Inflația – o situație în care suntem împreună. Cum găsim o rezolvare bună?

    Ca mulți dintre noi, probabil că simți și tu efectele inflației și poate că deja ai încercat să găsești soluții care să te ajute să te descurci mai bine în situația actuală. Realitatea este că nu ești singurul care se simte așa. Un studiu realizat de Ipsos în luna iulie 2023 arată că foarte mulți români resimt efectele inflației. Ca să te inspiri din experiența altora, să vezi ce impact are creșterea prețurilor și pentru alți români, dar și ce măsuri au luat ei, am adunat aici cele mai importante lucruri pe care le-am aflat din studiu.

    Tot în acest articol, încercăm să explicăm de ce într-o economie de piață apar astfel de dezechilibre și să îți oferim câteva soluții care să te ajute să faci față mai ușor provocărilor.
    Cum resimt românii creșterea prețurilor?
    Cei mai mulți români resimt pe pielea lor efectele inflației, ceea ce i-a determinat să își reevalueze opțiunile și stilul de viață.
    Inflația a afectat mai multe categorii de cheltuieli, însă cei mai mulți declară că dau mai mulți bani în prezent, față de acum cinci ani, pe mâncare, energie și transport. 48% dintre cei întrebați spun că pun mai puțini bani deoparte acum decât în trecut, pentru că nu își mai permit să o facă.
    Ce măsuri au luat românii participanți la studiu ca să se adapteze, totuși, la inflație?
    Principalele măsuri sunt legate, în special, de o mai bună administrare a bugetului personal. Se pare că toți am devenit mai atenți la raportul dintre venituri și cheltuieli. Uite cum:
    Cei mai mulți:
    Cheltuiesc conștient, cu atenție mai mare la opțiunile și promoțiile disponibile

    Își urmăresc și analizează veniturile și cheltuielile constant

    Își controlează și, dacă se poate, reduc nivelul datoriilor și al cheltuielilor în general
    Cei mai puțini:
    Au apelat la un expert financiar

    Au investit în instrumente financiare, imobiliare sau produse care să le aducă extra venit
    În ceea ce privește cheltuielile pe care le-au redus, jumătate dintre respondenți declară că au economisit prin câteva măsuri la îndemână: au cumpărat mai puține haine, au mers mai rar la restaurant sau în baruri și au făcut mai puține călătorii. În schimb, doar o treime dintre ei au economisit la capitolele educație, sport și hobby.

    Totodată, majoritatea spun că sunt mai preocupați să prevină îndatorarea în exces.
    Ce înseamnă pentru participanții la studiu să fii “sănătos” financiar?
    Să îți administrezi
    banii fără griji
    Să reușești să
    îți acoperi ușor
    nevoile de bază
    Să ai control
    asupra
    veniturilor și
    cheltuielilor
    Să reușești să
    economisești
    Să ai
    încrederea că îți
    poți asigura un
    viitor financiar
    Ce e bine să știi: Cu cât înțelegi mai bine situația în care te afli, cu atât este mai ușor să găsești soluțiile potrivite. Începe cu asta!
    Cu cât înțelegi mai bine explicațiile din spatele diverselor mecanisme și fenomene, cu atât cresc șansele să fii mai pregătit și să știi ce ai de făcut. Mai e ceva important: să înțelegi că, la fel ca natura sau viața în sine, și economia funcționează în cicluri. Ca să vezi cum apar ciclurile economice și cum să te pregătești pentru fiecare etapă a lor, urmărește video-ul de mai jos:
    Ce soluții poți găsi la ING:
    1. Ca să economisești cât mai eficient, poți alege Depozit Bonus pe 4 luni, cu o dobândă avantajoasă la economiile noi sau poți opta pentru un depozit la termen pe 3 luni, 6 luni sau 1 an. Află mai multe detalii aici.

    2. Dacă ai credite și simți că rata lunară ar putea deveni o problemă pentru bugetul tău, vezi opțiunile de refinanțare oferite de noi.
    Concluzie
    Ca să treci mai bine peste situațiile dificile, e de ajutor să ai o privire de ansamblu, să înțelegi cum funcționează lucrurile și apoi să analizezi ce soluții financiare poți alege în avantajul tău. Și știi vorba cu partea plină a paharului? Gândește-te că poți privi contextul actual ca pe o oportunitate să îți evaluezi și regândești stilul de viață.