Bugetul de sărbători, 
un cadou binevenit

Odată cu sărbătorile, vine și o listă lungă de cadouri de cumpărat pentru cei dragi. Plus lista de cumpărături ca să pregătești un festin pe cinste fie pentru doi, fie pentru cât mai mulți dragi ție.
Hai să vedem împreună cum se descurcă românii de sărbători, conform studiului ING International făcut pentru România de Think Forward Initiative*. 
Ce spun ceilalți: 57% dintre participanți spun că au un buget limitat și caută oferte sau cadouri la reducere.
Ce poți face tu: Vă propunem două liste: lista de cumpărături și lista de cadouri. Puneți pe lista de cumpărături ingredientele mesei pe care v-o doriți și pe lista de cadouri ce și cui vreți să dăruiți. Faceți-vă rapid niște calcule și dacă vedeți că e mai mult decât v-ați propus, poate regândiți listele astfel încât să nu sfârșiți cu o listă de nemulțumiri sau de datorii.
Lista de cadouri

Un cadou frumos nu înseamnă neapărat costisitor. Aflați care sunt lucrurile pe care și le doresc cei dragi și porniți de acolo. Va fi mult mai util pentru bugetul în doi să cumpărați ceva util, în loc de încă o pereche de șosete sau o cană pe care s-o uite pe raft.

Lista de cumpărături

Vorbiți în doi despre ce vă doriți de la masa festivă. Poate fi ceva intim sau ceva în familie. Gândiți-vă și la cantitate ca să fiți siguri că nu o să faceți risipă de mâncare.

Ce spun ceilalți: 66% dintre români spun că vor cheltui mai puțin pe cadourile de sărbători.
Ce poți face tu: Stabiliți împreună care sunt lucrurile cu adevărat importante și cumpărați-le doar pe acelea. Sau vă puteți orienta spre cadouri făcute chiar de voi: gătit prăjiturile preferate, ceva desenat, cusut sau orice vă mai trece prin minte, în funcție de pasiunile voastre.
Ce spun ceilalți:  61% dintre participanții la studiu spun că vor limita cheltuielile de sărbători ca să nu se îndatoreze pe termen lung.
Ce poți face tu: Cheltuielile repetitive care nu vă sunt neapărat necesare pot fi cele care vă dau bătăi de cap. A limita cheltuielile înseamnă inclusiv să renunțați la ce nu vă trebuie sau nu mai folosiți. De exemplu: vă uitați la 78 de canale TV, dar aveți și 3 abonamente de streaming în același timp? Vedeți pe care-l folosiți cel mai puțin și poate renunțați la el.
Ce spun ceilalți: 31% dintre participanți intenționează să-și economisească bugetul de vacanță.
Ce poți face tu: Nu ați mai plecat în vacanță, dar v-au rămas banii pentru călătorie. Ce faceți cu ei? Puteți să vă construiți o siguranță financiară – 100 de lei puși deoparte înseamnă o zi fără griji în viitor. Puteți să dăruiți ceva celor mai puțin norocoși care au cu adevărat nevoie. Dacă aveți deja bani puși deoparte, puteți să vă gândiți la variante de investiții potrivite vouă.
Ce spun ceilalți:  81% dintre respondenți spun că își vor petrece sărbătorile cu membrii apropiați familiei.
Când nu vă mai bateți capul cu organizarea petrecerilor și a reuniunilor de familie, aveți mai mult timp pentru voi. Timp în care să vă gândiți, printre altele, la cum să aveți un buget în doi cât mai sănătos – cum să economisiți mai mult sau cum să vă bucurați mai mult de ceea ce aveți deja.

Acum că ați văzut cum își organizează alți români bugetul de sărbători, nu vă rămâne de făcut decât să găsiți formula potrivită vouă, un echilibru între economii și bucurii.

*Studiu Ipsos comandat de ING, 2020