Ce faci când ce crezi despre bani este diferit față de ce crede partenerul tău

E destul de firesc ca într-un cuplu să avem păreri diferite despre bani, fiindcă acestea sunt șlefuite de experiența personală, de emoțiile pe care de mici le-am experimentat în legătură cu banii, de felul în care propria noastră familie s-a raportat la bani, de credințe și impresii care au fost impregnate în psihicul și mintea noastră de-a lungul vieții de mediul în care am crescut.

E importantă observația că în România mentalitatea predominantă atunci când vine vorba de bani e una de lipsă și frică, foarte justificată istoric și social de secolele trecute. Majoritatea dintre noi avem bunici și străbunici care au luptat în războaie și au îndurat foamea pe front, bunici care uneori au fost nevoite să fiarbă buruieni pentru a își hrăni copiii, părinți care au trăit în comunism (unii dintre noi, cei de vârsta mea, de 40-50 ani) am trăit noi înșine atunci, și au trăit vremuri de lipsuri crunte, iar aceste răni nu s-au vindecat complet. Ele ne influențează și azi relația cu banii - tot ce am preluat, conștient sau inconștient legat de bani din familiile noastre, la care se adaugă și experiențele noastre. Interesant este că nu toată lumea reacționează la fel la aceleași situații: unii dintre noi, dacă am trăit în sărăcie în copilărie, vom trage cu dinții să facem și să ținem de bani, în timp ce alții nu vor putea niciodată să depășească trauma sărăciei. Unii vom reacționa la asta cheltuind peste măsură, pentru a supracompensa lipsurile copilăriei, alții vom economisi peste măsură în încercarea de a nu mai ajunge niciodată săraci și de a ne simți în siguranță.

Așadar, chiar dacă avem istorii de viață destul de asemănătoare, reacțiile noastre la ele pot fi foarte diferite și arareori se întâmplă ca într-un cuplu să ne nimerim cu o persoană care gândește exact la fel ca noi și are aceleași comportamente vizavi de bani. De fapt, e destul de probabil că vom alege un partener opus nouă, care manifestă o parte de personalitate pe care noi am fost nevoiți să o reprimăm. De asta, o discuție inițială, de la primele întâlniri chiar, oricât de neromantic ar suna, legată de modul în care ne raportăm la bani, despre motivațiile noastre personale când vine vorba de aspectul material al vieții noastre e ultra necesară. Cei mai mulți dintre noi observăm rapid, chiar în perioada îndrăgostirii, ce nu ne place la celălalt când vine vorba de latura financiară: poate celălalt poartă haine și bijuterii foarte scumpe și noi nu apreciem deloc genul acesta de lucruri, poate celălalt e prea calculat, poate nu se oferă să plătească masa așa cum ne-am dori sau dimpotrivă, nu e dispus să accepte nici măcar o cafea dacă nu pune jumătate din preț. Sunt lucruri pe care le observăm foarte repede, dar peste care suntem dispuși să trecem cu ușurință la început, în faza de îndrăgostire. Ba uneori ne amăgim că îl vom putea schimba mai încolo.

Adevărul e că după ce trece această fază a pasiunii și îndrăgostirii, aceste diferențe au darul să ne aducă la exasperare, mai ales dacă nu au fost niciodată sau prea târziu discutate. Poate părea, din nou, lipsit de romantism, însă este foarte sănătos, atunci când observăm încă din primele dăți astfel de atitudini și comportamente financiare care ne intrigă sau ne displac, să le aducem imediat pe masă, pentru a discuta despre ele într-un mod blând și asertiv, dar mai ales plin de curiozitate genuină. “Am observat că nu lași niciodată bacșiș la restaurant, sunt tare curioasă de ce, eu dimpotrivă simt nevoia să fiu generoasă fiindcă am lucrat când eram în facultate într-un bistro și salariul era tare mic, de atunci am învățat cât de mult contează un bacșiș”, poate fi un exemplu de început de discuție despre bani productiv, desigur, adaptat la adevărul subiectiv al fiecăruia. Important e să fim onești și curioși într-un mod real, lipsit de judecată.

Dacă îl ascultăm pe celălalt cu empatie și curiozitate sunt șanse mari să aflăm de ce credințele și comportamentele lor sunt atât de diferite de ale noastre și vor avea sens și pentru noi. Odată începută o astfel de discuție, putem avansa spre a încerca să găsim o cale de mijloc care să satisfacă nevoile fiecăruia când vine vorba despre bani. Ce vom afla, cel mai probabil, dacă suntem suficient de atenți, e că nevoia de bază a amândurora e aceeași, de obicei de siguranță, dar poate și de statut sau de autorealizare, doar mijloacele pe care le-am adoptat să le obținem sunt diferite.

Dar dacă putem observa că ne dorim același lucru, șansele să negociem într-un mod sănătos și mijlocul de a îl obține cresc mult. Discuțiile transparente, pline de curiozitate și empatie sunt unicul mod în care putem ajunge la o soluție cu care amândoi să fim în confort. 

Desigur, există și situații în care partenerul e foarte rigid în credințele lui sau nu e dispus să își examineze motivațiile și mijloacele de rezolvare a nevoilor lui materiale, iar atunci poate fi util să exprimăm foarte clar care sunt nevoile și limitele noastre. O relație presupune o evaluare și o negociere continuă a nevoilor, a limitelor, a comportamentelor. Așadar, tot comunicarea ne va salva, însă din nou trebuie să fim atenți cum comunicăm. Una e să îi spunem partenerului: “uite, mie nu îmi place/consider greșit că nu lași bacșiș și ești zgârcit” – mesaj care transmite celuilalt că e ceva greșit la el -  și alta să îi transmiți ferm: “pentru mine generozitatea e o valoare importantă, am nevoie să găsim o cale prin care să nu mă simt limitată când vine vorba de a fi generoasă” – mesaj care nu mai este perceput drept critică și poate fi receptat cu mai multă deschidere de către cel căruia îi este adresat.  De asemenea, putem să ne înscriem împreună la un curs de gestionare a finanțelor în cuplu, la un curs de inteligență financiară sau la unul de educație financiară, având apoi niște teme clare de la care să putem începe sau continua discuțiile. Iar dacă celălalt nu vrea să cheltuiască bani pe așa ceva, fă-i tu cadou!

Citește și despre Conflictele legate de bani care pot apărea în cuplu și cum le gestionezi sau Cum construiești încredere financiară într-o relație

Articolul face parte din proiectul “Echilibristică Financiară: Rațional versus Emoțional în discuțiile despre bani”, o inițiativă ING pentru gestionarea mai facilă a banilor la comun.

Petronela Rotar

Este o scriitoare, jurnalistă și psihoterapeut română, cunoscută pentru stilul său literar introspectiv și profund personal. Ea abordează teme precum identitatea, relațiile și trauma, explorându-le cu sinceritate și vulnerabilitate. Este apreciată pentru capacitatea de a crea o legătură autentică cu cititorii, atât prin cărțile sale, cât și prin activitatea sa online, consolidându-și astfel o prezență puternică în literatura română contemporană.

Accesibilitate

Dacă alegi să ascunzi meniul de accesibilitate, nu îl vei mai putea vizualiza, decât dacă ștergi istoricul de navigare și datele. Ești sigur că dorești să ascunzi interfața?