Ce este și ce nu este Biroul de Credit și cum ne ajută

    Biroul de Credite este o instituție care are drept acționari 20 de bănci care adună informații despre clienții băncilor ca să obțină o evidență clară a modului în care se desfășoară plata ratelor, cine plăteşte, cine nu plăteşte.

    Sunt incluse informații precum împrumuturile pe care le-ai făcut de-a lungul timpului, restanțele sau întârzierile de plată.

    Biroul de Credite nu este doar despre „räu platnici", cum citeşti în presă, dimpotrivă. Când vrei să accesezi un credit, banca verifică la Biroul de Credite istoricul tău și, cu cât este unul mai bun, cu atât ai şanse mai mari să obții condiții mai avantajoase.

    Cum ajungi pe lista cu rău platnici? Dacă întârzii cu plata ratelor peste 30 de zile (calendaristice), te afli printre „norocoşi" pentru că la următorul credit pe care vrei să-l accesezi, banca va verifica obligatoriu dacă în trecut ai avut restante la plată.

    De asemenea, trebuie să ştii că în lista de rău platnici poți ajunge și dacă nu ai plătit o asigurare încheiată la bancă sau un leasing. Cu toate aceste date, se creează un scor automat pentru fiecare solicitant de împrumut.

    Pe scurt, ajungi pe lista celor de la Biroul de Credite dacă:

    • întârzii cu plata ratei peste 30 de zile calendaristice
    • suma datorată este mai mare de 10 lei


    Banca te va înștiința cu 15 zile înainte că ai întârziat cu plata unei rate și că va transmite această informație către Biroul de Credite.

    Cum te ștergi din Biroul de Credit?

    Dacă ai nevoie să nu apari cu istoric negativ, poți trimite o solicitare să fii șters de pe lista neagră și este complet gratuit. Condiția ca banca să te raporteze la Biroul de Credit este să fii notificat. Deci, nu ai cum să ai vreo surpriză și să te trezești că te afli pe listă și tu habar nu aveai.

    Dacă lași lucrurile să decurgă de la sine, la patru ani, toate datele despre creditele tale vechi, pozitive sau negative, se şterg. Perioada asta începe de când îţi achiți ultima restanță (inclusiv dobânzi şi penalităţi), deci, în realitate, poate fi o perioadă lungă.

    Reține că nu poți solicita băncii să fii șters de pe listă, deoarece Biroul de Credit nu este decât o bază de date, un intermediar între tine şi bancă.

    Trebuie să te adresezi direct Biroului de Credit.

    Pot apărea și situații neprevăzute în care să soliciţi ştergerea din baza de date a Biroului de Credit:

    • Poate s-a strecurat o eroare materială și poți solicita ştergerea pe acest motiv. De exemplu, dacă banca ți-a transmis CNP-ul greşit.
    • În cazul în care banca care te-a raportat a omis să te anunțe cu cel puțin 15 zile calendaristice înainte.
    • Sunt situații în care banca poate omite să șteargă creditul, deși a trecut termenul de 4 ani și creditul a fost achitat.

    Curțile de judecată emit hotărâri care influențează raportarea la Biroul de Credit. De exemplu, o hotărâre judecătorească care stabileşte că o anumită datorie nu este validă sau că există erori în modul în care s-au calculat datoriile va duce la corectarea informațiilor raportate la Biroul de Credit.

    5 situații prin care ajungi chiar fără să îți dai seama în Biroul de Credit

    Sună ca un vis urât Biroul de Credit, așa-i? Dacă te trezești cu notificare de la banca ta că te afli printre „norocoși” și nu înțelegi care-i treaba și cum ai ajuns acolo, atunci probabil că te afli în unul sau mai multe din următoarele scenarii:
    1. Ai întârziat cu plata ratelor
    Dacă întârzii să plătești ratele la un credit sau la un împrumut, instituția creditoare poate raporta aceste întârzieri la Biroul de Credit și poate afecta scorul tău de credit și capacitatea să obții noi împrumuturi. Recomandarea este să fii deschis cu banca și să înțelegi cât de important este să explici situația ta financiară experților, ca să nu te raporteze la Biroul de Credit.
    2. Nu ai achitat datoriile
    Dacă ai datorii neachitate, precum facturi medicale, facturi de utilități sau alte obligații financiare, ele pot fi preluate de recuperatori de creanțe (oameni care te caută să plătești datoriile și dacă nu te găsesc recurg la diverse, precum, executare silită) care pot raporta neachitarea datoriilor tale către Biroul de Credit.
    3. Închizi conturile de capul tău
    Te-ai gândit că scapi de datorii mai ușor dacă îți închizi contul bancar, nu achiți toate datoriile și nu notifici în prealabil banca? Băncile vor raporta acest lucru la Biroul de Credit, iar acest comportament va fi considerat cu siguranță neprofesionist și va afecta negativ situația ta financiară.
    4. Tranzacții dubioase cu cardul
    Dacă efectuezi tot felul de tranzacții cu cardul, pe site-uri care nu inspiră încredere, și nu le raportezi la bancă, aceasta din urmă poate alege să raporteze negativ informațiile la Banca de Credit. De exemplu, banca îți recomandă să închizi temporar cardul pentru că au detectat o tranzacție suspectă pe contul tău. Dacă tu confirmi că nu ai efectuat această tranzacție, deși în realitate ai autorizat-o și ai luat banii în mod fraudulos, banca te va raporta cu siguranță la Biroul de Credit.
    5. Ești garant sau co-debitor
    Dacă ți-ai asumat responsabilitatea de garant sau co-debitor și ai decis să plătești creditul, în cazul în care debitorul principal nu poate achita, și nici tu în calitate de garant sau co-debitor, nu achiți creditul așa cum ați stabilit în contract, banca te poate raporta și pe tine la Biroul de Credit, chiar dacă nu ești debitorul principal.
    Ce este scorul de credit?

    Gradul de risc în funcție de care banca decide dacă îți acordă împrumutul este indicat printr-un număr cuprins între 300 și 850, care se numește scorul FICO. Practic, scorul este o notă pe care o primești de la Biroul de Credit și la care se iau în calcul mai mulți factori, precum:
    Istoricul de plată: contează dacă îți plătești datoriile la timp și dacă ai restanțe sau întârzieri, contează sumele restante și cât timp ai întârziat. Istoricul de plată valorează 35% din scorul FICO.
    Credite în derulare: cu cât ai mai multe credite în derulare, cu atât vei ridica mai multe semne de întrebare, contează și stadiul ratelor sau dacă ai întârzieri la plata ratelor. Acest indice valorează 30% din scorul final.
    Durata istoricului: se va verifica cât timp a trecut de când ai primit primul credit, cu cât durata de timp este mai îndelungată, cu atât poți avea șanse mai mari să primești un credit deoarece situația financiară de până acum nu te-a forțat să accesezi un credit. Acest factor valorează 15% din scorul FICO.
    Creditele noi: se verifică ce tipuri de credite ai accesat recent, dacă în ultimii 5 ani ai deschis 2 credite de nevoi personale, și un credit ipotecar, putem avea o problemă, având în vedere că tu cotizezi cu 40% din venitul tău ca să plătești creditele, în mod cert nu mai ai cum să accesezi unul nou. Acest indice are o valoare de 10% din totalul scorului FICO.
    Tipurile de împrumut: scorul va fi influențat și de tipurile de credite pe care le-ai accesat de-a lungul timpului (credit de nevoi personale, credit ipotecar, credit auto etc.). Acest factor întregește suma scorului total FICO și reprezintă ultimii 10%.
    Ce trebuie să faci ca să nu ajungi în Biroul de Credit?

    Nu există o rețetă secretă, dar e important să ai un comportament profesionist și o educație financiară care să te ajute cum să iei decizii financiare avantajoase.

    Te poți folosi de următoarele idei, ca să menții un istoric financiar sănătos:

    1. Fă plățile la timp: informație repetitivă, dar valoroasă, pentru că determină în mod direct comportamentul tău și cât de responsabil ești în legătură cu obligațiile tale. Este foarte important ca durata restanței să nu depășească cu mult perioada de 30 de zile, iar acest incident să fie ocazional spre inexistent.

    2. Gestionează datoriile în mod inteligent: alege opțiuni de creditare care sunt în limitele capacității tale financiare, nu te arunca cu capul înainte doar ca să te bucuri de moment, fără să gândești consecințele pe termen lung.

    3. Monitorizează conturile pe care le deții: verifică regulat extrasele de cont, ca să te asiguri că nu există tranzacții neautorizate sau erori.

    4. Comunică cu instituțiile financiare: dacă întâmpini dificultăți financiare, contactează instituțiile creditoare sau furnizorii ca să negociezi termenii de plată și să găsești soluții temporare, te va ajuta mult să te redresezi și va constitui un aspect pozitiv dacă reușești astfel să achiți datoriile pe care le ai.

    5. Citește contractele: de 100 de ori dacă e nevoie, da, da. Asigură-te că înțelegi termenii și condițiile, costurile, dobânzile și termenii de rambursare, și așa vei evita să ajungi raportat la Biroul de Credit.

    Mai pot să iau credite dacă am ajuns în Biroul de Credit?

    Majoritatea băncilor te vor respinge din start dacă vrei să soliciți un nou credit și ești raportat la Biroul de Credit, așa că ai grijă să nu ajungi acolo.

    Dacă, totuși, poți dovedi că apariția restanței a fost cauzată de alți factori decât cei de natură financiară - cum ar fi apariția unor probleme de sănătate sau de o călătorie de urgență în străinătate - băncile s-ar putea să fie mai permisive, dar probabil soluția va fi să aștepți 4 ani ca informațiile respective să fie șterse din baza de date.

    Scorul FICO scăzut, mai pot lua alt credit de la bancă?

    Păi… depinde… de? De bancă. În principiu nu mai poți lua alt credit de la bancă decât în anumite condiții extrem de stricte care nu îți vor aduce niciun beneficiu.

    Ți se vor oferi dobânzi mai mari pentru că ești mai riscant ca debitor și, astfel, banca trebuie să își protejeze investiția prin stabilirea unei rate mai mari de dobândă.

    Termenii de plată vor fi scurți și cu cerințe mai stricte pentru aprobare, suma oferită va fi mai mică decât cea pe care ai solicitat-o sau ai primit-o în trecut. Așadar, nu este o opțiune bună să mai încerci să accesezi încă un credit, ci poate să te reorientezi spre alte tipuri de forme de creditare, credite securizate (cu depozit) sau opțiuni de credit pentru persoane cu scoruri reduse (refinanțare, credite securizate de garanție sau un depozit pe care îl pui în posesie la bancă).

    Care este cea mai bună alternativă într-o situație sensibilă? Asigurarea de credit.

    Această formă de asigurare vine în ajutorul tău ca să poți să îți protejezi creditul și să obții împrumuturi în ciuda obstacolelor pe care le poți întâmpina. Asigurarea funcționează ca o plasă de siguranță dacă ai un scor de credit scăzut sau un istoric de credit problematic.

    Când aplici pentru un împrumut, banca îți poate cere să cumperi asigurarea de credit, mai ales dacă ai istoric de credit, iar în situația în care întâmpini dificultăți financiare și nu poți să plătești împrumutul, asigurarea de credit poate acoperi o parte sau chiar întreaga sumă rămasă de rambursat.

    Totuși, este important să fii atent la termenii și costurile asigurării de credit. Aceasta poate să nu acopere toate situațiile și poate să aibă anumite excluderi sau limitări, de exemplu, poate să nu se aplice în cazul creditelor ipotecare. Pune întrebări și cere clarificări ori de câte ori ai nelămuriri, ca să știi exact ce acoperă și cum funcționează.

    Bonus: poți cere tu personal să știi care e situația ta

    Orice persoană are dreptul legal să ceară o interogare în Biroul de Credit, gratuit, o dată pe an. Dacă vrei mai mult de o interogare, va trebui să plătești 6 lei pentru fiecare raport.
    Prin urmare…
    Nu trebuie să ne speriem de Biroul de Credite, dar nici să-l tratăm cu indiferență. E important să îți gestionezi foarte bine plățile și să iei decizii corecte atunci când alegi să faci un credit, ca să îți atingi obiectivele financiare.
    Acest material a fost realizat de către echipa de la www.avocatoo.ro, ca parteneri ai platformei noastre de educație financiară.

    Ana-Maria Udriște


    Consultant pentru afaceri digitale, cu background juridic, care ajută antreprenorii să pună pe picioare afaceri sănătoase, fără brizbrizuri și speranțe deșarte. Fondator Avocatoo, principala sursă de informare a antreprenorilor în domeniul juridic de pe social media.

    Laurențiu Vană


    Consultant fiscal, cu dublă specializare în domeniul juridic, care ajută persoanele să facă economii smart și să pună banii la muncă. Îl găsești pe YouTube ca băiatul cu ochelari care-ți vorbește cu pasiune despre investiții și tehnologie.
    Toate informaţiile de mai sus au fost prezentate în scop informativ. Ele trebuie să fie analizate de fiecare cititor în parte înainte de a fi aplicate.