Unul dintre momentele grele din viața noastră e reprezentat de situațiile de criză și, din păcate, sunt greu de ocolit. Acestea apar mai devreme sau mai târziu, iar impactul lor în viața noastră este dat de modul în care suntem pregătiți pentru ele.
Chiar dacă criza este una globală precum criza pandemică sau este o criză personală, precum criza faptului că nu ai un job, impactul acestora ne influențează mai mult sau mai puțin în funcție de modul în care ne administrăm banii.
Ca să previn și să fac față mai bine situațiilor de criză, eu am recurs la următoarele activități:
1. Controlează mereu banii care intră și banii care ies din portofel
Regula de bază este să cunoști ce se întâmplă cu banii tăi și să pui stăpânire pe ei. Acest lucru înseamnă că ai nevoie de un buget unde să-ți monitorizezi constant banii care intră (veniturile) și banii care ies (cheltuielile). După 2-3 luni de monitorizare, urmează partea distractivă: planificarea.
Este necesar să vorbim despre asta pentru că lipsește o educație în acest sens. Pe măsură ce înaintăm înspre viața de adult, începem să ne dorim să facem planuri pe termen lung, iar pentru asta e important să vorbim despre obiceiuri.
2. Dezvoltă un fond de urgență
Un studiu realizat în 2020 ne spune că un român poate trăi în medie 28 de zile dacă rămâne fără sursa principală de venit (de regulă, salariul).
28 de zile este extrem de puțin ca să putem lua decizii corecte pentru viața noastră și să nu fim stresați atunci când trebuie să acceptăm o ofertă.
Recomandarea mea este să reușești, printr-o administrare bună a banilor, să economisești și să-ți dezvolți propria plasă de siguranță (fond de urgență). Acest fond de urgență trebuie să fie compus dintr-o înmulțire, astfel: cheltuielile de bază (mâncare, chirie, rată, întreținere) x 6 luni. Fondul trebuie să-ți ofere libertate pentru minim 6 luni ca tu să acționezi în favoarea intereselor tale.
Fondul de urgență îți va oferi siguranța că indiferent ce se va întâmpla, tu vei avea o perioadă liniștită în care îți poți calcula viitoarele mișcări.
3. Asigurarea privată este indicată
Indiferent de vârstă, asigurarea este ideală pentru situațiile critice (în special dacă este o criză medicală). Asigurarea este considerată de mulți oameni o cheltuială, dar nu se știe niciodată când apare o o situație delicată neprevăzută. Atunci, o asigurare se va dovedi a fi un ajutor important.
4. Găsește și alte surse de venit
8 din 10 români au doar o sursă de venit, iar acest lucru m-a speriat încă din prima zi de muncă. De atunci și până acum am avut ca obiectiv diversificarea surselor de venit și am reușit să ajung la 4 surse diferite de venit.
În momentele de criză sunt șanse ca unul dintre veniturile tale (poate chiar singurul venit) să dispară, iar acest lucru s-ar putea să te destabilizeze atât financiar, cât și emoțional. Dacă te concentrezi să-ți lărgești sursele de venit, atunci încrederea ta crește, iar impactul emoțional nu este așa mare.
Indiferent că vei lucra în regim de freelancer, vei avea o afacere part-time sau un job part-time, toate acestea te vor ajuta să ai un venit suplimentar și o liniște financiară pe termen lung. Poți lua în considerare chiar și investițiile în instrumente financiare, dar să nu uiți că acestea nu reprezintă un venit suplimentar garantat.
5. Mereu să te întrebi ce poți face mai mult
Este o regulă pe care o susțin și încerc să o aplic în tot ceea ce fac. Să ofer 100% din tot ce știu în orice moment. Iar ulterior, să mă gândesc la cum să fac mai bine pe viitor.
Sunt lucruri pe care le faci extrem de bine acum și mult mai bine pe viitor. Chiar din acest motiv, mulți sportivi de performanță se analizează după o prestație, chiar dacă au făcut bine tot ce au făcut. Să te analizezi pe tine cât se poate de obiectiv te va ajuta să evoluezi pe toate planurile.
Situațiile de criză, mai repede sau mai târziu, vor apărea, iar cele mai multe dintre ele vor pune presiune pe situația ta financiară. Doar cu ajutorul unei bune organizări și al unei planificări poți trece cu bine peste ele.
Te invit să te gândești la aceste amenințări și să încerci să te pregătești financiar pentru ele.
Laurentiu Mihai - Promotor al educației financiare încă din 2012 pe www.laurentiumihai.ro. Scriu articole care să-i ajute pe români să-și administreze banii mai bine, să câștige mai mult și să aibă o viață cât mai liniștită.