Până la 20 milioane de euro finanțare pentru surse regenerabile de energie

Pana la 20 de milioane de euro finantare pentru surse regenerabile de energie

Schema de ajutor de stat „Sprijinirea investițiilor în producția și/sau stocarea de energie electrică din surse regenerabile, respectiv: solară și eoliană, pentru sectorul agricol, îmbunătățiri funciare și industria alimentară” reprezintă o oportunitate pentru fermieri și procesatori de a face tranziția către sustenabilitate prin achiziționarea de tehnologii mai prietenoase cu mediul și care să le asigure o reducere a costurilor cu energia .

Sursa de finanțare este din bani europeni prin Fondul pentru Modernizare, gestionat de Ministerul Energiei, iar administratorul schemei va fi Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

Bugetul total estimat al schemei este de 500 milioane euro pentru perioada 2023 - 2028, iar bugetul mediu anual este de maxim 150 milioane euro.

Pentru apelul de proiecte din anul 2023, alocarea financiară de 150 milioane euro este împărțită astfel: 100 milioane euro pentru capacități instalate mai mici de 1MW (energie eoliană și solară) și 50 milioane euro pentru capacități instalate mai mari de 1MW (energie eoliană și solară).

Perioada de depunere a proiectelor este cuprinsă între 20.11.2023 și 15.12.2023.

Finanțarea nerambursabilă (pe MW instalat) este de până la 100% și maxim 20 milioane euro/ beneficiar:

Pentru energie solară/ panouri fotovoltaice

  • maxim 1.000.000 Euro/MW – pentru capacități instalate mai mici de 1 MW, inclusiv
  • maxim 500.000 Euro/MW – pentru capacități instalate mai mari de 1 MW

Pentru energie eoliană

  • maxim 1.400.000 Euro/MW – pentru capacități instalate mai mici de 1 MW, inclusiv
  • maxim 700.000 Euro/MW – pentru capacități instalate mai mari de 1 MW

Condiții de eligibilitate pentru solicitanți:

  • Întreprinderi din sectorul agricol și al industriei alimentare (IMM-uri și întreprinderi mari, inclusiv PFA, II, IF, precum și cooperativele agricole ori societățile cooperative agricole care dețin active fizice de producție și/sau procesare produse agro alimentare)
  • Organizații/federații de organizații din domeniul îmbunătățirilor funciare (OUAI/FOUAI)
  • Întreprinderile trebuie să aibă ca activități principale sau secundare desfășurate în cadrul codurilor CAEN din clasele: 01 – Agricultura, vânătoare și servicii anexe; 10 – Industria alimentară și 11 – Fabricarea băuturilor.
  • La momentul depunerii proiectului trebuie să fie autorizati și pentru activitatea privind producerea de energie electrică, clasa CAEN 3511 – Producția de energie electrică.
  • Nu sunt întreprinderi în dificultate/insolvență/faliment/lichidare/incapacitate de plată
  • Nu au datorii la bugetul de stat
  • Proiectele propuse trebuie să aibă prevăzut un autoconsum de minimum 70% din energia electrică produsă
  • Trebuie să dețină drepturi asupra imobilului (clădire și/sau teren), obiect al proiectului, care să îi confere dreptul de a realiza investiția începând cu data depunerii cererii de finanțare și să prezinte xxtras de carte funciară care să probeze că imobilele (teren și/sau clădiri) sunt libere de orice sarcini. În situația în care investiția se instalează pe o clădire/teren care este grevată/grevat de ipotecă, la contractarea proiectului solicitantul va depune o scrisoare din partea instituției creditoare (banca) conform căreia aceasta își exprimă acordul cu privire la realizarea investiției pe imobilul grevat.
  • Întreprinderea are capacitatea financiară de a asigura contribuția proprie și de a implementa proiectul.

Principalele activități și cheltuieli eligibile:

  • Achiziţionarea de instalaţii/echipamente pentru construirea de capacități noi de producție și/sau stocare a energiei electrice din surse regenerabile de energie eoliană și solară;
  • Construcţii care fac obiectul proiectului de investiție pentru producerea de energie electrică din surse regenerabile (eoliană și solară);
  • Cheltuielile cu montajul şi punerea în funcţiune a instalaţiilor/echipamentelor pentru construirea de capacități noi de producție și/sau stocare a energiei electrice din surse regenerabile de energie eoliană și solară.
  • Cheltuieli pentru amenajarea terenului
  • Cheltuieli pentru asigurarea utilităților necesare obiectivului
  • Cheltuieli pentru proiectare și asistență tehnică
  • Active necorporale

Evaluarea proiectelor se va face în ordinea punctajului obținut pe grila de evaluare, iar departajarea la punctaj egal se va face în funcție de valoarea eligibilă a proiectului, exprimată în euro, în ordine crescătoare.

Acordarea unei atenții sporite de către antreprenori la criteriile de eligibilitate și la metodologia de acordare a punctajului în cadrul grilei de evaluare poate influența semnificativ șansele de obținere a ajutorului financiar nerambursabil. Prin investițiile în panouri fotovoltaice și sisteme eoliene care să conducă la o utilizare mai eficientă a resurselor de energie, cu un impact mai redus asupra mediului, firmele vor contribui totodată și la obiectivele de sustenabilitate pe care care le au în vedere în stragegia de dezvoltare a afacerilor.

Ghidul solicitantului și detalii de regăsesc pe site-ul AFIR: Detalii și Anexe Schemă ENERGIE - NOUL Portal AFIR - informații PS PAC, depunere Online

Lucia Udreanu este expert Fonduri Europene în cadrul ING Bank, asistând clienții companii cu consultanță și expertiză financiară pentru finanțarea proiectelor cu fonduri europene pe care aceștia le desfățoară. Cu o experiență de peste 15 ani în consultanță pentru mediul de afaceri, în ultimii 10 ani Lucia s-a implicat în proiectele de finanțare cu fonduri europene în cadrul sistemului bancar local. Lucia a terminat Facultatea de Management și a obținut European Fundation Certificate în Banking în cadrul Institutului Bancar Român.