3 minute

7 lucruri pe care le poţi face acum
pentru a-ţi asigura un viitor mai bun

3 minute

7 lucruri pe care le poţi face
acum pentru a-ţi asigura
un viitor mai bun

Când vine vorba de atitudinea faţă de viitor, suntem diferiţi. Unii sunt precauţi şi organizaţi, au un plan bine pus la punct. Alţii se bazează mai mult pe spontaneitate şi pe oportunităţile care apar în timp.

Dacă faci parte din a doua categorie, haide să citeşti 7 lucruri pe care le poţi face acum, ca în viitor să vă fie mai bine ţie şi familiei tale. Nu zice nimeni să renunţi la a fi spontan, dar un pic de planificare nu strică niciodată, mai ales în ceea ce priveşte finanţele personale.
1. Primul lucru ar fi să îţi stabileşti obiectivele pe termen lung (minimum 3-5 ani). Cum vrei să arate viitorul tău financiar?
De exemplu, vrei să asiguri o stabilitate financiară pentru familia ta? Vrei să te asiguri că la pensie vei putea să călătoreşti unde-ţi place? Sau poate vrei să îţi asiguri partea financiară mai bine de acum, ca să te poţi retrage mai devreme din activitate şi să ai timp pentru pasiunea ta?

Gândeşte-te care e destinaţia ta şi fă-ţi un plan pentru a ajunge acolo.
2. Ghidează-te după principiul "Nu-ţi pune toate ouăle în acelaşi coş".
În funcţie de obiectivele tale, planul tău de acţiune poate fi chiar o combinaţie între mai multe opţiuni. De exemplu, dacă îţi doreşti un viitor mai stabil pentru familia ta, un venit bun la pensie şi crearea unui fond de urgenţă pentru lucruri neprevăzute, poţi alege un mix între asigurări, pensie privată şi economisire recurentă, automată într-un cont de economii.

Poţi oricând să apelezi şi la un specialist pentru nişte sfaturi în această privinţă.
3. Poţi avea în vedere să investeşti o parte din banii pe care îi pui deoparte.
Înainte de a lua o astfel de decizie, trebuie să te gândeşti foarte bine dacă şi cât eşti dispus să rişti, pentru că investiţiile nu oferă garanţia unui câştig. Însă şi acestea au diferite niveluri de risc.
Un risc mai mare înseamnă şi o mai mare şansă pentru un profit mai crescut. Aici vorbim, de exemplu, de acţiuni sau fonduri de investiţii cu componentă majoritară de acţiuni.

Desigur, există şi investiţii considerate mai sigure, dar cu profit mai mic, cum ar fi obligaţiunile emise de stat/companii sau fonduri mutuale cu o pondere majoritară de obligaţiuni.Orice variante ai alege, e bine să te aştepţi la o evoluţie care fluctuează, dar care, în timp (minimum 3-5 ani), ţi-ar putea aduce un câştig mai bun decât produsele de economisire şi te-ar putea proteja de inflaţie. Nu investi însă toţi banii pe care îi ai puşi deoparte. Păstrează-ţi tot timpul şi un fond de economii care să îţi acopere cheltuielile pe o perioadă de minimum 3-6 luni. Iar dacă nu eşti familiarizat cu pieţele financiare, cel mai bine este să apelezi la un intermediar specializat. Există şi varianta de a investi în bunuri, cum ar fi imobiliarele, dar documentează-te bine despre piaţă!

ING oferă pachete de fonduri mutuale* pentru diverse tipologii de investitori, cu diverse grade de risc şi cu posibilitatea de a investi automat. Vezi aici oferta noastră.
4. Fă-ţi o asigurare de viaţă pentru a avea grijă de cei dragi, indiferent ce se întâmplă cu tine.
Există mai multe tipuri de asigurări pe piaţă, şi anume:
 
asigurări care oferă exclusiv protecţie în caz de deces;
 
asigurări de viaţă mixte, care au şi o componentă de economisire sau investiţie;
 
asigurări pentru studiile copiilor.
ING oferă asigurarea de viaţă Vita Protect, pe care o poţi achiziţiona foarte uşor din Home’Bank. Află mai multe aici.
5. De asemenea, fă-ţi o asigurare de sănătate pentru a-ţi oferi siguranţă medicală.
Este un ajutor pentru mai târziu, în caz că apar probleme de sănătate sau accidente, care acoperă costurile medicale pentru tine sau familia ta. La ING ai asigurarea ING Health Protect pentru intervenţii chirurgicale neprevăzute: https://ing.ro/persoane-fizice/asigurari/ing-health-protect
6. Apelează la o pensie privată pentru a te bucura de stilul tău de viaţă chiar şi după ce te pensionezi.
Aceasta are câteva avantaje faţă de pensia publică de stat. Nu mai depinzi de alţii pentru viitorul tău financiar şi este decizia ta cu cât contribui lunar.

Ştii în orice moment cât ai cumulat şi că banii tăi se vor întoarce înapoi la tine după vârsta de 60 de ani (dacă ai plătit cel puţin 90 de contribuţii).

Există pe piaţă mai multe opţiuni pentru pensii private, cu risc mai mare sau mai mic. De regulă, banii tăi sunt investiţi şi pot produce mai mulţi bani, dar ai garanţia că primeşti înapoi cel puţin suma cu care ai contribuit.
7. Investiţiile nu trebuie să fie doar în instrumente financiare. Investeşte şi în tine!
Trăim într-o lume dinamică, în continuă schimbare, iar viitorul nostru financiar depinde şi de cât de bine ne adaptăm. Învaţă permanent lucruri noi şi foloseşte-te de ele în cariera ta. Studiază mereu piaţa şi fii la curent cu domeniile şi specializările care se caută şi sunt bine plătite.

Dezvoltă-ţi abilităţile pe care le ai. Poate te pricepi la artă, poate ştii să jonglezi cu cifrele sau chiar eşti foarte bun la a-i învăţa pe alţii. Poţi să înveţi graphic design, să faci cursuri de programare sau poţi începe să creezi conţinut prin care să educi oamenii într-un domeniu ales de tine.

Nu neglija dezvoltarea relaţiilor profesionale: înscrie-te în grupuri, fii prezent pe platformele de socializare din mediul profesional, participă la evenimente din domeniul tău.
În final, fii responsabil.
Ţine cont de riscurile pe care ţi le asumi atunci când investeşti.
Riscurile pot fi mai mici sau mai mari. Fiecare tip de investiţie are un risc specific, în funcţie de strategia de investiţii şi de tipul de instrumente financiare în care investeşte. Este posibil ca, în funcţie de condiţiile de piaţă, suma investită să nu poată fi recuperată în totalitate sau să nu se obţină randamentul aşteptat.
* Fondurile Mutuale nu sunt depozite, iar valoarea investiţiilor tale nu este garantată. Ea poate creşte sau se poate diminua în funcţie de evoluţia pieţelor financiare. Performanţele anterioare ale fondului de investiţii nu reprezintă garanţii ale realizărilor viitoare. Te rugăm să citeşti cu atenţie documentele informative ale fondului.