Cum mă pregătesc
pentru accesarea
finanțărilor nerambursabile

Finanțatorul public este deseori impredictibil, iar o rețetă pentru pregătirea proiectelor este imposibil de „prescris”. Totuși, există o serie de reguli și principii pentru orice companie în căutare de granturi

1.    Dezvoltă-te mereu. Nu face din a accesa finanțări nerambursabile un scop un sine. Finanțările nerambursabile sunt doar un instrument care să te ajute să îți atingi obiectivele de business. Setează-ți obiectivele și abia apoi identifică pașii pe care trebuie să îi urmezi și sursele de finanțare posibile. Vei vedea (poate cu surprindere) că alte surse de finanțare vor fi mai „ieftine” decât un eventual grant european. Uneori, să faci o investiție din alte buzunare mai rapid, poate fi mai benefic afacerii tale decât să aștepți X luni sau ani pentru un grant. 

2.    Vinde. O companie cu 5.000 lei cifră anuală de afaceri va avea șanse foarte mici să acceseze granturi. În general, prin grilele de punctaj sau eligibilitate, valoarea finanțării nerambursabile care poate fi acordată este în strânsă corelare cu rezultatele financiare anterioare ale companiei. De multe ori în implementarea unui proiect vei avea nevoie de un produs bancar (care fie să îți garanteze prefinanțarea sau să îți ofere un credit punte până primești rambursarea). Dacă financiarele companiei tale nu sunt convingătoare, vei întâmpina dificultăți în a obține un produs bancar la un cost competitiv.

3.    Menține indicatori financiari buni. O companie profitabilă va obține mai multe puncte în cadrul evaluărilor pe multe programe. Poate și mai important e faptul că o companie care are mai mult de 3 ani vechime și înregistrează pierderi mari, va putea fi considerată „întreprindere în dificultate”, ceea ce o face neeligibilă pentru obținerea de granturi. Profitul operațional în anul anterior depunerii cererii de finanțare este de obicei obligatoriu. 

4.    Angajează. Pe multe linii de finanțare există/vor exista condiții de eligibilitate legate de numărul de angajați din companiile aplicante. Există condiții de tipul „[compania] să fi avut cel puțin 1/2/3/ angajați în anul fiscal anterior depunerii cererii de finanțare”. Asta nu înseamnă că trebuie să angajezi de dragul de a angaja. Dezvoltă-te natural (vezi și punctul 1 aici). 

5.    Nu acumula datorii la stat. Companiile cu datorii la bugetele locale/de stat nu sunt eligibile să primească finanțări. 

6.    Nu-ți suspenda activitatea. Dacă din diferite motive te gândești să îți suspenzi activitatea la Registrul comerțului, să ai în vedere că vei deveni neeligibil pe finanțări europene câțiva ani după suspendare.  

7.    Autorizează-ți codurile CAEN pe care activezi. Foarte mulți clienți/potențiali clienți ai mei descopereau când le pregăteam analiza eligibilității că ei nu își autorizaseră de fapt activitatea principală/secundară la Registrul comerțului (! – nu glumesc și nu e o exagerare. Există încă foarte multe societăți care funcționează fără autorizația de la ONRC). Nu e suficient să ai codurile CAEN în actul constitutiv/statut. Trebuie să îți autorizezi toate codurile CAEN pe care activezi la Registrul Comerțului. 

8.    Ține contabilitatea profesionist. Ai mai multe coduri CAEN autorizate? Perfect! Contabilitatea ta trebuie ținută pe fiecare dintre ele distinct (te ajută și la management financiar, dar și în perspectiva pregătirii unui proiect pe un anumit cod CAEN).

9.    Pregătește tehnic proiectul. Ai nevoie de o construcție? Ia-ți terenul, pregătește studiul de fezabilitate, devizul, acordurile de mediu. Vrei doar echipamente? Începe să te uiți la ce tehnologii folosește piața pe care activezi, ce ți-ai dori să cuprinzi în proiect, cere oferte să poți să îți faci o idee privind bugetul de care ai nevoie. Dimensionează investiția în funcție de nevoile tale și de cofinanțarea pe care ți-o permiți. 

10.    Gândește-te strategic la când și unde îți înființezi/extinzi afacerea:
a. 
   Când: Cele mai multe oportunități de finanțare nerambursabilă sunt pentru firme deja existente, care au un istoric financiar. Există din când în când și apeluri pentru cei care abia acum doresc să își înființeze o afacere, dar de cele mai multe ori, finanțările sunt mai mici și competiția acerbă;
b.    Unde: Fiecare dintre cele 8 regiuni de dezvoltare ale României are un set de priorități strategice pentru mediul de afaceri pe care le sprijină în actualul exercițiu financiar. Atunci când te gândești să îți stabilești noi locații pentru afacerea ta, ia în considerare și aceste priorități regionale.

11.    Ia în considerare investițiile verzi. Analizează ce e aplicabil domeniului tău de activitate și gândește-te ce ai putea să incluzi într-un astfel de proiect (energie din surse regenerabile, minimizare la sursă a deșeurilor etc.).

12.    Inovează. Investește de pe acum resursele tale în a dezvolta produse inovatoare. Asta înseamnă o investiție în oamenii și procesele tale. Extinde-ți rețeaua, uită-te la parteneri de research & development serioși (o universitate, o companie tehnologică, un institut de cercetare) și identifică nișe în care poți să te diferențiezi. Din ce în ce mai mulți bani europeni merg către inovare

13.    Urmărește oportunitățile de finanțare și noutățile pe liniile care te interesează. Poți face asta fie apelând la un consultant care îți poate face o mapare a granturilor contra cost, fie urmărind surse de încredere. Fonduri-structurale.ro este una dintre aceste surse. 

14.    Ai identificat o linie de finanțare care te interesează? Implică-te! Finanțatorul va publica în consultare un ghid al solicitantului, citește-l și în cazul în care există condiții cu care nu ești de acord, trimite argumentele tale autorității finanțatoare. Mai multe voci pot conduce la o îmbunătățire a condițiilor finale! 

15.    Ia-ți semnătură electronică . Depunerea, semnarea și raportarea în cadrul proiectelor europene se fac electronic, în baza unui certificat calificat. 

Ți se pare o listă lungă? Nu te speria. Mai toate condițiile se îndeplinesc natural, atât timp cât te gândești strategic la afacerea ta. Apropo, poate o idee bună ar fi să investești și în tine ca antreprenor și în echipa ta. Participați la programe de formare și/sau acceleratoare cu credibilitate. Suntem cam ultimii în Europa la învățarea pe tot parcursul vieții și aceasta cu siguranță are un impact în maturitatea proiectelor pe care le dezvoltăm. 

Articol publicat în luna aprilie 2024.

Raluca Prelucă

Partener & Consultant Senior www.fonduri-structurale.ro 

Co-fondator & Community Manager www.consolid8.ro

Raluca are experiență în scrierea și managementul proiectelor finanțate din fonduri europene. A dezvoltat proiecte pentru start-upuri, companii mici, corporații, ONGuri și instituții publice începând cu 2010. Este partener în cadrul fonduri-structurale.ro – platformă de informare în domeniul finanțărilor din România și a co-fondat consolid8 – platformă de crowdfunding pentru antreprenorii sociali și cei din industriile creative. Dezvoltă proiecte de sprijin pentru inovarea socială în România împreună cu parteneri naționali și europeni