3 minute

Care credit ți se potrivește?
Hai să vezi!

3 minute

Care credit ți se potrivește?
Hai să vezi!

Poate ai nevoie de un împrumut, știi câteva lucruri despre creditele de la bănci, dar nu știi exact care sunt diferențele dintre ele și, mai exact, care ți s-ar potrivi ție.
Întrebi prieteni, te interesezi, cauți pe net sau deschizi newsletter-ul de la noi și citești acest articol pe care ți l-am pregătit, ca să înțelegi mai bine tipurile de creditare și la ce folosește fiecare.
Când dai de cheltuieli mai mici, neprevăzute, poți apela la un descoperit de cont (overdraft). Este o linie de credit care se atașează contului de salariu și a cărei valoare variază în funcție de bancă (la ING, limita este de 3 salarii). Te ajută dacă ai nevoie de bani în plus între două salarii. Astfel, odată ce fondurile din contul curent s-au terminat, poți folosi overdraftul pentru plăți la POS sau retrageri de numerar cu ajutorul cardului de debit.

În cazul acestui tip de împrumut, plătești dobândă doar pentru banii de care te folosești.
Dacă-ți plac sesiunile de cumpărături, ofertele și reducerile, ai nevoie de rezervări la hotel sau să închiriezi o mașină pentru vacanță, cel mai potrivit este un card de credit.
Spre deosebire de un card de debit, aici fondurile nu sunt ale tale, ci sunt puse la dispoziția ta de către bancă.

Dacă plătești cu el în magazine sau online, îți oferă avantaje precum perioadă de grație, bonusuri la cumpărături și plăți în rate fără dobândă.
Îți recomandăm să nu îl folosești pentru retrageri de numerar, deoarece, de regulă, nu ai perioadă de grație, adică dobânda se aplică din prima zi, iar dobânda este mai mare decât pentru un descoperit de cont.
Când ai nevoie să cumperi lucruri de valoare mare, pentru care nu ai chiar toți banii sau nu vrei să îți pui la bătaie toate economiile, te poți ajuta de un credit de nevoi personale. Se poate rambursa în maximum 5 ani, în rate lunare, iar dobânda e, de multe ori, mai avantajoasă decât în cazul unui descoperit de cont sau unui card de credit. Avantajul este că rata lunară pe care o vei rambursa pe toată perioada creditului este fixă în majoritatea cazurilor.

Dacă ai o nevoie mai clară pentru care îți trebuie finanțare, ca studiile sau mașinile electrice, de exemplu, există pe piață și oferte de credite pentru nevoi personale specifice. Aici ai nevoie de documente justificative.
Dacă vrei să-ți cumperi o locuință, poți să aplici pentru un credit ipotecar. E un împrumut pe termen foarte lung, trebuie garantat cu imobilul pe care vrei să-l cumperi și necesită un avans minim pentru a-l obține. Ar fi bine ca, înainte de achiziție, să faci o simulare pe o perioadă de câțiva ani ca să-ți dai seama cât de mult îti poți permite să împrumuți, astfel încât rata lunară să fie una confortabilă pentru tine.

Creditul Noua Casă este, evident, pentru când vrei să-ți iei prima casă. Ai nevoie de un avans mai mic decât pentru cel ipotecar (pornește de la 5% în prezent și variază în funcție de suma împrumutată) și dobânda poate fi mai mică decât în cazul creditului standard, pentru că statul garantează o parte din valoarea împrumutului.

Mai există și creditul imobiliar, care seamănă cu cel ipotecar, însă aici nu este necesar ca imobilul cumpărat să garanteze creditul, ci poți pune ipotecă pe un alt imobil, deținut deja. Adică e util și atunci când vrei să iei un împrumut pentru a cumpăra un teren sau pentru a construi o casă nouă.
Dacă ai mai multe tipuri de credite pe care vrei să le administrezi prin intermediul unuia singur, dacă ai nevoie de o sumă în plus sau vrei o rată mai mică, te va ajuta un credit de refinanțare.
Așadar, există credite care te ajută în diverse situații și e foarte important să îți dai seama care dintre ele sunt mai avantajoase pentru scopul tău, fie el pe termen scurt, mediu sau lung. Îți recomandăm să nu te grăbești cu decizia atunci când vine vorba de achiziția unui credit. Gândește-te foarte bine înainte și vezi cât îți permiți să plătești lunar, astfel încât acesta să nu devină o povară pentru tine!

Acum, că te-ai mai familiarizat puțin cu produsele de creditare existente pe piață, haide cu încredere pe https://ing.ro/persoane-fizice la secțiunea Credite și vezi tipurile pe care le oferim.

Poate te mai interesează și:

Cum să te echipezi dacă vine vremea să îți iei un credit

Cum să devii un detectiv pentru viitoarea ta casă


Articolul este scris în luna aprilie 2022.