Câte bucătării, atâtea rețete de comunicare despre bugetul comun. Unora le place mai picant, cu reproșuri și vorbe tăioase, altora cu vorbe dulci, cu glazură de împăcare.
Tu ce ingrediente folosești atunci când vorbești despre bani cu jumătatea ta? Punem pe masă un studiu realizat cu ajutorul Think Forward Initiative, pe un eșantion reprezentativ de cupluri, despre cum iau împreună decizii financiare.
După ce am văzut cum e în bucătăriile altora, hai să disecăm împreună principalele probleme cu care se confruntă cuplurile şi ingredientele pentru o comunicare mai bună, pe care le-a asezonat Cornel Ionescu, coach financiar Banometru:
Comunicarea e ca sarea-n bucate
De la sumele de bani câştigate sau cheltuite de fiecare până la împărţirea sarcinilor şi urmărirea obiectivelor comune. Ideal ar fi să stabiliţi o zi şi o oră în care să vorbiţi despre unde e cuplul acum şi unde vreţi să ajungă – financiar vorbind. De unde vin banii şi unde se duc. Cel mai bine, asezonați aceste discuții cu un strop de umor și un pahar plin cu optimism.
Vorbe dulci și vorbe picante
Diferenţele de educaţie şi apetit pentru risc duc de multe ori la păreri şi comportamente diferite de achiziţie, management al banilor şi investiţii. Poate unul dintre voi e mai optimist și privește mereu partea plină a paharului, în timp ce celălalt e mai pragmatic și mai iute la decizii. Unul îndulcește mereu situația, în timp ce celălalt o piperează cu cifre exacte. E ok să nu fiţi la fel, însă cât timp sunt recunoscute şi acceptate diferenţele, puteţi găsi obiective comune care să satisfacă şi nevoia de siguranţă financiară, şi nevoia de a îndeplini planurile cât mai rapid.
Listă de cheltuieli
Este fix ca atunci când vrei să prepari ceva bun în bucătărie. Trebuie mai întâi să știi rețeta, ingredientele și gramajele. Dacă nu planificaţi, nu ştiţi unde veţi ajunge. Iar dacă nu măsuraţi, nu ştiţi ce puteţi îmbunătăţi. După cum ai văzut, studiul relevă că foarte puţine cupluri îşi notează cheltuielile, restul bazându-se pe memorie. Să fie oare ţinerea de minte mai bună decât un pix şi-o foaie? Testează măcar o lună şi vezi rezultatele. E bună și improvizația, dar uneori poate să-ți iasă ceva ce nu poți pune pe masă. Așa că mai bine urmezi rețeta ca la carte și de abia după ce o știi pe de rost, mai poți improviza.
Amândoi trebuie să știți rețeta
Nu te baza că se ocupă celălalt pentru că ce faci dacă celălalt "dispare" pe nepusă masă? Printr-un divorţ sau o separare. E de dorit să ştii că te poţi întreţine fără sprijinul celuilalt. Dar asta înseamnă să fii la zi cu situaţia financiară a cuplului. Să știi care sunt ingredientele care fac în prezent masă bună. Nu există o reţetă perfectă, valabilă pentru toată lumea, care să rezolve toate problemele financiare ale oricărui cuplu. E loc pentru amândoi în bucătăria bugetului – fiecare cu opiniile și gusturile lui. De cele mai multe ori gusturile se completează și balansează reciproc.
Avem și câteva recomandări venite din experienţa celor de la Banometru:
- Creşte-ţi venitul cu 10% în fiecare an;
- Vezi dacă nu ai o altă abilitate care se cautăm mai mult pe piaţă, astfel încât să-ţi schimbi cariera;
- Educă-te continuu;
- Cumpără lucrurile importante pentru tine, nu pe cele care i-ar impresiona pe ceilalţi;
- Hotărâţi împreună, în cuplu, ce şi când cumpăraţi;
- Notează-ţi cheltuielile pe un carneţel, pe laptop sau folosind o aplicaţie şi, la sfârşitul lunii vei avea pe masă situaţia reală a banilor - cum vin şi pe ce se duc şi cum poţi schimba lucrurile care te afectează în direcţia pe care ţi-o doreşti
E loc de doi chefs în bucătăria bugetului
Gusturile chiar se discută când vine vorba de bani. Comunicarea este ingredientul principal și doar punând ce aveți mai bun pe masă puteți obține o rețetă financiară pe gustul vostru. Și cum nicio rețetă nu iese din prima, e foarte bine să exersați până vă iese. Banometru este un program gratuit și flexibil prin care descoperi un nou mod de a privi încercările tale financiare. Este realizat de Asociația Educație pentru Viață Reală, alături de ARC România și ING. Îți oferă acces la un program de formare online constă în: cursuri video, resurse, fișe de lucru și coaching financiar 1 la 1. Află și mai multe pe www.banometru.ro