Poți să realizezi ce îți propui dacă...

    1. Îți stabilești obiective și te motivezi pentru ele
    Cu toții aspirăm la o viață liniștită, iar asta implică și să avem bani cât să nu ducem grija zilei de mâine și să ne permitem, din când în când, mici (sau mari) plăceri. Pentru orice aspirație, ai nevoie de un obiectiv, scop, țintă sau cum vrei tu să-i zici. Când vorbim de obiective, trebuie să știi că sunt de 2 feluri:
    01.
    Obiective pe termen scurt
    02.
    Obiective pe termen lung
    Care crezi că sunt cele mai ușor de controlat și atins?
    Normal că cele pe termen scurt. Ele sunt cele pe care vrei să le atingi într-un an sau mai puțin, nu implică un efort titanic și au nevoie de predictibilitate mai multă.

    Hai să luăm un exemplu: vrei să mergi într-o vacanță exotică. E un obiectiv pe termen scurt pentru că, de regulă, astfel de dorințe nu sunt pentru următorii 10 ani, suma de bani necesară e mai mică și modul în care strângi banii trebuie să implice cât mai puțin risc și volatilitate.

    În schimb, obiectivul pe termen lung se setează pe mai mult de un an, de regulă 5, 10 ani sau chiar mai mult. Implică un grad de complexitate mai mare, dar și răsplata e pe măsură. Pe lângă asta, fiind pe termen lung, nu ai nevoie de predictibilitate la fel de mult ca la cel pe termen scurt.

    Tot cu un exemplu te lămurim. Ai un copil de 10 ani și vrei ca la 18 ani să îi cumperi un apartament pentru momentul în care pleacă la facultate. Nu vei putea face banii respectivi într-un an. Poți să zici că iei un credit și da, așa e, dar cât plătești pentru acel credit? Probabil mai mult de 10 ani, deci chiar dacă obiectivul tău e aparent realizat, nu e chiar așa. Trebuie întâi să îl achiți ca să știi că e integral al copilului tău. În cazul de față, trebuie să iei în calcul mai multe aspecte care nu sunt sub controlul tău. Însă, cu toate variațiile, trebuie să fii cât mai constant, să te ții de obiectiv și să adaptezi pe parcurs planul pentru realizarea obiectivului.
    Bun, ai un obiectiv pe termen scurt sau pe termen lung, dar nu e așa ușor. Când treaba se îngreunează și presupune efort, mulți dau înapoi. Soluția e să te gândești la beneficii.
    Cel mai ușor răspuns e oricând.

    Dar te ajutăm un pic:
    cel mai bun și ușor moment este ziua de salariu, pentru că atunci banii sunt toți în contul tău și încă nu au fost cheltuiți.
    Un obiectiv îl creionezi împreună cu beneficiile pe care ți-l oferă
    De exemplu, în vacanță, beneficiul e faptul că vizitezi, intri în contact cu o cultură nouă de la care înveți ceva sau te relaxezi. Dacă vorbim de un apartament pentru copil, e o investiție pe care o poți pune la treabă. Poți să îl închiriezi până crește copilul și, uite așa, ai o nouă sursă de venit pasiv.
    2. Îți schițezi un traseu
    Ai un obiectiv, ești pregătit, ai motivația necesară, știi care sunt beneficiile, planul e pregătit, dar ai scris mare pe foaie o sumă de bani și nu știi de unde să o iei. Nu te panica, suntem aici să îți arătăm și cum ajungi la suma respectivă, fără hocus-pocus, loz în plic sau vreo moștenire primită de la o rudă. Ții minte că ți-am zis de buget și economisire în articolul despre cum ne motivăm să economisim constant?
    Chiar dacă ai obiective pe termen scurt sau pe termen lung, e bine să faci mai mult cu banii tăi. Desigur, diferă modul în care te folosești de bani în funcție de obiective:

    Dacă ai obiective pe termen scurt, investiția ta poate să fie în ceva care nu e volatil și nu ai risc să pierzi banii.
    Cele mai bune soluții ar fi:
        un cont de economii;
        un depozit.
    În ambele cazuri, știi că suma nu are cum să scadă, e garantată de stat până la 100.000 euro, poate doar să crească, chiar dacă nu foarte mult. Dacă știi că pleci în vacanță și ai nevoie de euro, iar cursul valutar e bun, există depozite și în euro, pe care le poți face direct din aplicație.

    Dacă ai obiective pe termen lung, trebuie să mergi pe ceva cu risc puțin mai mare, dar cu o istorie bună care pare să promită un câștig dacă ai răbdare și te ții de plan.
    Astfel de investiții sunt:
        piața de capital, prin investițiile în acțiuni;
        fondurile de investiții active sau pasive;
        obligațiunile de stat sau corporative la companii sigure (de tipul AAA);
        investiții în imobiliare printr-un credit avantajos.
    E bine de știut că profitul pe care ți-l dorești poate veni dacă gândești pe termen lung și dacă investești doar o parte din banii pe care i-ai economisit. Fondurile de investiții nu sunt depozite, iar valoarea investițiilor tale nu este garantată. Ea poate crește sau scădea în funcție de evoluția piețelor financiare. Performanțele anterioare ale fondului de investiții nu reprezintă garanții ale realizărilor viitoare. Te rugăm să citești cu atenție documentele informative ale fondului.
    3. Ai un motiv bun pentru care îți stabilești obiectivul
    Ce îți oferă toată treaba asta cu stabilirea de obiective? Super multe beneficii.
    Hai să vedem care sunt:

        un obiectiv îți clarifică drumul. Nu mergi orbește, ai un scop, știi unde vrei să ajungi. Dacă banii trebuie să aibă un scop, și tu trebuie să știi de ce muncești, ce vrei să faci cu banii tăi;
        un obiectiv te educă. Pentru că am zis de planificare, calcule, cercetare și analiză, trebuie să le faci pe toate. Dacă vrei să mergi în vacanță, nu optezi pentru prima cazare pe care o vezi sau nu intri în primul restaurant care îți iese în față, cercetezi, analizezi opțiunile, adică iei o decizie în mod informat;
        un obiectiv te disciplinează. Nu poți să-ți atingi obiectivul dacă nu dai dovadă de disciplină, pentru că nu te vei ține de el sau nu îl vei atinge. Dacă luna asta pui bani deoparte, dar luna viitoare nu pui și tu ți-ai făcut calculele că trebuie să strângi 6 luni ca să mergi în Maldive, nu mai ajungi în Maldive dacă strângi doar 3 luni;
        un obiectiv îți ușurează mintea. Ești axat pe un scop, pe acel obiectiv, mintea nu îți mai fuge în 10 direcții. Dacă știi că vrei o mașină galbenă, o să strângi bani și o să te gândești la mașina galbenă;
        un obiectiv te motivează. Una e să zici că vrei să strângi niște bani, deși nu ai un scop pentru ei și alta e să strângi niște bani ca să pleci într-o vacanță pe care ți-o dorești. Vei fi mult mai motivat să strângi banii.
    4. Ce ar fi bine să reții din acest ghid
        stabilește un obiectiv când îți propui ceva, indiferent de termen;
        gândește-te ce termen are obiectivul tău;
        creează planul în funcție de obiectiv;
        dacă obiectivul e pe termen lung, poți să-l împarți pe etape, important e să îl atingi;
        pune banii la muncă astfel încât să îndeplinești obiectivul cât mai rapid și eficient;
        fii cât se poate de disciplinat.

    Satisfacția pe care o vei avea când îl îndeplinești e de neegalat, chiar dacă e un obiectiv simplu pe care ți-ai propus să îl atingi până la final de săptămână. Dacă îți stabilești obiective înseamnă că ești organizat și calculat, iar viața devine mai simplă, mai ușor de gestionat.

    Să îți stabilești obiectivele devine mult mai ușor când tehnologia lucrează pentru tine. Ca să nu cazi pradă ispitelor, ING te ajută să-ți atingi obiectivele de economisire fără să-ți bați capul, din aplicație.
    Acest material a fost realizat împreună cu echipa www.avocatoo.ro

    Ana-Maria Udriște


    Consultant pentru afaceri digitale, cu background juridic, care ajută antreprenorii să pună pe picioare afaceri sănătoase, fără brizbrizuri și speranțe deșarte. Fondator Avocatoo, principala sursă de informare a antreprenorilor în domeniul juridic de pe social media.

    Laurențiu Vană


    Consultant fiscal, cu dublă specializare în domeniul juridic, care ajută persoanele să facă economii smart și să pună banii la muncă. Îl găsești pe YouTube ca băiatul cu ochelari care-ți vorbește cu pasiune despre investiții și tehnologie.
    Toate informaţiile de mai sus au fost prezentate în scop informativ. Ele trebuie să fie analizate de fiecare cititor în parte înainte de a fi aplicate.