Banii, în România, dar nu numai, sunt un subiect aproape tabu.
Emoțiile pe care le asociem cu ei sunt adesea emoții de rușine, de vinovăție, multă frică, ură uneori. Am lucrat până în momentul acesta cu câteva sute de oameni pe relația lor cu banii și întotdeauna atunci când am săpat mai adânc pentru a înțelege cum se raportează inconștient la bani, au apărut emoțiile de mai sus. Ori, atunci când emoții foarte puternice și pe alocuri debilitante așa cum sunt frica, rușinea, vinovăția sunt asociate cu un subiect, acesta devine un subiect extrem de dificil de abordat, chiar tabu.
Așa că principala problemă în cupluri când vine vorba de bani este lipsa discuțiilor oneste, deschise, clare. Despre situația financiară a fiecărui partener înainte de sudarea cuplului, despre gestionarea viitoare a banilor, despre planuri de viitor și investiții și așa mai departe. Noi, psihologii, îi sfătuim adesea pe clienții noștri înainte de a se muta împreună sau de a se căsători (dacă aleg să facă și pasul acesta, mulți nu o mai fac în zilele noastre, însă trăiesc împreună într-un parteneriat la fel de legat ca și într-o căsnicie), să aibă câteva discuții importante:
Conflictele și neînțelegerile majore - precum și despărțirile și divorțurile - au adesea aceste trei motive la bază.
Dacă partenerii își permit să aibă încă de la început o discuție onestă despre viziunea fiecăruia legată de bani și despre situația lor financiară, șansele ca aceste conflicte ulterioare să fie mai domoale sau să nu existe sunt foarte mari.
Atunci când această discuție nu există, însă, fiindcă “despre bani nu se vorbește”, “vedem noi cum ne descurcăm”, motivele pentru care apar conflictele pot fi nenumărate. Diferențele de percepție asupra valorii banilor, un partener foarte mână-largă și unul mai degrabă econom sau chiar anorexic financiar pot aduce multă tensiune în cuplu. Lipsa educației financiare a unuia sau a ambilor parteneri, incapacitatea de a economisi sau a investi și punerea cuplului într-o situație de risc, pot fi alte motive de conflict.
Cum se împart cheltuielile? Cine plătește ce și cum facem să fie echitabil?
Să nu uităm că România e încă o țară profund patriarhală, unde rolurile de gen, mai ales în rândul populației mai slab educate, dar nu numai, sunt încă bine împărțite, ceea ce poate duce deseori la o formă de abuz mai puțin cunoscută, abuzul financiar, în care unul dintre parteneri preia controlul asupra finanțelor și îl obligă pe celălalt să fie dependent de el pentru orice cheltuială.
Abuzul financiar poate implica situații precum: partenerul dependent să nu aibă acces la resursele financiare proprii sau comune, să îi fie strict monitorizate cheltuielile și veniturile, uneori chiar interzise anumite cheltuieli, să nu aibă acces la conturi, carduri, aplicații bancare sau alte metode de plată, să fie împiedicat să lucreze, să aibă proiecte, să se dezvolte profesional și financiar. Cercetările arată că aceste forme de abuz sunt la fel de frecvente ca toate celalalte într-o relație și pot duce la conflicte foarte violente și la crearea unei dependențe față de partenerul abuziv din care cu mare greutate se poate ieși, tocmai pentru că accesul la resurse este limitat sau interzis. E important de zis că cel mai adesea, într-un număr covârșitor de mare, victimele acestui tip de abuz sunt femeile, mult mai rar bărbații.
Însă inechitățile pot fi prezente chiar și când nu e cazul să vorbim despre abuz financiar, inechități în cuplu pornind de la aceste roluri de gen, iar unul dintre parteneri se poate simți împovărat cu întreaga greutatea a susținerii familiei, de exemplu, iar dacă o discuție onestă nu are loc, partenerul împovărat va aduna resentimente și va izbucni în momentele cele mai nepotrivite.
O altă problemă care poate apărea vine din consumul compulsiv de diferite bunuri - care poate începe ca o pasiune - al unuia sau al ambilor parteneri (mai rar) și care poate ajunge să pună serios în pericol situația financiară și stabilitatea cuplului. Și în acest caz, cel mai adesea partenerul care asistă la acest consum compulsiv adună resentimente, iar celălalt poate începe să ascundă și să mintă legat de achizițiile pe care le face.
Și aici e important de menționat că poate un motiv de luat în seamă pentru problemele și conflictele dintr-un cuplu este lipsa de adevăr și onestitate când vine vorba și de banii câștigați, și de cei cheltuiți, care erodează baza, eșafodajul unei relații sănătoase - încrederea.
Toate aceste conflicte posibile și probabile, cum spuneam, pleacă în principal de la lipsa unor discuții inițiale și apoi periodice, despre bani și gestionarea lor în cuplu. Și tot așa se și rezolvă: cu una sau mai multe discuții reale, autentice, vulnerabile despre venituri, cheltuieli, împărțirea responsabilităților financiare, care să plece de la cum se simte fiecare dintre parteneri când vine vorba de relația lor cu banii în cuplul lor și nu de la învinuiri și reproșuri. E important, pentru a transforma discuția într-un dialog onest și deschis, să începem cu a aduce în prim plan ce apreciem la celălalt și la eforturile lui în privința stării financiare a cuplului, și apoi să trecem la situațiile problematice, pentru a crea destindere și a antrena capacitatea celuilalt de a ne asculta; în caz contrar, vom obține doar un partener care intră în defensă și nu ne mai ascultă activ, fiind preocupat să se apere.
Uneori, dacă încercările acestea eșuează, este foarte util să apelăm la ajutor, fie la un coach de cuplu specializat pe relația financiară, fie un terapeut de cuplu care poate să translateze nevoile fiecărui membru și să ajute la comunicare, astfel încât ceea ce părea a fi o diferență de netrecut să devină o discuție fructuoasă, care să niveleze asperitățile și să ofere terenul fertil pentru o relație lipsită de cutremure din cauza banilor.
Citește și despre Ce faci când ce crezi despre bani este diferit față de ce crede partenerul tău sau Cum construiești încredere financiară într-o relație
Articolul face parte din proiectul “Echilibristică Financiară: Rațional versus Emoțional în discuțiile despre bani”, o inițiativă ING pentru gestionarea mai facilă a banilor la comun.
Este o scriitoare, jurnalistă și psihoterapeut română, cunoscută pentru stilul său literar introspectiv și profund personal. Ea abordează teme precum identitatea, relațiile și trauma, explorându-le cu sinceritate și vulnerabilitate. Este apreciată pentru capacitatea de a crea o legătură autentică cu cititorii, atât prin cărțile sale, cât și prin activitatea sa online, consolidându-și astfel o prezență puternică în literatura română contemporană.