Când vorbim despre bani, vorbim și despre emoții și nevoi emoționale atașate de bani, precum cele de siguranță, certitudine, conectare, recunoaștere. Mai vorbim și despre credințe despre sine și despre lume: merit sau nu merit prosperitate, sunt ok dacă mă comport într-un anumit fel, ce se întâmplă dacă am bani etc.
Sigur ai auzit expresia relația cu banii și poate te întrebi ce înseamnă pentru tine. Te-ai gândit până acum că ai o relație cu banii tăi? Ca orice relație, ea se clădește în timp și este modelată de experiențe. Prin acest articol te invit să pui sub lupă trei credințe despre bani și, prin câteva exerciții practice, sper să vezi puțin mai clar cum relația ta cu banii îți influențează comportamentul financiar.
Te-ai uitat vreodată la același obiect prin ochelari de soare cu filtre diferite? În funcție de culoarea lentilei obiectul respectiv are o nuanță diferită. Similar, și în relația dintre tine și bani sunt mai multe filtre la mijloc. Aceste filtre îți modelează comportamentul financiar și sunt influențate de experiențele tale anterioare cu banii – fie ele directe (ce ai trăit chiar tu) sau indirecte, întâmplate altora, despre care ai auzit sau al căror martor ai fost. Un factor principal este chiar comportamentul financiar al familiei tale de origine. Modul în care ai integrat acele experiențe în copilărie are ecou în relația de acum cu banii, față de care astăzi ai niște credințe mai mult sau mai puțin conștiente. Poate crezi că banii sunt buni sau răi, că meriți să îi ai sau nu, sau poate ei vin atașați de niște emoții precum tristețe sau bucurie.
Vorbim despre credințe (numite în psihologie și cogniții, convingeri sau gânduri), referindu-ne la ceea ce credem despre ceva, în mod conștient sau inconștient, rațional sau irațional. Purtăm cu noi credințele pe care ni le formăm despre viață și lume. De multe ori fără să ne dăm seama, acestea ne modelează modul în care simțim, gândim și ne comportăm, iar acesta se aplică și relației noastre cu banii.
Mai departe îți propun să analizăm trei credințe des întâlnite despre bani. Poate îți va fi mai ușor să le pui sub lupă folosindu-te de aceste întrebări: Ale cui sunt credințele acestea? Sunt ale mele sau le-am împrumutat de la altcineva - părinți, rude, prieteni, din mediul online? Cum mă ajută și cum mă încurcă aceste credințe? Poate mă protejează de ceva? Cum le pot transforma astfel încât să fie în favoarea mea?
Valoarea mea este dată de bani este una dintre credințele cele mai puțin conștientizate. Suntem obișnuiți să folosim banii pentru a contoriza valoarea unor obiecte de zi cu zi. Căutând termeni de referință, mai ales când suntem mai tineri și imaginea de sine încă nu este deplin conturată, ne este lesne să folosim tot banii ca mod de „a cântări” valoarea noastră personală. Un exemplu este atenția acordată hainelor de brand în rândul adolescenților pentru a arăta statutul social.
Atunci când credința că valoarea unei persoane este dată de bani se întâlnește cu sărăcia (să nu uităm că 41,5% dintre copiii din România sunt expuși riscului de sărăcie, conform ONG-ului Salvați Copiii) există consecințe pe termen lung. Se pot naște sentimente de rușine („cred că este ceva greșit cu mine”) și vină („cred că am făcut ceva rău”), care pot afecta profund stima de sine. În psihologie, folosim termenul „stimă de sine” pentru a ilustra modul în care o persoană se percepe și se valorizează.
Fluctuațiile privind veniturile noastre financiare afectează imediat imaginea noastră de sine. Multe studii (Hagerty, M., 2000; von Soest et al., 2018; Bleidorn et al., 2023) au demonstrat că există o legătură semnificativă între venit și stima de sine sau chiar starea de bine psihologică. Este oare bine pentru noi ca stima de sine să depindă atât de mult de banii pe care îi avem?
Putem ajunge să cheltuim mai mult decât ne permitem pentru a păstra aparențele față de noi și față de ceilalți. Investiția în produse și servicii pe care nu le putem susține financiar, doar cu scopul de a impresiona pe ceilalți, ne poate încurca planurile de viitor.
Putem discrimina inconștient persoanele cu venituri mai reduse sau, din contră, cu venituri mai mari decât noi.
Impactul unei astfel de credințe despre bani poate modifica nu doar percepția despre sine, ci și percepția despre ceilalți și asta ne poate modifica comportamentul. Știai că există un „bias” cognitiv numit efect de aură, care ne determină să vedem calități suplimentare (de multe ori inexistente) la oameni despre care avem deja o părere bună? Dacă avem credința că banii = valoarea unei persoane, putem ajunge să atribuim calități suplimentare unei persoane doar datorită banilor pe care îi are. Și inversul este valabil și putem să trecem prea ușor cu vederea calitățile unei persoane doar pentru că este într-o situație financiară mai precară.
Putem ajunge dependenți de cumpărături, având un comportament financiar nesănătos. O meta-analiză publicată în urmă cu câțiva ani (Maraz et al., 2015) sugerează că 1 din 20 de persoane din țările dezvoltate este dependentă de cumpărături. Acceptată social, aceasta este o altă formă de dependență și un mecanism care vine să acopere anumite lipsuri emoționale.
Întrucât contextul financiar în care ne aflăm este schimbător și nu depinde în întregime de noi, este riscant să punem banii la baza stimei noastre de sine. Cu mai multă auto-cunoaștere, conștientizare și apreciere a aspectelor noastre pozitive, banii nu ar mai fi moneda de calcul principală pentru stima noastră de sine. În loc să ne uităm doar în exterior pentru a ne estima valoarea, ne putem uita mai mult în interiorul nostru, la valorile, calitățile, abilitățile noastre.
Îți propun un scurt exercițiu: scrie pe o foaie 10 lucruri nelegate de bani, care te fac valoros/valoroasă și pentru care viața ta are valoare. Nu trebuie să fie ceva măreț. Uneori și cele mai simple lucruri pe care le facem au o valoare de neprețuit pentru persoanele apropiate!
Proverbele, zicătorile și poveștile pe care le auzim în copilărie ne influențează imaginea despre lume. Ele au rolul să ne informeze și să ne pregătească în viață folosind din înțelepciunea bătrânilor. Inconștient, ne pot transmite niște valori și un mod anume de a vedea lumea.
O zicătoare pe care am auzit-o des este „banul este ochiul dracului”. Aceasta ne spune că banul invită la rele, ne corupe și ne face să fim necinstiți. Însă banii nu au puterea să ne îndrume acțiunile, sunt doar un lucru inventat de om pentru a putea vinde și cumpăra mai ușor bunuri și servicii. În schimb, credințele noastre față de bani și cum ne uităm la ei ne pot modela comportamentul financiar.
Nu vorbim cu partenerul de viață despre finanțe, nu ne exprimăm așteptările și nu clarificăm contribuția financiară a fiecăruia, ceea ce poate duce rapid la tensiuni în cuplu.
Evităm complet subiectul banilor. De multe ori în relații putem avea tendința să evităm orice discuție despre bani pentru că este un subiect tabu. În cazuri mai grave, inconștient, putem ajunge sa evităm banii cu totul.
Ne autosabotăm și evităm să câștigăm sume mai mari de bani cu credința că astfel nu vor mai exista motive de ceartă în cuplu sau în alte relații apropiate. Ai auzit și tu proverbul „Mai bine sărac şi curat, decât bogat şi pătat”?
Această credință se dezvoltă mai ales dacă am crescut într-o familie în care banii au fost văzuți ca ceva rău sau am trecut prin experiențe care au avut consecințe negative legate de bani. Însă nu tot timpul trebuie să fim direct părtași la astfel de experiențe. În filme, media, rețele sociale, cuplurile celebre sunt mediatizate și de cele mai multe ori se prezintă scandaluri, mai toate legate de bani.
Gândește-te la trei relații importante pentru tine, fie ele de cuplu, de familie sau de prietenie. Există neînțelegeri sau frustrări legate de bani în vreuna dintre aceste relații? Dacă da, ce ai nevoie să clarifici? Și ce este în controlul tău?
Acum câțiva ani am avut de ales între două proiecte, similare ca obiect de activitate, oameni cu care urma să lucrez și efort necesar. Unul era plătit de 3,5 ori mai bine decât celălalt. L-am ales pe cel plătit mai slab și multă vreme m-am întrebat de ce am ales așa. În propriul proces de terapie am ajuns la o credință despre bani ce a stat la baza deciziei mele: doar banii munciți din greu au valoare. Am vrut să văd dacă în cercul meu de prieteni mai avea cineva această credință limitativă și am fost surprinsă să aflu că era împărtășită de cei mai mulți dintre ei.
Refuzăm câștigurile pentru care nu este nevoie de efort susținut pentru că le considerăm lipsite de valoare. Sau, pentru a ne asigura că banii primiți sunt bine munciți, alegem calea plină de efort, mai complicată pentru a face lucrurile pentru care suntem plătiți.
Punem tensiune, anxietate, supra-solicitare la locul de muncă sau în alte activități care produc bani. Ele nu sunt singurele cauze ale burnout-ului, însă îl facilitează.
Ne poate afecta comportamentul financiar. Putem aluneca în extreme, fie cheltuind banii cu ușurință, ca răsplată pentru munca depusă, fie devenind mult prea precauți cu banii.
Sper ca acest articol să te ajute să vezi relația ta cu banii dintr-o perspectivă nouă. Nu uita că banii în sine nu au puterea de a ne determina să facem nimic. Însă, acțiunile noastre pot fi influențate de credințele față de bani. Mai multă educație financiară, auto-cunoaștere și dezvoltare personală te pot ajuta să ai o relație mai sănătoasă cu banii.
Simona Adam
Este psiholog clinician, psihoterapeut în formare în analiză tranzacțională și în terapii cognitiv-comportamentale și coach. Înainte de reconversia profesională către psihologie a studiat științe politice și comunicare de afaceri și a lucrat peste 13 ani în mediile de afaceri, non-profit și în administrația publică în România și în SUA, ca bursier al Departamentului de Stat American. Bucuria ei cea mai mare este să însoțească oameni, echipe și organizații pe propriul drum cu sens. Mai multe detalii la www.simona-adam.ro.