Cum să te echipezi
dacă vine vremea...
să îți iei un credit

Toată lumea știe cum trebuie să se îmbrace în funcție de anotimp. Dar ce faci atunci când vine vremea să îți iei un credit? Vezi mai jos cum îți recomandăm să te echipezi și ce ar trebui să iei în calcul.
Echipament recomandat:
Ia pe tine o rată lejeră
Un exercițiu pe care ți-l propunem este simularea timp de minimum 3 luni a vieții tale cu creditul, pornind de la calculul pe care îl poți face pe website-ul băncii la care vrei să aplici. Așa îți vei da seama dacă ești pregătit/ă pentru ceea ce presupune un credit, dar și de capacitatea ta de a-ți adapta bugetul lunar. Plata unei rate lunare nu ar trebui să îți dea bătăi de cap, așa că stabilește-ți un prag de îndatorare confortabil.
Prinde-ți o asigurare de credit
Fă-ți o asigurare atașată creditului de nevoi personale ca să nu stai cu stres în cazul în care apar situații neprevăzute. Aceasta îți oferă protecție dacă nu mai poți plăti pentru o vreme ratele și ți-ar putea oferi reducere la dobânda creditului. Există șansa astfel, ca în final să ajungi să plătești aceeași sumă lunară dar și să te bucuri de protecție.
Ia-ți umbrela pragmatică, să nu te prindă regretul pe drum
Când vrei să iei un credit, vezi dacă perioada de creditare nu cumva depășește perioada de utilizare a bunului/serviciului. De exemplu, dacă iei un credit ca să pleci într-o vacanță, de când te întorci de-acolo și până când termini de achitat creditul, e posibil să te incomodeze ratele rămase de plată, când tu ai deja alte planuri la orizont. Mai degrabă planifică-ți sejurul din timp și economisește pentru el. Dacă nu reușești totuși să strângi suma ideală și ai nevoie de un credit, redu perioada de creditare la minimul posibil (astfel și dobânda plătită va scădea). De asemenea, gândește-te întotdeauna bine dacă achiziția pentru care iei creditul aduce plus valoare obiectivelor tale pe termen lung.
Creditul la vremea lui:
Strânge bani albi pentru zile negre
Ia-ți un credit după ce ai deja niște bani puși deoparte. Ideal este să ai un fond de economii care să îți acopere nevoile de bază și viitoarea rată pe o perioadă de minimum 3-6 luni.
Nu schimba clima
Îți recomandăm ca pe întreaga perioadă a creditului să eviți schimbările ce ți-ar putea influența bugetul în mod negativ. O creștere a cheltuielilor, în condițiile în care venitul și rata la credit rămân constante, ți-ar putea afecta capacitatea de a economisi și de a face față din punct de vedere financiar unor evenimente neprevăzute, iar creditul ar putea deveni o povară pentru tine.
Nu te precipita și fă un calcul rapid
Atunci când creditul finanțează o dorință și nu neapărat o nevoie calculează câte ore din viața ta va trebui să muncești ca să-l plătești, pentru a vedea dacă într-adevăr merită.
Refinanțează ca să scapi de norii grei
Dacă ai deja un credit de tip revolving (linie de credit, credit card) și îți este din ce în ce mai greu să achiți ratele, refinanțarea cu un credit de nevoi personale ar putea fi cea mai bună idee ca să rezolvi problema. Dobânda este mai mică, iar rata lunară fixă îți oferă consecvență și predictibilitate.
Studiu în vremea creditării - Românii și creditul în 2021*:
Nu avem deocamdată o prognoză despre cum va fi vremea în perioada de creditare, dar avem niște date interesante despre cum se comportă românii în fața unui credit.
În jur de 1/3 dintre români au deja sau plănuiesc să își ia anul acesta un credit pentru renovarea locuinței sau pentru mașină.
Un sfert dintre ei declară că au mai multe datorii acum decât înaintea pandemiei.
1 din 2 români și-ar dori să primească asistență din partea băncii lui cu privire la opțiunile de creditare.
1 din 3 români înclină mai degrabă să își ia creditul online decât din sucursală.
Tinerii între 18 și 34 de ani au un apetit mai mare pentru credite.
Aproximativ 2 din 3 români doresc să afle online informațiile despre credite.
1 din 2 români este conștient de dobânda pe care o plătește la credite.
*Sursă studiu: Studiu ING International realizat de Ipsos, în februarie 2021.
Articolul este scris în colaborare cu:

Iulia Rusu, Business Strategy Lead Lending, ING România și
Corneliu Ionescu, coach financiar la www.banometru.ro - programul gratuit care îți oferă acces la coaching financiar, cursuri online și resurse practice pentru a ajunge la o relație echilibrată cu banii. Programul este realizat în parteneriat cu Asociaţia Educaţie pentru Viaţă Reală (AEVR), Asociația pentru Relații Comunitare (ARC) și ING Bank.

Află mai multe informații despre creditul de nevoi personale de la ING, aici.
Ce te-ar mai putea interesa:
Află cum poți folosi inteligent cardul de credit, aici.
Ce trebuie să știi despre achiziția unui credit ipotecar, aici.