Cum să facem să avem o garderobă pusă la punct, fără să ne cheltuim toți banii? Sunt haine care merită sume mai mari? Și dacă da, care? Mirela de la Molecule F ne dă câteva idei despre cum să ne organizăm când cumpărăm haine, pentru ca bugetul să ne vină bine indiferent de sezon.
Garderoba: cât, cum și pe ce cheltuim?
Garderoba pare un sac fără fund care cere un buget nelimitat. Și totuși, cum să facem să avem ceea ce ne trebuie musai în garderobă, ceea ce ne place tare de tot și ceea ce rezistă în timp, indiferent de tendințele din modă?
Reguli de luat în seamă înainte să pleci la shopping.
Există câteva reguli general valabile pentru toată lumea, indiferent dacă ești domn sau doamnă. Spre exemplu, atunci când începe un sezon nou, cum ar fi cel de toamnă, parcă am vrea să ne înnoim și noi un pic. Ne face să ne simțim bine. Știu, știu, tentația e mare să-ți cumperi tot ce e nou, dar aici am câteva sfaturi ca să îți cheltuiești bugetul pentru haine în mod eficient.
- Regula 1:
Dacă îți place să ții pasul cu moda, cumpără-ți maximum 5 piese „statement”, adică absolut recognoscibile că sunt din sezonul ăsta. Chiar dacă faci această cheltuială o dată pe sezon, sugerez să nu te coste mai mult de 30% din venitul pe o lună.
- Regula 2:
Fă-ți o listă cu ce-ți lipsește pe bune din șifonier și limitează-te la ea.
- Regula 3:
Fă diferența între articolele „consumabile” și cele care merită o cheltuială mai mare, dar care sunt mai de calitate și pe care le vei purta mult timp.
Cum alegem piesele pe care merită să dăm un pic mai mulți bani?
E important ca înainte să cumpărăm ceva de îmbrăcat să calculăm costul per purtare.
Iată câteva articole care intră în categoria „merită banii”:
Accesoriile de bază: geanta, ochelarii de soare, ceasul. Și nu mă refer aici numai la gențile pentru femei, dar și la cele pentru bărbați, chit că-i geantă, rucsac sau borsetă. Între noi fie vorba, într-un sezon nu prea ai nevoie de mai mult de două genți pe care le porți zi de zi, așa că vei constata că e în avantajul tău să cumperi ceva de calitate. În plus, când te plictisești de o geantă o poți revinde pentru că este un articol care-și păstrează destul de bine prețul, chiar dacă are semne de purtare.
Paltonul. Alege unul cu o croială impecabilă, care să-ți pună corpul în valoare. Este important să aibă un material de foarte bună calitate. Crede-mă, calitatea se vede de la distanță. E de preferat să fie de culoare închisă, pentru că așa nu va trebui să-l speli după fiecare purtare. De cele mai multe ori, un design simplu îți va permite să consideri acest palton ca fiind unul multifuncțional, adică să-l poți combina de la blugi cu sneakerși la o rochie elegantă.
Încălțămintea. Mai ții minte când ți-ai cumpărat cizmele acelea superbe îngrozitor de incomode? Le-ai purtat de două ori. De aceea, și aici, la articolele pe care le porți des, este important să pui accentul pe calitate.
Care sunt articolele de îmbrăcat „consumabile”?
Pentru că totuși banii trebuie să circule, avem și articole de uz frecvent, pe care nu merită să plătim așa mult.
Aici intră hainele de bază.
Tricoul alb
Desigur că sunt tricouri albe simple și la 300 de euro și la 3 euro. Numai că în cazul unui tricou alb, acesta de regulă ține cam un an. Oricât de bun ar fi, la un moment dat albul nu mai e atât de alb.
Blugii
Uită-te să fie comozi și să arăți excelent în ei. E ok să-i mai schimbi, să știi, chiar dacă încă ți se potrivește măsura de pe vremea când erai în liceu.
Cămășile
Fie iarnă, fie vară, niște cămăși albe bune tot ne trebuie. Chiar mai multe, că au prostul obicei să se strice. De aceea, nici aici nu merită să cheltuim prea mult, deoarece le vom schimba.
O rochie, două rochii... câte rochii sunt prea multe?
Probabil întrebarea cheie despre cât să cheltuiești pe o rochie ți-o pui atunci când cumperi una de seară, pentru nunți de exemplu. Vei apuca să o porți de cel mult trei ori și te va costa destul. Așa că propun să cauți un pic prin magazine o rochie splendidă, dar care să nu îți destabilizeze bugetul. În cele din urmă, totul stă în atitudine.
Accesoriile
Sunt o cheltuială necesară, mai ales pentru doamne și domnișoare. De ce? Pentru că în funcție de cum accesorizezi o ținută, îi poți schimba vibe-ul. E bine să ai piese diversificate, de la o eșarfă la „gablonțuri” spectaculoase.
Cum refolosim și economisim
Sunt un mare fan al conceptului de economisit. Mi-am luat genți vintage din piele exotică la jumătate din prețul inițial. Cât despre produse foarte scumpe, e ca la mașini: odată ce-ai cumpărat-o își pierde 30% din valoarea inițială. Dacă vrei să faci niște bani în plus, recomand să îți pui la vânzare piesele pe care nu le mai porți. În teorie, folosim în mod constant doar 20% din garderobă. Așa că, dacă ai un articol pe care nu l-ai purtat în ultimul an, îți propun să-l revinzi sau să-l donezi.
Spre exemplu, uite câteva idei de recirculare și economisire în modă:
Pentru o rochie de seară pe care o porți o dată, te sfătuiesc să împrumuți una de la o prietenă. Cu accesoriile potrivite și atitudinea ta, se va vedea ca și cum a fost creată numai și numai pentru tine.
Nu căuta perfecțiune. Cei mai cool blugi sunt cei personalizați, chiar cu defecte. Nu-i nimic că au niște pete de vopsea pe ei. Mai aruncă și tu încă pe atât și vei avea niște ultra cool jeanși. Deci uită-te în magazine și după produsele reduse care au un mic defect. Defectele pot da „personalitate” unei piese.
Dacă nu călătorești des, în loc să-ți cumperi un geamantan, apelează la bunăvoința unui prieten și împrumută-l pe al lui.
În timp, vei vedea că bugetul alocat hainelor va fi din ce în ce mai echilibrat și mai bine folosit. O garderobă bună nu este una mare, ci una bine gândită și construită.
Spor la cumpărături inteligente!