În general, proiectele finanțate direct de Comisia Europeană au un nivel de complexitate mai ridicat decât cele finanțate din fonduri europene gestionate la nivel național. IMM-urile care participă la astfel de competiții la nivel european trebuie să gândească fie consorții transnaționale, fie să propună produse mature, din zona deep-tech. Sau ambele.
Totuși, pentru a face mai accesibilă finanțarea europeană și pentru a reduce birocrația, începând cu perioada 2014-2020, Comisia Europeană a introdus o facilitate numită „cascade funding”. Practic, Comisia selectează administratori de grant de la nivel european care primesc bani pe care îi „redistribuie” către IMMuri cu un anumit profil (spre exemplu integrarea tehnologiilor în procesele de producție, soluții verzi, bioeconomie, economie socială). „Redistribuirea” se realizează în cadrul unor competiții de proiecte care sunt publice la nivel european.
Care e specificul acestor competiții
Care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi
Mă veți întreba de ce nu am pus pe lista de pași să contactați un consultant. Din experiența mea, pe aceste apeluri experiența proprie a antreprenorului în dezvoltarea businessului propriu e cea mai valoroasă – voi puteți să explicați cel mai bine roadmap-ul dezvoltării voastre și voi veți fi cei mai convingători în pitch. De asemenea, valorile mici ale finanțărilor s-ar putea să fie disproporționate cu fee-ul unui consultant care va trebui să investească destul de mult timp în a vă înțelege businessul și obiectivele.
Bonus! Începând cu această toamnă vor deveni active mai multe astfel de oportunități la nivel național! Finanțările în cascadă gestionate în România în următoarea perioadă vor viza înființarea de start-upuri cu impact social. Administratorii de grant selectați de autoritățile din țara noastră vor pune la dispoziție granturi de până la 100.000 de euro pentru demararea de astfel de activități.
Succes!
Articol publicat în septembrie 2024
Partner & Senior Consultant www.fonduri-structurale.ro si Co-founder & Community Manager www.consolid8.ro
Raluca este manager de proiect și specialist în finanțare pentru investiții care vizează IMM-uri, start-up-uri, inovare și ONG-uri. Și-a început cariera în 2010 lucrând pe diferite poziții de management de proiect în zeci de proiecte, cu accent pe antreprenoriat și inovare începând cu 2015. Are o vastă experiență în scrierea și implementarea proiectelor cu finanțare UE si în dezvoltarea afacerilor pentru start-up-uri și întreprinderi sociale. Este senior editor și analist pentru fonduri-structurale.ro. A câștigat „Premiul Altiero Spinelli pentru sensibilizare: răspândirea cunoștințelor despre Europa”. Din 2019 a devenit partener la fonduri-structurale.ro și în 2020 a înființat consolid8.ro, prima platformă de crowdfunding din România pentru industriile creative și
Accesibilitate