Cum ajungi să economisești constant, pas cu pas

Devine o provocare să economisești bani, mai ales într-o societate în care tentațiile să tot cheltui sunt la tot pasul și parcă nu-ți ajung vreodată banii. Daaaaar, e important să economisești în mod disciplinat și constant. De ce? Simplu: ca să-ți construiești un viitor financiar stabil, să faci față situațiilor neprevăzute și să-ți satisfaci micile (sau marile) plăceri ale vieții.

Știm că-ți dorești asta, dar vine întrebarea: cum o faci? Exact despre asta o să vorbim mai jos în articol, așa că să începem drumul tău spre o relație mai bună cu banii.

1. Cum încep să economisesc?

Primul pas e de multe ori cel mai greu, trebuie să ai voință și trebuie să vezi exact cât poți să economisești.

Dacă pare că ești la limită cu banii, trebuie să faci o schimbare, iar răspunsul la aceste întrebări interioare se numește "buget"

Bugetul = adică să știi câți bani faci și câți bani cheltui în fiecare lună, dar cu puțin mai multe detalii, în special când vorbim de cheltuieli.

Cu siguranță ai una, două sau mai multe cheltuieli inutile, fie că vorbim de acel abonament pe care nu îl folosim prea des sau acele haine pe care le-ai cumpărat la reducere, dar nu ai avut niciodată ocazia să le porți.

Ca să construiești un buget îți trebuie așa:
un caiet și un pix
să deschizi un document pe calculator sau
o aplicație pe telefon

Astea sunt instrumentele de bază, că fără ele nu putem să ne apucăm.

Acolo vei nota:

  • cheltuielile recurente (mâncare, utilități, chirie etc);
  • cheltuielile ocazionale sau sezoniere pe care le ai.

Nu trebuie să fie la virgulă, că nu o zecimală face diferența (de fapt, chiar nu e bine să devenim obsedați), dar trebuie să ai o înțelegere detul de bună.

După ce ai trecut prin ele, e timpul să tăiem unde se poate și așa facem spațiu nu doar în dulap, dar și în bugetul nostru.

Bine de știut: Nu încerca să urmezi o rețetă clară, generală, acestea sunt mituri. Bugetul ține de fiecare persoană sau familie. Îți trebuie cel mult o oră să îl creezi și 5 minute din când în când să îi mai dai o citire pentru că poți oricând să îl actualizezi.

2. Cât să pun deoparte lună de lună?

Nu ai cum să găsești un răspuns absolut în cifre. Ești unic(ă)! Asta înseamnă că suma diferă de la o persoană la alta. Poate că tu ești confortabil să pui deoparte 200 de lei în fiecare lună, dar pentru colegul tău de apartament este imposibil pentru că la final de lună rămâne cu mai multe zile (și îi poți da acest articol ).

În funcție de venitul tău (și de alte obiective, desigur), poți să economisești de la 100 lei la mii de lei în fiecare lună.

Primul pas e să pui o sumă deoparte, să simți că ai intrat în joc. E fix ca atunci când începi ceva nou: îți e frică până faci primul pas și după nu te-ai mai opri. Care ar fi un ”sweet spot”?

Ideal ar fi ca între 10 și 20% din veniturile tale să fie economisite, dar așa cum am zis, veniturile diferă și ar fi bine ca măcar 10% în fiecare lună să fie pentru răsplata buzunarului tău.

Dar nu e 20% foarte mult? Primim des replica asta, așa că cel mai bine te ajută un exemplu: Procentul pleacă de la 10% și ajunge la 20% ca ”sweet spot” pentru că ai în primul rând nevoie de un minim. Acel sweet spot e pentru când îți cresc veniturile, pentru că tu trebuie să te ghidezi după o regulă de bază, dacă îți cresc veniturile, nu înseamnă că îți cresc și cheltuielile, tot cu o gură mănânci . Bugetul pe care l-ai construit trebuie să te ajute să fii disciplinat și să ai un tipar de consumator sănătos, nu nesănătos.

Cheltuielile se modifică în timp, poate să apară un copil sau să te muți într-o locuință nouă mai mare, dar mereu trebuie să pui în prim plan echilibrul și să faci loc și pentru economii. Nu uita de unde ai plecat atunci când ai construit bugetul și care era scopul tău. Deși poți fi tentat să spui că ”îți permiți” să îți cumperi noul telefon flagship, trebuie să îți amintești regula de bază, de care am vorbit mai sus.

Aici greșesc mulți: când le cresc veniturile, ei cresc corelativ și cheltuielile și ne întoarcem la ce am zis la început, parcă nu ne ajung niciodată banii. Cum scapi de acest cerc vicios?

Stai așa că afli până la finalul articolului.

3. Care este cel mai bun moment să economisesc?

Cel mai ușor răspuns e oricând.

Dar te ajutăm un pic:
cel mai bun și ușor moment este ziua de salariu, pentru că atunci banii sunt toți în contul tău și încă nu au fost cheltuiți.

Hai să îți dau un exemplu.

Ai 4000 lei salariu și agenda ta cu bugetul îți spune că 1500 lei reprezintă datorii importante ce trebuie plătite la finalul lunii. Cum faci să te asiguri că nu se termină banii înainte de lună și că, în același timp, pui și la pușculiță?

Când îți intră salariul, transferă imediat restul de 2500 lei în contul de economii și gospodărește-te cu ce ți-a rămas. Atunci când vine momentul să plătești cei 1500 lei, transferă înapoi acești bani din contul de economii în contul curent. Avantajul este că vei fi acumulat și puțină dobândă. Și bonus: când nu mai ai toți banii in contul curent, pofta de shopping trece mai ușor. Și uite așa poți să rămâi cu mai mult decât credeai.

În felul acesta nu vei fi tentat să folosești banii excesiv și vei putea economisi mai mult decât ți-ai fi închipuit! Facem asta de mulți ani și merge, nu e atât de greu de făcut și contul tău de economii va crește substanțial.

4. Cum rezist tentațiilor de a cheltui din economii?

Banii mereu trebuie să aibă un scop, ei sunt un mijloc de schimb, nimic mai mult, dar trebuie să te gândești ce vei face cu ei.

Gândește-te în primul rând așa: pentru ce anume economisești? Poți să economisești pentru o vacanță, un avans pentru locuință, vrei să schimbi mobila etc.

Tot ce am zis are în comun un lucru: le-am atribuit banilor un scop și știu că doar pentru asta îi voi folosi.

Dacă totuși tentațiile sunt prea mari, avem niște trucuri pe care să le folosești:

Înainte să faci o cheltuială, întreabă-te dacă este cu adevărat o nevoie sau este o dorință.

Dacă nu e nevoie, înseamnă că poți renunța la ea (da, îți place noul model de telefon mobil flagship, dar abia ți-ai cumpărat unul acum 8 luni de zile. Sigur nevoile tale s-au schimbat ATÂT de mult încât flagshipul de anul trecut nu te mai ajută?).

Lasă câteva zile, până la o săptămână să treacă.

Dacă încă vrei să cumperi acel bun, înseamnă că nu e doar un impuls (exact ca atunci când vrei să începi să mănânci sănătos: trebuie să reziști nițel și să te gândești dacă chiar ai senzația de foame sau e doar plictiseală și obișnuința de a ronțăi).

Pune pe hârtie ce vei face cu ceea ce vrei să cumperi.

Gândește-te la exemplul cu hainele: dacă nu ai o utilitate imediată, de ce să cumperi? (altfel, așa ajungi să ai în dressing a 11-a rochiță roșie sau a 7-a pereche de adidași pentru că… niciodată nu știi când ai nevoie de ele). Bunul sau serviciul pe care dai banii trebuie să aibă întotdeauna un scop.

Folosește-te de reduceri, nu te lăsa folosit de reduceri.

O greșeală des întâlnită este asta: vedem reduceri și vrem să cumpărăm. Poate ne gândim că ”voi folosi eu cândva, dar măcar cumpăr mai ieftin”. Dacă ai pune la un loc toate produsele luate la reduceri doar pentru că erau reduse, ai avea nevoie de o cameră. Reducerile sunt făcute să ne ajute să cumpărăm mai ieftin ceva de care avem nevoie, nu doar să cumpărăm mai ieftin. Fă-ți curat în coșul de cumpărături și o să vezi cu cât de mulți bani rămâi.

5. Cum stabilesc obiectivele și cum reușesc să fac asta constant?

De ce vrei să economisești?

Răspunsul e simplu: ca să ai un viitor financiar mai bun, să nu depinzi de alte persoane, să fii relaxat psihic, să poți lua decizii mai bune deoarece nu ești constant stresat de ziua de mâine și de imprevizibil.

Vorba spune că banii nu aduc fericirea, dar banii pot aduce confortul necesar dacă sunt folosiți în avantajul nostru și dacă le dăm un scop, adică stabilim obiective. Dacă știi asta, organizarea devine prioritară, cine ar da cu piciorul unui somn relaxant și odihnitor în fiecare noapte?

Totuși pare greu câteodată, nu? Știu.. parcă nu mai vrei încă ceva ce să ții minte, dar așa cum te ajută să ai o listă la cumpărături, poți și cu economiile să faci ceva similar.

Și pentru că orice faptă bună are și o răsplată, uite sfatul care pe noi ne ține motivați să economisim: oferă-ți ocazional un cadou, ceva ce ție îți place pentru o treabă bine făcută. Vei avea încă un motiv să duci lunar planul până la capăt. Nu uita să nu exagerezi, cadoul nu trebuie să fie scump, ci simbolic, precum o cafea bună la cafeneaua favorită sau o înghețată vara.

6. Tips & tricks pentru a economisi mai ușor și mai eficient

Okey, am avut până aici o serie de sfaturi care să te ajute să începi să economisești. Dar mai avem și niște în mânecă, care te vor ajuta să fii la economisire și să ți se pară o joacă de copii.

  • cea mai des întâlnită metodă modernă prin care pierzi bani sunt abonamentele (subscriptions): parcă totul funcționează pe bază de abonament mai nou și desi e mai ieftin și parcă nu contează, se adună. Când te-ai uitat ultima oară pe al șaselea cont de streaming pe care l-ai făcut pentru că avea un serial pe care s-ar putea să îl vezi într-o zi? Sau reducerea aia de 50% pentru prima luna la aplicația de muzică pe care nu o mai folosești, dar ce mai contează 15-20 lei pe lună?
  • efectul de turmă nu e cel mai bun: încearcă să nu te lași influențat să cumperi ce cumpără prietenii tăi, să le copiezi tabieturile, fii original, învață să spui nu.
  • planifică orice drum la supermarket. În general, faci cam același lucru, consumi aceleași alimente, cumperi cam aceleași bunuri de la aceleași branduri - se numește obișnuință. Îți vei da seama de asta imediat ce faci bugetul și îți urmărești cheltuielile. Dar nu te baza pe memorie, pentru că e dublată uneori și de impuls (de aceea se spune să nu mergi la supermarket să faci cumpărături când ți-e foame), așa că e bine să ai mereu o listă făcută de acasă cu ce ai nevoie. Te duci așa "punct ochit, punct lovit", economisești bani și eventual prinzi și niște reduceri. Dacă te duci la următorul nivel și-ți pregătești și mesele săptămânale, o să vezi o diferență semnificativă .
    Folosește cardul de credit într-un mod responsabil și profită de cashback-ul pe care ți-l oferă în magazinele pe care le frecventezi recurent. Poți chiar să împarți cheltuilele mai mari în mai multe rate și să nu intri în fondul de urgență, adică ai o gestiune monetară mai bună . Dar despre asta o să discutăm în detaliu în alt articol, așa că nu uita să ne urmărești pe toate canalele și rețelele de socializare.

Concluzie

Dacă ar fi să îți facem un rezumat ca să nu-ți bați capul, avem așa:

  • stabilește-ți un buget realist și identifică acele cheltuieli de care nu ai nevoie;
  • fă din economisirea a minim 10% din veniturile tale o prioritate;
  • oferă banilor și achizițiilor un scop și tu răsplătește-te fără să sari gardul în curtea cheltuielilor impulsive.

Economisirea te poate ajuta să fii mai fericit, mai puțin stresat, să ai mai mult timp liber și să te și bucuri de el. Te încurajăm să faci primul pas chiar azi, cu o sumă cât de mică. Apoi bazează-te și pe tehnologie, ca să îți fie mai ușor să faci din economisire un obicei. Și ține minte că o să devină din ce în ce mai ușor, pe măsură ce faci asta mai des.

Deci? Cu ce sumă crezi că poți să începi?

Acest material a fost realizat împreună cu echipa www.avocatoo.ro

Ana-Maria Udriște

Consultant pentru afaceri digitale, cu background juridic, care ajută antreprenorii să pună pe picioare afaceri sănătoase, fără brizbrizuri și speranțe deșarte. Fondator Avocatoo, principala sursă de informare a antreprenorilor în domeniul juridic de pe social media.

Laurențiu Vană

Consultant fiscal, cu dublă specializare în domeniul juridic, care ajută persoanele să facă economii smart și să pună banii la muncă. Îl găsești pe YouTube ca băiatul cu ochelari care-ți vorbește cu pasiune despre investiții și tehnologie.

Toate informaţiile de mai sus au fost prezentate în scop informativ. Ele trebuie să fie analizate de fiecare cititor în parte înainte de a fi aplicate.

Accesibilitate

Dacă alegi să ascunzi meniul de accesibilitate, nu îl vei mai putea vizualiza, decât dacă ștergi istoricul de navigare și datele. Ești sigur că dorești să ascunzi interfața?