Cel mai sustenabil eveniment depinde de tine

Cel mai sustenabil eveniment depinde de tine

Ca să se deplaseze spre concertele sale, Taylor Swift folosește avionul privat. Așa a ajuns ca, doar pentru spectacolele din turneul Eras din luna februarie 2024, Taylor Swift să fie responsabilă pentru generarea a 393 de tone metrice de CO2. Ca să îți faci o idee, asta înseamnă de peste 25 de ori mai mult CO2 decât ar genera un călător mediu din SUA. De menționat că emisiile produse de Taylor Swift nu le includ și pe cele asociate deplasării fanilor, logisticii necesare concertelor sau spectacolelor în sine. 

„Când am anunțat pentru prima dată turneul Music Of The Spheres, am sperat să îl facem cât mai benefic pentru mediu și să reducem cu 50% emisiile directe de carbon rezultate din producția spectacolului, transportul de marfă, călătoriile trupei și ale echipei de producție. Comparând spectacol cu spectacol, Music Of The Spheres a generat până acum cu 47% mai puține emisii de CO2 decât ultimul nostru turneu (2016-2017).” Citatul este preluat de pe website-ul trupei Coldplay, care va susține la București două concerte. 

La finalul Jocurilor Olimpice din Tokyo, din 2021, organizatorii au publicat un raport în care au prezentat informații despre rezultatele pe care le-au avut măsurile luate pentru a reduce impacturile negative ale evenimentului în ansamblu. Printre acestea se numără reutilizarea sau reciclarea a 99% dintre obiectele neconsumabile achiziționate pentru Jocuri (inclusiv paturile pentru atleți și echipele tehnice); reciclarea a 62% din deșeurile generate în timpul Jocurilor; atingerea unui nivel record de participare la competiții a femeilor-atlet, de 48%; realizarea celor 5.000 de medalii ale sportivilor din metale prețioase extrase din diferite dispozitive electronice care ar fi ajuns la gunoi; utilizarea a 24,5 tone de plastic colectat de la populație la fabricarea podiumurilor pentru medaliați. Mai mult, piața din Satul Olimpic și Paralimpic a fost construită folosind lemn împrumutat de la municipalitățile locale, lemn care a fost returnat acestora pentru a fi reutilizat după Jocurile Olimpice.

Franța este una dintre țările membre UE extrem de active în ceea ce privește sustenabilitatea, iar organizatorii Jocurilor Olimpice de anul acesta nu au stat degeaba. Pentru prima dată în istoria Jocurilor Olimpice și Paralimpice, de la Paris din 2024, a fost calculată „amprenta materială” - organizatorii au creat o hartă detaliată a tuturor resurselor necesare, cu scopul de a le reduce la minimum și de a controla ciclul de viață al acestora înainte, în timpul și după Jocurile Olimpice. De la scaunele pentru spectatori la tot ce înseamnă logistica pentru sportivi (corturi, paturi, scaune, mese și chiar mingi de tenis) - fiecare resursă a fost planificată cu meticulozitate.

Conștienți că a compensa emisiile de carbon este o non-soluție, organizatorii au căutat opțiuni pentru utilizarea a 100% energie regenerabilă în timpul Jocurilor. Cele câteva generatoare care urmează să fie folosite vor fi alimentate cu biocombustibil, H2 sau baterii. Toate locurile de desfășurare vor fi conectate la rețea pentru a evita utilizarea unor soluții energetice temporare.

Bine, bine, mi se șoptește în cască, dar toate aceste evenimente sunt mari, foarte mari. Ai dreptate. Mare dreptate. De aceea te provoc să încerci să cauți, dar mai ales să găsești, soluții pentru ca și un eveniment mai mic, pe care vrei să îl organizezi tu, indiferent că e vorba despre o conferință, un târg, o expoziție sau o masă câmpenească, să devină în timp unul mai prietenos cu resursele, cu oamenii și, de ce nu, cu bugetul tău.

Iată câteva aspecte la care poți începe să te uiți și întrebări pe care să ți le pui:

Parteneriate. Fiecare dintre măsurile luate de un organizator responsabil presupune colaborarea cu entități diverse: de la autorități la sponsori, de la comunitate la numărul de voluntari implicați în organizare, de la angajații sau consultanții organizatorului la firmele care asigură accesul la eveniment, de la participanți la cei care se ocupă de catering. Fiecare persoană implicată în eveniment are rolul său și niciun efort nu e de prisos. 

Încearcă să fii mystery shopper la alte evenimente similare. Atunci când ești implicat în organizarea propriului eveniment vei fi mereu subiectiv/ă, așa că încearcă să participi la alte evenimente de profil și să observi ce funcționează, dar și ce nu. Pune-ți ochelarii de om cu adevărat interesat de:

  • acces și întreabă-te: Cum se face înregistrarea participanților?; Cum și cu ce tip de transport se poate ajunge la fața locului?; Cum este evitată poluarea?
  • siguranță (Cât de sigur este spațiul în care are loc evenimentul?; Cum este prevenită blocarea căilor de acces în cazul în care este necesară evacuarea de urgență și/sau intervenția pompierilor sau a paramedicilor?; Cum poți preveni consumul de droguri sau consumul excesiv de alcool?)
  • catering (Alimentele sunt de sezon și provin de la furnizori locali?; Există în meniu opțiuni pentru vegetarieni/vegani/persoane cu diferite alergii sau restricții alimentare?; În ce sunt ambalate mâncarea și băuturile?)
  • risipă (Ce ar putea fi evitat ca resursă consumată?; Ce este și ce nu este neapărat necesar ca resursă?; Ce este în exces?; Ce se aruncă, unde și cum?; Ce se recuperează?)
  • incluziune (Există dezechilibre majore în ceea ce privește sexul/vârsta celor de pe podium/scenă?; Cât este de facil accesul la eveniment al persoanelor cu deficiențe locomotorii sau de alt fel?)
  • comunitate (Cum este respectată liniștea celor din comunitate?; Cum este evitată deranjarea comunității în cazul în care un număr mare de participanți vin cu mașina proprie, iar în zonă nu sunt suficiente locuri de parcare?)
  • economie locală și socială (Care dintre produsele/serviciile necesare în organizarea evenimentului sunt achiziționate de la antreprenori locali?; Câte dintre acestea provin de la întreprinderi sociale?; Există un spațiu special amenajat în care sunt promovate tradițiile și economia locală?) 

Orice eveniment poate fi organizat într-un mod responsabil și echilibrat, care ia în considerare aspectele economice, sociale și de mediu. Pentru asta, acordă atenție celor trei faze importante în organizarea unui eveniment gestionat pe baza principiilor din sustenabilitate:

Faza pregătitoare 

  • Încă din faza de planificare a evenimentului, definește obiective de sustenabilitate și indicatorii măsurabili, care să te ghideze în luarea deciziilor, dar și în transpunerea acestora în realitate pe tot parcursul organizării și desfășurării acestuia. (vezi modelul Jocurilor Olimpice Paris 2024)
  • Fii transparent/ă și corectă în comunicarea inițiativelor, a impacturilor și a progresului. (vezi modelele ColdPlay sau Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2021)

Faza operațională

  • Implementează măsurile privind utilizarea energiei regenerabile, reducerea cantității de deșeuri prin reciclare și/sau compostare, promovarea alimentelor locale, sănătoase și de sezon, facilitarea transportului nepoluant pentru participanți.
  • Colectează date. 

Faza de măsurare și evaluare

  • Din perspectiva managementului evenimentului, evaluează performanța pe baza indicatorilor de performanță stabiliți în faza de planificare. 
  • Analizează datele relevante pentru a evalua impacturile asupra mediului, comunității și economiei locale.
  • Analizează cât de mult ai progresat în atingerea obiectivelor de sustenabilitate de la un eveniment la altul.
  • Cere feedback din partea tuturor celor implicați. Ține cont de el. 
  • Analizează rezultatele pentru a identifica oportunitățile de îmbunătățire și pune pe hârtie măsurile corective acolo unde e cazul. Cu ele vei începe faza de planificare a următorului eveniment.
  • Comunică onest rezultatele.
  • Nu uita să le mulțumești tuturor celor implicați pentru rolul pe care l-au jucat. 

Și o notă de final: fă primul pas. Pe măsură ce pui lucrurile în practică, ai șansa să descoperi că nu banii (bugetul) sunt problema care te împiedică să faci ceva, ci rezistența la schimbare.  

Surse din care m-am inspirat pentru scrierea acestui articol:

Cristina Bălan

Cristina Bălan

Cristina este consultant în sustenabilitate. După o experiență de 14 ani în cadrul Organizației Națiunilor Unite, a intrat în antreprenoriat. Este inginer de mediu, deținând specializări și certificări internaționale în raportarea de sustenabilitate, sisteme de management al sustenabilității evenimentelor (ISO20121) și achiziții sustenabile (ISO20400). Din 2015, de când a co-fondat CSR BootIQ, firmă de consultanță care oferă servicii și cursuri de sustenabilitate, a lucrat alături de clienți din sectorul bancar, farma, retail, FMCG, IT, telecom, transport&logistică. Din 2019 face parte din Comitetul de Supraveghere al organizației Global Reporting Initiative, fiind în prezent vicepreședinta acestui organism. Din 2022, este Sustainability Advisor & Mentor în cadrul Europe Enterprise Network, cea mai mare rețea globală de sprijin pentru IMMuri.

Accesibilitate

Dacă alegi să ascunzi meniul de accesibilitate, nu îl vei mai putea vizualiza, decât dacă ștergi istoricul de navigare și datele. Ești sigur că dorești să ascunzi interfața?