Cum folosesc un card de credit în avantajul meu?

Cardul de credit sau "prietenul care nu te lasă la greu dacă știi să îl tratezi frumos", cum ne mai place nouă să îi zicem, e o unealtă foarte bună, atât timp cât înțelegi cum se folosește și pentru ce. Și tocmai asta îți vom și spune.

Hai să începem cu începutul, ce e un card de credit? Păi nu e unul de debit, asta e clar, adică banii respectivi pe care tu îi folosești nu sunt ai tăi.
Card de debit = cheltui doar banii tăi.

Spre exemplu: primești un salariu de 5.000 lei în fiecare lună. Asta înseamnă că în fiecare lună poți cheltui doar 5.000 de lei.
Card de credit = cheltui ceva mai mult decât banii tăi.

Dacă mergem tot pe exemplul de mai sus, primești un salariu lunar de 5.000 de lei, dar poți cheltui mai mult, să zicem 10.000 lei (5.000 ai tăi și 5.000 ai băncii).
Te-ai prins! Cardul de credit e de fapt un credit.

Acum nu trebuie să te sperii că e un credit și brusc e periculos. Citește articolul nostru despre credite și o să vezi că îți pot fi prieteni de nădejde în multe situații. Poți să-l vezi ca pe o sumă de bani închisă într-un seif: banii nu sunt ai tăi, dar ai și tu cheia. Poți să te folosești de ei, dar trebuie să îi pui înapoi.

Ce trebuie să reții până acum este că vorbim de un credit pentru o sumă de bani care nu are dobândă atât timp cât nu o folosești. Când o folosești, trebuie să o dai înapoi într-un termen stabilit, altfel vei avea de plătit o dobândă semnificativă.
Spre exemplu, dacă cheltui cei 5.000 lei extra, sau o parte din aceștia, trebuie să îi pui înapoi până la data scadenței și nu plătești vreo dobândă. Dacă depășești termenul, vei plăti în plus.

Te întrebi de ce e dobânda mare? E un credit negarantat, așa că riscul pe care banca și-l asumă e mai mare. Mai mult, tu ai niște beneficii. Știi că ți-am zis că nu plătești dobândă atât timp cât nu folosești banii, păi nu e bine? Ba mai mult, dacă te ții de cuvânt și te comporți frumos cu el, adică plătești la timp, poți să nu ai deloc dobândă.
OK, AM SCĂPAT DE PARTEA EXPLICATIVĂ ȘI PROBABIL TE-AR AJUTA NIŞTE IDEI PRACTICE:
1.
Nu te lăsa dus de val. Cardul de credit îți permite să îți iei mai mult decât îți permiți într-o lună, așa că nu te apuca să îl goleşti în prima zi fără un plan. Un plan poate fi şi un număr de rate care face plata lor uşoară de la o lună la alta.
2.
E o unealtă, dar nu una impulsivă. Cardul de credit sau cum mai e el cunoscut, cardul de cumpărături, este folosit pentru... exact, cumpărături. Totuşi, pentru că trebuie să fii mereu echilibrat, nu face cumpărături impulsive. În schemă intră mereu crearea unui buget, o listă de cumpărături, o serie de întrebări interioare care au ca scop să te convingă de faptul că tu vrei acel bun. Doar pentru că dispui de bani, nu înseamnă ca e un tichet de „,fac orice cumpărătură vreau fără consecinte".
3.
E fără dobândă dacă... Da, cardul de credit nu are dobândă, doar dacă plătești la timp suma datorată. Asta înseamnă ca tu ai deplin control, tu știi ce îți cumperi şi în câte rate, aşadar ai o aşteptare pentru ce vei avea de plată la scadență. Profită de faptul că nu are dobândă și ține-te de plăți! Poți să-ți pui chiar un reminder pentru asta.
4.
Îți oferă posibilitatea unei mai bune organizări. Dacă te întrebi cum, ți-am răspuns mai sus, rate. Pentru că poți să eșalonezi plăţile, îți vei face buzunarul mult mai fericit lună de lună. Gândește-te în felul următor: ţi s-a stricat maşina de spălat şi să o schimbi te costă mult. Nu mai bine o eşalonezi pe 6-12 sau chiar mai multe rate? De ce să îți amețești bugetul și să nu mai ştii cum să miști banii într-o lună din cauza cheltuielilor neprevăzute când ai un card de credit? Cardul de credit te scapă de stres și te ajută să te organizezi mai bine.
5.
Niciodată să nu scoți bani de la bancomat de pe un card de credit! Nu trebuie să sune dramatic, dar nu uita: e un credit, nu sunt banii tăi, sunt un împrumut. Nu e ca și cum nu poți să faci asta, doar că nu ar trebui să o faci pentru că vei avea costuri foarte mari. De aceea, nu folosi cardul de credit ca pe unul de debit.
6.
Ai extra beneficii! Fie că vorbim de reduceri speciale la magazine partenere, de închirierea unei maşini sau de cashback, cardurile de credit au şi alte beneficii pe lângă faptul că îți permiti să cumperi lucruri. Secretul e să nu te strofoci prea tare ca să profiți de acele beneficii. Ai un beneficiu când îți vezi de viaţa ta în mod normal şi ajungi să plătești mai puțin. Profită tu de reduceri, cashback și beneficii, nu invers!
7.
Mai multă siguranță. Cardul de credit e destul de simplu de administrat, dacă îl pierzi îl poți bloca foarte uşor şi dacă apar plăți pe care nu le-ai făcut, poți oricând să le conteşti.
8.
Nu îți face prea multe carduri de credit. Poți să ai mai multe, asta e clar, pare bine, dar s-ar putea să îți îngreuneze viața. Treaba e că oricum un card de credit îţi oferă mai mulți bani decât ai tu venituri într-o lună, aşa că o sumă prea mare poate deveni tentantă. Cel mai bine ar fi să rămâi cumpătat.
9.
Te poate ajuta în momente critice. Cardul de credit poate fi folosit des, pentru a profita de anumite beneficii, dar există şi varianta în care îl ai pentru evenimente neprevăzute. Un fel de al doilea fond de urgență sau un fond de urgență intermediar.
Ce să mai, cardul de credit e plin de beneficii și tot ce îți cere e să fii echilibrat, să te ții de cuvânt și totul va fi excelent. Nu trebuie să te sperie, dar nici nu trebuie să abuzezi de el.
Acest material a fost realizat împreună cu echipa www.avocatoo.ro

Ana-Maria Udriște


Consultant pentru afaceri digitale, cu background juridic, care ajută antreprenorii să pună pe picioare afaceri sănătoase, fără brizbrizuri și speranțe deșarte. Fondator Avocatoo, principala sursă de informare a antreprenorilor în domeniul juridic de pe social media.

Laurențiu Vană


Consultant fiscal, cu dublă specializare în domeniul juridic, care ajută persoanele să facă economii smart și să pună banii la muncă. Îl găsești pe YouTube ca băiatul cu ochelari care-ți vorbește cu pasiune despre investiții și tehnologie.
Toate informaţiile de mai sus au fost prezentate în scop informativ. Ele trebuie să fie analizate de fiecare cititor în parte înainte de a fi aplicate.

Accesibilitate

Dacă alegi să ascunzi meniul de accesibilitate, nu îl vei mai putea vizualiza, decât dacă ștergi istoricul de navigare și datele. Ești sigur că dorești să ascunzi interfața?