul acestor proiecte, cei interesați pot beneficia de training, mentorat, consultanță, vizite de studiu și finanțare cuprinsă între 40.000 – 100.000 de euro (10% cofinanțarea minimă).
 

Cine poate aplica?

În cadrul acestor apeluri sunt eligibili:

  • Cei care au între 30 și 35 de ani, indiferent de statutul pe piața muncii
  • Persoane inactive pe piața muncii (studenți, pensionari, persoane casnice, persoane care se întrețin din alte venituri (chirii, dobânzi, rente) etc.) 
  • Persoanele care nu au în prezent un loc de muncă, dar sunt în căutarea unuia 
  • Șomerii & șomerii de lungă durată 
  • Persoanele din grupuri dezavantajate pe piața muncii (persoanele cu dizabilități, tineri postinstituționalizați, persoane reîntoarse în țară etc.)

Există proiecte care se adresează înființării întreprinderilor sociale atât în mediul urban (cu excepția Regiunii București - Ilfov), cât și în mediul rural. 
 

Toți cei care vor să primească acest tip de finanțări trebuie să își propună să înființeze o afacere socială – un business care poate crea impact la nivel comunitar sau la nivelul societății. Poți să înființezi grădinițe/programe de after-school, cafenele sau alte afaceri din domeniul HoReCa care vizează angajarea persoanelor din grupuri vulnerabile, afaceri în domeniul reciclării, economiei circulare sau protecției mediului, soluții IT din domeniile educației, sănătății, smart city, afaceri din zona energiei verzi, businessuri care sprijină micii producători locali – și lista poate continua pentru orice afacere care generează impact social.   

Ce pași trebuie să urmez?

Consultă oferta administratorilor de grant și alege un proiect în care să te înscrii. În toate proiectele va trebui:

Să urmezi un program de formare în Antreprenoriat social/manager întreprindere socială (în format fizic sau online)

Să participi la un concurs de planuri de afaceri (cu sau fără pitch)

Dacă ești printre câștigători va trebui să înființezi o întreprindere socială nouă și să implementezi planul de afaceri în timpul stabilit de administratorul de grant (16-18 luni) 

Va trebui să creezi minimum 4 locuri de muncă cu cel puțin jumătate de normă fiecare, pe care să le menții inclusiv în perioada de sustenabilitate de 13 luni post-finanțare 

Un avantaj important al unui astfel de program este modul în care se asigură cashflow-ul proiectului tău: dacă pe alte programe trebuie să asiguri investiția din surse proprii și apoi ți se rambursează sumele cheltuite, în cadrul acestui program primești 50% din finanțare imediat după semnarea contractului. Prin urmare, vei avea sumele disponibile în contul firmei tale rapid, încă de la început

Sfaturi:

  • Analizează mai multe proiecte de acest tip înainte de a-l alege pe cel din care să faci parte 
  • Analizează elementele specifice fiecărui proiect. Formatele sunt în principal similare (pașii descriși anterior), dar fiecare proiect are elemente specifice (ce finanțare se acordă, căror județe/regiuni se adresează, câte locuri de muncă va trebui să creezi, cum se face evaluarea etc) 
  • Cere referințe, verifică ce experiență/know-how are în susținerea antreprenorilor sociali administratorul de grant (organizația/organizațiile care gestionează acceleratorul la care vrei să aplici)
  • Analizează gradul de transparență a administratorului de grant 
  • Dacă ești interesat, în cadrul acestor programe poți participa doar la prima etapă de training, în care poți învăța ce înseamnă antreprenoriatul social și poți obtine o diplomă recunoscută în domeniu (fără să participi apoi la concursul de planuri de afaceri)

Un astfel de program este consolid8, gestionat de echipa fonduri-structurale.ro. În cadrul programului, cei interesați pot primi finanțare de până la 67.600 de euro pentru înființarea de întreprinderi sociale în mediul urban și vor lucra inclusiv cu mine pentru obținerea și gestionarea finanțării. 

Articol publicat în noiembrie 2024

Raluca Prelucă

Raluca Prelucă

Partner & Senior Consultant www.fonduri-structurale.ro si Co-founder & Community Manager www.consolid8.ro


Raluca este manager de proiect și specialist în finanțare pentru investiții care vizează IMM-uri, start-up-uri, inovare și ONG-uri. Și-a început cariera în 2010 lucrând pe diferite poziții de management de proiect în zeci de proiecte, cu accent pe antreprenoriat și inovare începând cu 2015. Are o vastă experiență în scrierea și implementarea proiectelor cu finanțare UE si în dezvoltarea afacerilor pentru start-up-uri și întreprinderi sociale. Este senior editor și analist pentru fonduri-structurale.ro. A câștigat „Premiul Altiero Spinelli pentru sensibilizare: răspândirea cunoștințelor despre Europa”. Din 2019 a devenit partener la fonduri-structurale.ro și în 2020 a înființat consolid8.ro, prima platformă de crowdfunding din România pentru industriile creative și 

Accesibilitate

Dacă alegi să ascunzi meniul de accesibilitate, nu îl vei mai putea vizualiza, decât dacă ștergi istoricul de navigare și datele. Ești sigur că dorești să ascunzi interfața?