Cum să investești inteligent 
banii pe care îi pui deoparte?

Un studiu realizat înainte de criza pandemică ne spunea că aproximativ 50% dintre români pun bani deoparte pentru bătrânețe sau pentru alte obiective majore din viața lor. Dar un alt studiu realizat la începutul anului 2021 pentru ING ne arată că situația de criză i-a făcut pe români să-și dorească să economisească (83%) și chiar să-și reducă cheltuielile (75%). 

Pandemia ne-a învățat să economisim și cred că acesta este unul dintre cele mai importante lucruri care au rezultat din această situație. 

Dacă privim mai departe, următorul pas la care trebuie să ne gândim este: cum folosim banii economisiți pentru a ne îndeplini obiectivele?

Zona de investiții este un subiect care crește foarte mult în această perioadă, însă toate aceste informații trebuie să le privim cât se poate de obiectiv pentru situațiile noastre.

Recomandarea mea este să-ți alegi tipurile de investiții în funcție de obiectivele personale:

1. Fondul de urgență

Fondul de urgență este primul pas care trebuie făcut înainte de a investi propriu zis. Fondul de urgență reprezintă o plasă de siguranță pentru tine, în cazul în care venitul tău dispare sau suferă o scădere substanțială.

Fondul de urgență ar trebui să includă minimum 6 luni * cheltuielile de bază. Fiind o sumă de bani la care trebuie să ai acces rapid, ideal este să nu fie investiți în instrumente riscante. Recomandarea mea ar fi ca 20% din fondul de urgență să fie într-un plan de economii la care să ai acces rapid și 80% în fonduri de obligațiuni sau alte instrumente cu grad foarte mic de risc.

2. Obiective pe termen scurt

Obiectivele pe termen scurt sunt cele pe care ți le setezi pentru maximum un an. Poate fi achiziția unei mașini sau achiziția unei vacanțe mult dorite.

Când vorbim de obiective pe termen scurt, trebuie să ne alegem cu grijă tipurile de investiții pentru că, foarte important de reținut este faptul că gradul de risc al investițiilor scade cu cât perioada de investiție este mai mare.

Pe termen scurt este bine să punem accentul pe siguranța investiției/economiei, pentru că vom avea nevoie de ea într-un timp scurt. Instrumente potrivite pot fi depozite bancare, conturi de economii sau fonduri de investiții cu grad mic de risc.

3. Obiective pe termen lung

Când vorbim de obiective pe termen lung, atunci lucrurile sunt puțin mai diferite. Obiectivele pot fi reprezentate de achiziția unei locuințe, de dezvoltarea unei afaceri sau de dezvoltarea unui venit suplimentar.

Toate acestea sunt pe o perioadă începând cu 5 și până la 10-15 ani. Investițiile pe termen lung pot include instrumente cu risc mediu precum: fonduri de investiții cu grad mediu - ridicat de risc, investițiile la bursă în acțiuni, obligațiuni corporative sau instrumente mai puțin cunoscute precum: investiții în imobiliare fără dețineri prin trusturi de imobiliare internaționale (REIT) sau crowdfunding, Peer to peer sau investiția în diverși indici globali cu ajutorul ETF-urilor.

Observația mea este că aceste tipuri de investiții necesită un grad mai mare de cunoștințe și recomand alocarea unui timp înțelegerii și studiului.

Ține cont de riscurile pe care ți le asumi atunci când investești într-un fond mutual!

Riscurile pot fi mai mici sau mai mari. Fiecare tip de investiție are un risc specific, în funcție de strategia de investiții și de tipul de instrumente financiare în care investește. Este posibil ca, în funcție de condițiile de piață, suma investită să nu poată fi recuperată în totalitate sau să nu se obțină randamentul așteptat.

4. Obiective pe termen foarte lung

Ajungem și la cel mai important obiectiv din punctul meu de vedere: pensionarea. Pensionarea reprezintă cel mai important obiectiv pentru că implică o investiție pe care trebuie să o facem încă de când suntem tineri și este o investiție constantă pe o perioadă minimă de 20-25 de ani.

Chiar dacă suntem tineri, gândul la pensionare trebuie să apară în discuțiile noastre. Dacă este un lucru pe care vreau să-l transmit tuturor, este acela că indiferent de natura activității noastre și a siguranței noastre, investiția pentru pensionare trebuie să fie o prioritate pentru toți dintre noi.

Dacă vorbim de investiții pe termen foarte lung, atunci putem discuta și de investiții riscante. Instrumente precum: fondul de investiții, investiția directă la bursă în diferite companii sau indici, investiția în aur sau chiar investiția în imobiliare.

Observația mea este să-ți dezvolți un portofoliu echilibrat unde să aloci constant sume de bani. Cu cât investițiile sunt pe termen lung cu atât te vei bucura de capitalizarea dobânzii iar profitul va crește exponențial.

5. Fii un investitor responsabil!

E bine de știut că profitul pe care ți-l dorești poate veni dacă gândești pe termen lung și e bine să investești doar o parte din banii pe care i-ai pus deoparte. Fondurile de investiții nu sunt depozite, iar valoarea investițiilor tale nu este garantată. Ea poate crește sau se poate diminua în funcție de evoluția piețelor financiare. Performanțele anterioare ale fondului de investiții nu reprezintă garanții ale realizărilor viitoare. Te rugăm să citești cu atenție documentele informative ale fondului.

La final vreau să vă las și să vă recomand cea mai importantă investiție pe care o putem face: Investiția în tine. Cel mai mare randament îl obținem atunci când investim în noi prin cărți, cursuri de specialitate, stagii de practică, evenimente și multe altele.

Investește în tine și vei vedea cele mai bune randamente pe termen lung.

Disclamer: Nu sunt planificator sau consultant financiar. Toate informațiile de mai sus au fost prezentate în scop informativ. Ele trebuie să fie analizate de fiecare cititor în parte înainte de a fi aplicate.

Laurentiu Mihai - Promotor al educației financiare încă din 2012 pe www.laurentiumihai.ro. Scriu articole care să-i ajute pe români să-și administreze banii mai bine, să câștige mai mult și să aibă o viață cât mai liniștită.