Cum construiești încredere financiară într-o relație

Încrederea este baza nenegociabilă a unei relații sănătoase, fiindcă este cel mai important ingredient care poate asigura una dintre nevoile esențiale ale ființelor umane, cea de siguranță. Toți căutăm siguranța, fie că e vorba de siguranța emoțională, fizică sau financiară. De fapt, de multe ori oamenii se bazează chiar pe bani pentru a-și clădi o formă de siguranță. Mulți dintre noi ne-am gândit adesea că dacă am avea suma x sau y în cont nu ne-am mai teme de viitor, ne-am simți în siguranță, am avea curaj să facem asta sau cealaltă. În relații, siguranța este obținută într-o foarte mare măsură odată cu câștigarea încrederii reciproce a partenerilor. Când am încredere în celălalt, sunt în siguranță.

Gestionarea banilor într-o relație și construirea încrederii financiare poate fi o problemă sensibilă și este important să găsim un aranjament care funcționează pentru amândoi partenerii. Nu există un răspuns corect unic pentru toate cuplurile, deoarece preferințele diferă în funcție de istoricul de viață al fiecărui partener și valorile personale. Din nou, transparența și onestitatea sunt cheia către obținerea încrederii și siguranței și când vine vorba de relația cuplului cu banii. E important de menționat că punerea la comun a banilor, fie că e vorba de toți banii, fie de o parte din banii câștigați sau deținuți de fiecare, poate fi una dintre cele mai profunde forme de a demonstra că ai încredere absolută în partenerul de viață. 

Există câteva opțiuni comune.

  • Unele cupluri aleg să păstreze finanțele complet separate: fiecare partener își gestionează propriile venituri, cheltuieli și economii. Acest lucru poate fi benefic pentru     cei care doresc independență financiară sau care au venituri și obiective financiare diferite, însă poate afecta pe termen lung încrederea și siguranța în cuplu, poate produce o serie de conflicte, mai ales dacă partea de cheltuieli comune nu este gestionată sănătos. Iar la finalul zilei, separarea completă a banilor este o dovadă că partenerii nu sunt dispuși să se încreadă deplin unul în celălalt, lucru care are repercusiuni psihologice asupra relației.
  • Alte cupluri preferă să-și unească complet finanțele, astfel încât toate veniturile sunt puse într-un cont comun din care se plătesc toate cheltuielile. Acest lucru poate promova un sentiment de unitate financiară și poate face gestionarea banilor mai simplă, întărește încrederea și senzația de apartenență, conexiunea în cuplu. Probleme și conflicte pot apărea însă și aici, dacă unul dintre parteneri câștigă mult mai mult și felul în care se cheltuiesc banii nu a fost discutat transparent și deschis, cu accent pe nevoile fiecăruia. O astfel de abordare, în care toți banii sunt la comun, e important să fie bine discutată înainte de luarea deciziei, iar partenerii să stabilească care sunt regulile când vine vorba de cheltuieli, investiții și planuri comune sau individuale.
  • O abordare poate mai puțin comună la noi, dar care se poate dovedi foarte sănătoasă este o combinație a celor două: cuplurile pot avea conturi separate pentru cheltuieli personale și un cont comun pentru cheltuielile de familie sau economii comune. Acest lucru poate oferi un echilibru între independența financiară și colaborarea în gestionarea banilor și sentimentul de interdependență în cuplu. De altfel, în abordările terapeutice de familie vorbim adesea despre faptul că într-un cuplu există trei entități: cei doi parteneri și relația. O astfel de abordare a situației financiare, în care fiecare partener păstrează pentru sine o parte din suma pe care o produce, iar cu cealaltă hrănește relația, punând un procent din ce câștigă (negociat în prealabil) la comun, poate satisface nevoile celor trei entități despre care vorbeam într-un mod sănătos și transparent, construind încredere financiară, dar păstrând și o formă de independență sănătoasă. 

Oricare ar fi alegerea, este esențial ca partenerii să comunice deschis și sincer despre preferințele, dar și temerile lor financiare, și să găsească un sistem care să funcționeze pentru amândoi, să stabilească obiective financiare comune și să construiască astfel încredere și respect reciproc în privința gestionării banilor. Nicio relație nu ar trebui să înceapă (sau să continue, fiindcă situații neprevăzute apar pe tot parcursul vieții) fără ca partenerii să aibă o discuție sinceră în legătură cu veniturile, cheltuielile, datoriile și obiectivele financiare personale ale fiecăruia. 

Construirea încrederii financiare într-o relație necesită timp, angajament, discuții oneste și vulnerabile. Partenerii trebuie să lucreze împreună pentru a se asigura că sunt pe aceeași lungime de undă în ceea ce privește gestionarea banilor. Din păcate, prea puțini dintre noi am avut modele sănătoase de gestionare a banilor în familiile din care provenim, am văzut multă tensiune, uneori abuz financiar, lipsă de transparență sau decizii unilaterale și tindem, inconștient, să replicăm acele modele familiare fiindcă sunt singurele pe care le cunoaștem. Consilierea, financiară și/sau psihologică rămâne întotdeauna o soluție pertinentă dacă simțim că ne împotmolim. 

Citește și despre Conflictele legate de bani care pot apărea în cuplu și cum le gestionezi sau Ce faci când ce crezi despre bani este diferit față de ce crede partenerul tău

Articolul face parte din proiectul “Echilibristică Financiară: Rațional versus Emoțional în discuțiile despre bani”, o inițiativă ING pentru gestionarea mai facilă a banilor la comun.

Petronela Rotar

Este o scriitoare, jurnalistă și psihoterapeut română, cunoscută pentru stilul său literar introspectiv și profund personal. Ea abordează teme precum identitatea, relațiile și trauma, explorându-le cu sinceritate și vulnerabilitate. Este apreciată pentru capacitatea de a crea o legătură autentică cu cititorii, atât prin cărțile sale, cât și prin activitatea sa online, consolidându-și astfel o prezență puternică în literatura română contemporană.

Accesibilitate

Dacă alegi să ascunzi meniul de accesibilitate, nu îl vei mai putea vizualiza, decât dacă ștergi istoricul de navigare și datele. Ești sigur că dorești să ascunzi interfața?