4 minute

Cum îi împrieteneşti
pe cei mici cu banii în 5 paşi

4 minute
Cum îi împrieteneşti
pe cei mici cu banii în 5 paşi
Un articol de Psih. Mirona Păun
Destinat părinţilor cu copii între 4 şi 10 ani
Siguranţa şi stabilitatea sunt nevoi pe care fiecare dintre noi le manifestă. Atunci când sunt mici, copiii îşi împlinesc aceste nevoi în relaţie cu părinţii. Misiunea părinţilor este să se asigure că cei mici deprind abilităţi pe care le vor folosi să-şi împlinească aceste nevoi când vor fi adulţi. Unul din ingredientele independenţei este ca cei mici să fie sprijiniţi să-şi dezvolte o relaţie sănătoasă cu banii, această relaţie fiind extrem de importantă în asigurarea propriului sentiment de siguranţă şi de stabilitate odată ajunşi la vârsta adultă.
1. Vorbeşte-i despre bani natural atunci când subiectul apare în discuţie

Pentru ca un copil să înceapă să vorbească are nevoie să-i audă pe cei din jurul lui vorbind. La fel se întâmplă şi cu banii – pentru ca cel mic să înţeleagă şi să formeze o relaţie bună cu banii, trebuie să audă vorbindu-se despre aceştia şi să-i vadă pe adulţi folosindu-i. Nu există un moment anume pentru a discuta despre bani şi nici n-ar trebui să fie unul planificat pentru care să ne pregătim. Banii fac parte din viaţa noastră, iar modul în care noi, adulţii, îi privim şi folosim va modela felul în care copilul o va face.
2. Arată-i legătura dintre bani, nevoi, dorinţe şi alegeri
Explică-i copilului diferenţa dintre necesitate şi dorinţă pentru ca acesta să înţeleagă cum poate folosi banii. Poţi face un joc simplu: alege un post-it colorat pentru obiectele necesare din casă şi unul de o altă culoare pentru cele pe care vi le-aţi dorit. Plimbându-vă prin locuinţă, lipiţi bileţelele pe obiecte. În acest fel cel mic va înţelege diferenţa dintre nevoi şi dorinţe, va putea identifica comportamente financiare, va colabora mai uşor atunci când veţi fi puşi în situaţia de a alege să cumpăraţi ceva şi vă veţi şi distra împreună jucându-vă.
3. Încurajează-l să-şi planifice banii şi să economisească
Atunci când mergeţi la cumpărături, obişnuieşte-te să faci o listă şi să planifici un buget, implicându-l şi pe cel mic în asta. Dacă, odată ajunşi în magazin, copilul îşi doreşte ceva care este mai scump decât aţi estimat, îi poţi spune: “hai să vedem dacă găsim ceva care să se încadreze în buget”. Dacă consideri, poţi lăsa loc de negociere. Toate astea îl învaţă pe copil care sunt limitele financiare, pe ce putem şi pe ce nu putem să cheltuim banii.
4. Oferă-i experienţe frumoase, care nu costă
Să mergeţi împreună cu bicicletele, să vă plimbaţi în parc sau într-un loc din natură, să vizitaţi expoziţii sau evenimente cu intrare liberă sunt activităţi care nu doar că vă conectează, ci vă şi provoacă să vă faceţi amintiri fără cheltuieli mari. În felul acesta, copilul va învăţa că amintirile frumoase nu sunt dependente de bani, ci de modul în care ne dăm voie să fim prezenţi şi conectaţi cu oamenii şi cu mediul înconjurător.
5. Arată-i că banii sunt un instrument prin care îi poţi ajuta pe ceilalţi
Creează un obicei din a da mai departe: fie obiecte care nu vă mai sunt de folos, fie donaţii lunare către asociaţii pe care le apreciezi. A fi implicat în acte de caritate îl învaţă pe copil empatia, îi arată că e important să rămânem conectaţi cu mediul înconjurător şi cu nevoile lumii în care trăim, extinzând totodată valoarea banilor de la beneficiile personale la cele colective.
Despre Mirona Păun
Mirona Păun este psiholog clinician, fondatorul programului de educaţie emoţională Tzitzi-Poc destinat copiilor şi familiilor lor, autor de cărţi pentru copii şi creator de conţinut.
Are experienţă de 16 ani în lucrul cu copiii şi familiile în domenii diverse, având perspective multiple asupra dezvoltării şi evoluţiei copilului în toate sistemele sale: familial, social şi educaţional. Misiunea ei este de a-i inspira, energiza şi motiva pe cei cu care interacţionează să-şi creeze o viaţă psihică sănătoasă pentru ei înşişi şi pentru cei din jurul lor.