Fiecare dintre noi are o relaţie, în mare parte inconştientă sau necercetată, cu banii. Deşi ne este cunoscut faptul că banii impactează fiecare domeniu din viaţa noastră, inclusiv comportamentul, deciziile şi, într-un final, relaţiile, ne este dificil să abordăm această temă. Cercetările din domeniul relaţiilor ne spun că 7 din 10 cupluri prezintă subiectul banilor ca fiind cel care provoacă tensiune în relaţia lor, iar împrumutul între prieteni şi în familie este o practică financiară extrem de întâlnită. Desigur, a ignora ori a lăsa pe mai târziu subiectul poate fi o strategie care să te ajute să reduci pe moment disconfortul, dar a învăţa să pui în cuvinte subiectul banilor în relaţiile semnificative din viaţa ta e un real beneficiu pentru calitatea acestora.
Și totuşi, de ce ne vine atât de greu să deschidem acest subiect? Ei bine, convingerile şi valorile noastre despre bani sunt adânc înrădăcinate în copilăria noastră, iar asta face posibilă prezenţa unor temeri şi anxietăţi financiare. Ne poate veni greu să găsim un echilibru sănătos între a avea grijă de noi înşine şi a ajuta oamenii pe care îi iubim, simţindu-ne vinovaţi, anxioşi sau iritaţi. Deci, cum să începi să vorbeşti despre topicul banilor fără a deteriora o relaţie? Iată câteva îndrumări care să te conducă în zona dialogului.
Descoperă propria ta poveste
Înainte să porneşti un dialog, fii sincer cu tine însuţi despre cum te simţi în relaţia ta cu banii. Întreabă-te cum s-au descurcat părinţii tăi şi cum au gestionat acest domeniu, ce a însemnat pentru tine când erai copil sau care sunt normele după care te ghidezi. Toate acestea joacă un rol important, venind cu mesaje ce te îndrumă în relaţiile tale din prezent.
E valoros să faci această muncă de detectiv, mergând pe firul roşu al legăturii tale cu banii, deoarece te ajută să descoperi dacă dificultatea este într-adevăr despre bani. Ai putea fi surprins că, de multe ori, dezacordurile au puţin de-a face cu banii în sine şi mai mult cu nevoia de siguranţă, stimă de sine, control şi iubire. Aceştia sunt o parte tangibilă dintr-o relaţie, aşa că e uşor să proiectezi problemele emoţionale pe chestiuni monetare concrete.
Oricât de obositor poate părea la prima vedere, reaminteşte-ţi că a fi la curent cu bagajul acumulat în experienţele tale îţi dă şansa să alegi direcţia în care mergi şi nu doar să reacţionezi.
Caută motivele
Dacă ai avut relaţii în care subiectul banilor se transforma într-un conflict, atunci primul lucru pe care merită să ţi-l aminteşti este că nu eşti singur. Nu spun asta doar pentru a reduce disconfortul, ci pentru a cultiva conştientizarea că e normal să ne fie greu atunci când nu am avut niciodată ocazia să purtăm un dialog constructiv pe această temă.
Întreabă-te de ce merită să abordezi subiectul în relaţia ta? Poate te gândeşti că o să ofere mai multă linişte, încredere sau poate reduce din încordare. Dă-ţi voie să găseşti acele motive care au sens pentru tine şi reaminteşte-ţi-le când simţi că baţi în retragere.
Găseşte un moment neutru pentru a vorbi despre bani
Scopul este să ai o discuţie calmă şi poţi face asta atunci când nu este prezentă o problem urgentă legată de bani. Împreună, discutaţi diferite scenarii legate de bani şi modul în care fiecare dintre voi ar putea aborda sau rezolva scenariile (împrumuturile între prieteni, avantajele şi dezavantajele conturilor curente comune sau separate într-o relaţie romantică, etc.) Dacă apar îngrijorări, exprimă aceste gânduri în timpul discuţiei, explicând ceea ce te nelinişteşte pe tine şi nu ce greşeşte celălalt.
Reţine că nu toţi oamenii se simt confortabil să vorbească despre bani în relaţiile lor. Fii răbdător, dar persistent.