Independența financiară:
ești pregătit de joc?

Dacă ar exista un cod care să-ți dea superputeri, cu siguranță ar fi și cel pentru independență financiară. Pentru că, sincer, cine n-ar vrea să fie și tânăr, și fără grija banilor? Dar până să obții codul, trebuie să treci prin câteva etape ale jocului.  
Avem pentru tine un joc care te-ar putea ajuta să descoperi independența financiară. Trebuie doar să parcurgi pașii de mai jos și să fii sigur că treci prin toate nivelurile. Hai să vedem!
Nivel 1: Pune-ți armura!
Începi aventura responsabilității! Un lucru pe care-l auzi des după vârsta de 18 ani este: ești responsabil pentru ce faci. E adevărat că poți face ce-ți trece prin cap, dar trebuie să știi și ce să bagi la cap.
După ce ți-ai pus în ordine gândurile și faptele, vei vedea că pentru a fi responsabil financiar îți trebuie și mult exercițiu. Și cu cât te joci mai mult, cu atât capeți mai multă experiență. Ca să afli ce se întâmplă când cheltuiești prea mult, cum să-ți planifici banii și cum să-ți împarți cheltuielile, trebuie să intri chiar tu în joc.  
Provocarea e clară: să ai încredere că abilitățile tale îți pot aduce bani ca să ai grijă de tine.
Nivel 2: Adună puncte
Oricum alegi să joci, nu te opri niciodată din a încerca ceva nou. Cu cât încerci mai multe lucruri noi, cu atât aduni mai multe puncte la capitolul cunoaștere. Și cu cât știi mai mult, cu atât știi mai bine ce să faci în anumite situații. Pe scurt, nu te opri din învățat.
Învață despre ce faci tu, dar și despre ce fac cei din jurul tău. Dacă ești pasionat de programare, încearcă mai multe limbaje, vezi care ți se potrivește, vezi care sunt noile tehnologii, pune-te la curent cu trendurile din industrie și fii mereu conectat cu oamenii din jurul tău. Sau poate lucrezi în marketing – aici trebuie să urmărești mereu noile trenduri. Știi cât de repede apar și cât de repede trec. Urcă-te pe valul ăla! Poate prinde bine sau poate nu. Și uite-așa aduni puncte pentru cunoaștere și evoluezi.
Nu te-ai născut învățat și nici nu trebuie pentru că e vorba doar despre exercițiu și cât de determinat ești. Fii pregătit să înveți și încearcă tot ce ți-ar putea aduce puncte în plus.
Nivel 3: Adună și bani
Mărirea de salariu este o provocare. Trebuie să știi cum să o ceri, când și care îți sunt abilitățile care te ajută să o primești. Atunci când vrei mai mulți bani, fii pregătit să rezolvi o problemă mai mare pentru cineva sau mai multe probleme pentru mai mulți oameni.
Nivel 4: Ține-ți cheltuielile în siguranță
Să fii în controlul cheltuielilor îți va aduce mai multă siguranță. Încearcă să depășești anumite obstacole, cum ar fi să reziști tentației de a cheltui impulsiv. Sau încearcă să alegi calea cea mai scurtă, să știi cum să îți faci calculele astfel încât să ieși mereu pe plus. De exemplu, poate gătești în loc să comanzi, poate iei autobuzul în locul taxiului, poate închizi abonamentele pe care nu le folosești sau poate găsești pe cineva cu care să le împarți. Continuă să explorezi și vezi ce metode se potrivesc bugetului tău.
La fel de important este să pui bani deoparte, iar economiile să îți acopere traiul pentru cel puțin 3-4 luni.   Poți să iei în ordine nivelurile de mai sus sau poți să începi cu care vrei. Important e să fii gata de joc și să câștigi independența financiară.
Să-nceapă jocul! :)
Acest material a fost realizat împreună cu www.banometru.ro - un program gratuit care îți oferă sprijin ca tu să devii sănătos din punct de vedere financiar.
Dacă ai veniturile mai mici sau egale cu cheltuielile, nu reușești să economisești, nu știi pe ce se duc banii, îți e greu să scapi de datorii și împrumuturi, creează-ți cont și descoperă ședințele de coaching, cursurile video aplicate, calculatoarele și resursele noastre, toate gratuite.