Cum îți faci planul cel mare pentru un viitor mai bun

1. De ce ne batem capul cu planuri?

Sigur te-ai săturat să auzi că îți trebuie un plan, scrie asta pe toate gardurile, dar asta nu înseamnă că e greșit. Da, îți trebuie un plan și unul care să fie autentic, gândit pe nevoile și dorințele tale pentru viitor.

Să spunem că vrei să îți schimbi mașina. Dacă nu ai un plan, nu vei ști în cât timp îți permiți să o iei. Dacă iei un credit, nu vei ști cât de apăsător va fi și poate marea ta fericire se transformă în corvoadă.

Pe scurt, planul tău cuprinde toate elementele unui obiectiv (știi că ai citit în alt articol despre obiective pe termen scurt și pe termen lung).
Bun, dar planul am zis că trebuie să fie solid și autentic. Nu trebuie să vezi etapa asta ca pe ceva ce ți-a impus cineva, ci mai degrabă ca pe un mod în care îți realizezi obiectivele eficient și în timp util.

Ce vei citi în continuare te va ajuta să:

• îți faci un plan financiar așa cum trebuie, dar ținând cont de o atitudine preventivă;
• gestionezi banii cu cap;
• stabilești obiectivele așa cum trebuie;
• știi în ce să investești ca să te dezvolți pe tine și pe portofelul tău.

 

2. Cum faci un plan financiar pe bune

Un plan financiar pe bune presupune să iei în calcul mai multe aspecte:

1

bugetarea lunară, care include partea de venituri și cheltuieli;

2

să strângi și bani pentru urgențe, și bani pentru ceea ce visezi. Și să faci asta separat, în paralel;

3

asigurarea pentru zile negre;

4

investițiile pentru un viitor mai bun.

Despre buget am mai vorbit, tot ce trebuie să știi e că îți trebuie unul. Vezi ce venituri ai, ce cheltuieli necesare ai, unde poți să mai scapi de ele și cu ce rămâi. Ia în calcul și cheltuielile ocazionale sau sezoniere, bugetul trebuie să fie cât mai aproape de adevăr.
Fondul de urgență și de economii, 2 chestii diferite, dar importante. Fondul de urgență e prioritar și îl faci ca să fii liniștit chiar și în situații neprevăzute. Fondul de economii îl faci pentru planuri și vise: vacanțe, o mașină nouă, idei de renovare.

E bine să ai și o asigurare. În cazul ăsta trebuie să te gândești la asigurare de locuință, bunuri, viață, chiar și telefon dacă știi că te împiedici des. Da, poate nu o vei folosi prea des, poate deloc, dar gândește-te să nu ai asigurare și atunci să se întâmple.

O altă formă de asigurare e o pensie privată, pentru că te asiguri că vei avea o pensie. Practic plătești azi o sumă mică, ca să stai relaxat mai târziu. Mai sunt și pensii facultative la care angajatorul poate să îți ofere beneficiul de a dubla suma pe care tu o contribui.

Investițiile: aici e interesant și foarte important. Problema multor oameni, mai ales când ajung la o vârstă, e că nu au deloc investiții și nici nu au luat vreodată în calcul să facă.

Dar stai, până acolo sunt 2 categorii mari de investiții, știi care?
• investiții în tine, știu că sună a clișeu, dar imediat îți explicăm;
• investiții în portofelul tău și pentru pensie.

Hai să vorbim despre prima categorie: investițiile în tine. E important să te dezvolți în ariile care îți plac pentru că ești versatil și te adaptezi ușor. Ziceam de venituri suplimentare, uite așa poți să ajungi să le ai. Plus că e și ieftin, la cum a evoluat societatea și tehnologia, o carte sau un curs sunt ușor accesibile, poate și gratuite.

Așa că trecem la a doua categorie: investițiile în portofelul tău și nu, nu într-un portofel nou. Investiții în active, în bunuri care se apreciază, nu o mașină nouă, nu un telefon nou, nu căști wireless. Vorbim de bunuri care să îți aducă un ban extra. Pentru că dacă un bun nu îți produce nimic, el nu e investiție. Pe lângă asta, bunurile nu sunt doar fizice, ai și investiții intangibile.

Uite câteva exemple de investiții:
• obligațiuni de stat sau corporative AAA, poți investi printr-un broker sau bancă;
• acțiuni la companii sau fonduri de investiții, poți investi printr-un broker sau bancă;
• imobiliare, pentru chirie, scop turistic sau pur și simplu iei în faza de proiect, îți asumi un risc și vinzi după mai scump;
• tot acțiuni, dar cu dividende, adică vin banii și tu nu faci nimic, însă nu te aștepta la minuni peste noapte, nu promite nimeni marea cu sarea;
• metale prețioase, gen aur, argint, dar nu bijuteriile bunicii, să fie de tranzacționare, puritate 99.99%, altceva;
• investiții în valute pentru aprecierea în timp și îi ții în depozite;
• dacă te pricepi la ceva, ai un talent, îți faci o mică afacere;
• dacă te pricepi la anumite bunuri, cum ar fi mașini vechi, monede vechi etc, poți să colecționezi și vinzi mai scump când se apreciază.

E bine de știut că profitul pe care ți-l dorești poate veni dacă gândești pe termen lung și dacă investești doar o parte din banii pe care i-ai economisit. Fondurile de investiții nu sunt depozite, iar valoarea investițiilor tale nu este garantată. Ea poate crește sau scădea în funcție de evoluția piețelor financiare. Performanțele anterioare ale fondului de investiții nu reprezintă garanții ale realizărilor viitoare. Te rugăm să citești cu atenție documentele informative ale fondului.

Ideea cu investițiile e că timpul trece de partea ta, produci bani, poate pasiv, poate activ, dar faci mai mult. Cu cât îi folosești mai bine, respectând etapele desigur, cu atât o să vezi că presiunea financiară dispare. Toată treaba e să îți faci un plan, că de la asta am plecat, să te ții de el și să nu te aștepți la rezultate minune peste noapte.

3. „Ce faci cu banii?”, întrebarea zilei

Nu cred că s-a plâns cineva vreodată de asta. Nu e greu să folosești banii, dar ții minte că ai citit un articol fain despre obiective? Exact, dacă faci bani, scopul e să ajungi să ai o stabilitate financiară din ce în ce mai bună, să fii mai relaxat, nu să arunci cu ei în stânga și în dreapta.
În primul rând, fă-ți o listă cu obiective: (i) termen scurt, (ii) termen mediu și (iii) termen lung.
După, fă-ți pentru fiecare o schiță a planului pentru a-l atinge. Nu te apuca să pui 30 de catralioane de obiective, planurile se mai schimbă. Pune-le doar pe cele principale, gen o vacanță, o casă. După ce ai schița, poți să începi să construiești și să vezi ce presupune fiecare pas, atât ca efort financiar din partea ta, cât și ca timp și ce trebuie să faci pe lângă.

Un exemplu mai concret: vrei să pleci în vacanță. Vezi unde vrei să mergi (obiectivul). Vezi unde vrei să stai, ce să vizitezi, unde o să mănânci (acel ceva pe lângă, adică cercetare). Câți bani îți trebuie pentru asta (suma). În cât timp vrei să mergi și cât pui în contul de economii lunar (durata și planul de economisire). Ai plecat de la A la Z și știi ce vrei, cum ajungi la obiectiv și care sunt pașii. Pare dificil, dar îți garantez că o să ți se pare normal foarte rapid.

Pe scheletul de mai sus vei merge practic pentru fiecare obiectiv pe care ți-l propui. E practic un șablon pe care-l repeți. O să-ți intri în mână în scurt timp și vei vedea că ajunge să fie un automatism.

4. Dacă nu te-ai apucat azi, fă-o de mâine

Ai văzut că nu este atât de greu să faci un plan financiar, mai complicat este să te apuci.

Apoi, ia-o pe etape, ca să îți fie mai ușor.

Uite care sunt pașii planului tău financiar:
• faci un buget bine definit și cât mai aproape de realitate. Te ții de el;
• stabilești obiectivele pe termen scurt, mediu și lung, cele principale;
• iei partea din buget care îți rămâne și o legi de obiective;
• construiești calea pentru a ajunge la acele obiective, acel „cum?” și „de ce am nevoie?”;
• te ții de plan, modifici doar pentru a optimiza planul, nu invers;
• când le atingi, bucură-te de ele!

Foarte important, nu uita să investești și în tine, dacă nu cu bani, cu timp. Ai multe resurse gratuite cu care să începi, setează un obiectiv din asta și alocă timp săptămânal, dacă nu chiar zilnic.

Acest material a fost realizat împreună cu echipa www.avocatoo.ro


Ana-Maria Udriște


Consultant pentru afaceri digitale, cu background juridic, care ajută antreprenorii să pună pe picioare afaceri sănătoase, fără brizbrizuri și speranțe deșarte. Fondator Avocatoo, principala sursă de informare a antreprenorilor în domeniul juridic de pe social media.

Laurențiu Vană


Consultant fiscal, cu dublă specializare în domeniul juridic, care ajută persoanele să facă economii smart și să pună banii la muncă. Îl găsești pe YouTube ca băiatul cu ochelari care-ți vorbește cu pasiune despre investiții și tehnologie.

Accesibilitate

Dacă alegi să ascunzi meniul de accesibilitate, nu îl vei mai putea vizualiza, decât dacă ștergi istoricul de navigare și datele. Ești sigur că dorești să ascunzi interfața?