Mituri și adevăruri despre finanțările europene

Mituri și adevăruri despre finanțările europene

La fonduri-structurale.ro primim peste 500 de întrebări anual de la membrii comunității noastre. Acestora li se alătură în fiecare an câteva zeci de clienți care aleg să își scrie proiectele împreună cu noi și sute de persoane care participă la evenimentele noastre. Din interacțiunea cu ei mi-am dat seama că există multe concepții greșite privind finanțările europene care împiedica de fapt dezvoltarea unor proiecte valoroase.

Le enumăr mai jos și explic de ce nu sunt de acord cu ele.

Mit: Banii europeni sunt bani gratis

Nu există bani gratis, cum nimic în lumea asta nu e gratis. Un finanțator privat va oferi bani unei companii cu scopul de a primi un beneficiu financiar (spre exempluprofit obținut din randamentul investițiilor de tip equity). Un finanțator public (inclusiv Uniunea Europeană) va oferi bani unei companii pentru a contribui prin realizarea respectivei investiții la îndeplinirea unui obiectiv propriu de politică publică. Un exemplu pe care îl folosesc destul de des este că în cazul unui grant clientul tău este finanțatorul public care „te plătește” să îndeplinești niște obiective – de aceea de multe ori finanțările sunt legate de crearea de locuri de muncă (de exemplu putem avea cam 20.000 euro grant/loc de muncă creat și menținut x ani), realizarea unui impact de mediu (reducerea emisiilor de CO2 cu x%), creșterea productivității muncii etc. În lipsa îndeplinirii acestor obiective, chiar dacă finanțarea este utilizată corect, banii vor fi returnați integral sau proporțional cu gradul de neîndeplinire pentru că nu ai atins obiectivele clientului (UE).

În plus, pot exista costuri administrative (birocratice, contabile, de management) sau pot apărea întârzieri în lansarea apelurilor, evaluarea proiectelor sau procesarea cererilor de rambursare (costuri de oportunitate) pe care ar fi indicat să le luați în considerare atunci când aveți în vedere o investiție cu fonduri europene. De asemenea, trebuie avut în vedere că toate proiectele au o perioadă de durabilitate post-implementare, în care vor trebui să se mențină indicatorii asumați prin proiect. Este posibil ca menținerea acestor indicatori să presupună resurse financiare suplimentare pentru perioada de operare a investiției.

Bine de știut: Construiește proiectele în funcție de ce are sens pentru afacerea ta în linie cu strategia de dezvoltare a companiei pe termen mediu si lung și asumă-ți doar obiective realiste care să te ajute să îți dezvolți afacerea și săsă primești banii nerambursabili. Ține cont de faptul că, cel mai probabil, vei avea nevoie și de resurse suplimentare pentru implementarea proiectelor.

Mit: Finanțările europene sunt doar bani nerambursabili

O parte din ele, da. Dar nu toate…Cel mai la îndemâna exemplu este Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) unde avem întreaga paletă de finanțări posibile: granturi pentru investiții și instrumente financiare.

În workshopurile noastre încerc să explic că mai sunt și alte alternative în afară de obținerea granturilor pentru afacerile noastre. Piața de finanțare alternativă se dezvoltă din ce în ce mai mult, iar instrumentele financiare au un rol important (credite cu garanții de stat sau din fonduri europene, investiții de tip equity, inclusiv crowdequity). Granturile sunt destinate în general regiunilor mai puțin dezvoltate, dar odată cu creșterile pe care le înregistrăm ca ecosistem, va crește în special rolul instrumentelor financiare pe care le va pune la dispoziție Uniunea Europeană pentru noi (credite cu garanții europene, fonduri de investiții sprijinite cu bani europeni).

Bine de știut: Gândește-te la nevoile afaceriii tale și abia apoi realizeazîo strategie cu privire la sursele de finanțare. Uneori decizia de a aștepta o perioadă mai mare de timp pentru un grant în loc de accesarea unui credit s-ar putea să nu fie cea mai potrivită, fiind mai bine pentru afacerea ta să urmărești accesarea unei oportunități de business mai timpurii pe care ai finanța-o cu un credit.

Mit: Banii sunt doar pentru unii ... trebuie să cunoști pe cineva să obții finanțare europeană

Înțeleg teama de corupție și înțeleg și predispoziția noastră de a da vina pentru un eventual insucces pe lucrurile pe care nu le putem controla. Lucrez de 12 ani în consultanță în finanțări și vă pot să vă spun că nu aș fi fost aici dacă aș fi simțit vreodată că decizia de nefinanțare a unuia dintre proiectele pe care le-am scris s-a luat pentru că noi sau clientul nu cunoștea „pe cine trebuie”. Aș avea multe sugestii pentru îmbunătățirea proceselor de evaluare a proiectelor europene și de depunere, dar nu pot reproșa în general sistemului de finanțări lipsa de transparență în realizarea evaluărilor.

Bine de știut: Un proiect bun nu va fi niciodată depunctat/ eliminat de la finanțare pentru că nu a avut „pile”. Concentrează-te să răspunzii cât mai bine la cerințele finanțatorului. Există grile de punctaj pe baza cărora poți autoevalua punctajul pe care îl poți obține în cadrul unui apel de proiecte.

Mit: Lasă că aplic la anul

Cu predictibilitatea apelurilor de finanțare stăm în schimb mai puțin bine. De aceeași 12 ani rareori am văzut un calendar de lansări care să se respecte întocmai. De aceea beneficiarilor le este greu să urmărească oportunitățile și uneori întârzie prea mult luarea deciziei pentru a aplica la un apel cu gândul că o altă oportunitate identică va „veni la anul”. Așa cum și prioritățile noastre de business se modifică, și prioritățile finanțatorilor se pot modifica. Cel mai probabil nu radical, dar este suficient să schimbe un singur indicator la care se uită pentru ca o afacere să devină neeligibilă într-un apel viitor.

Bine de știut: Nu amâna luarea unei decizii cu privire la aplicarea în cadrul unui apel. Informează-te și alocă resursele din timp pentru pregătirea proiectului (timp și bani: surse proprii și/ sau finanțare bancară) și nu lua decizia plecând de la premisa că se va lansa un apel care să ți se potrivească din nou într-un viitor care să aibă sens pentru afacerea ta pentru că s-ar putea să nu mai existe alocări bugetare sau investiția să nu mai fie eligibilă.

Mit: Nu se absorb banii europeni de către companii

Cea mai mare alocare financiară pe care o primește România din fondurile europene este pentru marile proiecte de infrastructură (da, autostrăzi, spitale, investiții în infrastructura feroviară, de gestionare a deșeurilor etc.). Beneficiarii eligibili pentru aceste finanțări sunt doar instituțiile și autoritățile publice (oricât a încercat să mă convingă un membru al comunității noastre că are nevoie de asfalt la el în comună și că e dispus să facă proiectul, astfel de investiții nu pot fi făcute decât de autoritatea publică responsabilă). Sunt proiecte complexe, pentru care realitatea a demonstrat că întârzierile sunt de cele mai multe ori inevitabile. În general, liniile de finanțare dedicate mediului de afaceri (vezi spre exemplu liniile pentru microîntreprinderi și IMM-uri din cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020) epuizează primele bugetele disponibile. Unde văd că încă mai rămân uneori locuri la finanțare sunt apelurile pentru produse inovative. În Ghidurile Solicitantului destinate investițiilor inovative din perioadele anterioare de programare încă nu au fost formulate criterii de eligibilitate suficient de flexibile pentru a crea condițiile ca din ce în ce mai multe companii inovatoare să se înscrie în competiție, dar sperăm ca acest aspect să se modifice odată cu noile apeluri care vor apărea în toamna acestui an/ primăvara anului viitor. Investițiile verzi și în digitalizare reprezintă, de asemenea, priorități importante în actuala perioadă de programare, astfel încât vă încurajez să profitați de oportunitățile de finanțare nerambursabilă destinate alinierii la obiectivele de sprijinire a tranziției verzi și creșterii gradului de digitalizare a companiei.

Bine de știut: (poate cea mai importantă pe care ți-o ofer în acest material): Investește timp în a te gândi la o strategie de dezvoltare a sustenabilității și a inovării în compania proprie. Investițiile care vizează obiective net pozitive asupra mediului și companiile angajate în dezvoltarea sustenabilă a afacerilor, precum și produsele inovative validate de piață își vor găsi mai tot timpul surse de finanțare. Există și multe programe de accelerare/ mentorat care te pot sprijini în acest sens, unele dintre ele chiar susținute direct de Uniunea Europeană.

Fondurile europene sunt o oportunitate extraordinară pentru companii și sunt convinsă că alături de oamenii potriviți (în echipă, dar și în echipa de consultanți – despre ei/noi într-o postare de blog viitoare) se pot dezvolta proiecte cu sens. Închei cu o ultimă concepție pe care vreau să o combat: Fondurile europene sunt pentru oricine. Această idee nu este adevărată. Fondurile europene sunt destinate organizațiilor care pot și vor să creeze impact la nivelul politicilor pe care finanțatorul european le promovează (vezi banii gratis de mai sus). Nu toți facem acest lucru în afacerile noastre și acest lucru este firesc, găsim capital în alte părți. Dar oportunitățile de granturi vor veni pentru aceia dintre voi care dezvoltați produse inovatoare, creați soluții verzi sau produceți impact în comunitate.

Raluca Prelucă

Raluca Prelucă

Partner & Senior Consultant www.fonduri-structurale.ro si Co-founder & Community Manager www.consolid8.ro


Raluca este manager de proiect și specialist în finanțare pentru investiții care vizează IMM-uri, start-up-uri, inovare și ONG-uri. Și-a început cariera în 2010 lucrând pe diferite poziții de management de proiect în zeci de proiecte, cu accent pe antreprenoriat și inovare începând cu 2015. Are o vastă experiență în scrierea și implementarea proiectelor cu finanțare UE si în dezvoltarea afacerilor pentru start-up-uri și întreprinderi sociale. Este senior editor și analist pentru fonduri-structurale.ro. A câștigat „Premiul Altiero Spinelli pentru sensibilizare: răspândirea cunoștințelor despre Europa”. Din 2019 a devenit partener la fonduri-structurale.ro și în 2020 a înființat consolid8.ro, prima platformă de crowdfunding din România pentru industriile creative și 

Accesibilitate

Dacă alegi să ascunzi meniul de accesibilitate, nu îl vei mai putea vizualiza, decât dacă ștergi istoricul de navigare și datele. Ești sigur că dorești să ascunzi interfața?