Trenul către alegerile
financiare pleacă de la linia 2.
Ești pregătit?

Atunci când ești la început de drum și vrei să pornești către independența financiară, de multe ori apare întrebarea: Ce mi se potrivește - un job sau o afacere? Pentru când ești gata să-ți faci bagajul, îți propunem câteva lucruri pe care să le împachetezi cu tine, ca să știi de unde s-o iei din loc. 
Pregătește încălțămintea
Alege-o pe cea potrivită drumului pe care vrei să-l parcurgi: vrei să alergi către un job sau să urci către succesul propriei afaceri? 
Explorator sau visător? 
Alege cum îți este ție mai bine. Dacă vrei să o iei pe o scurtătură, mergi pe scurtătură. Dacă vrei să explorezi împrejurimile, încarcă-te cu răbdare și explorează tot ce-ți apare în cale. Orice variantă ai alege, fii conștient că în drumul spre succes pot apărea și mici obstacole. Contează să știi că tu ești cel în măsură să le depășească, prin deciziile pe care le iei. 
La răscruce de alegeri
Ca să poți alege între job și afacere, poți să compari avantajele și dezavantajele. Dacă alegi un job, vei ști că primești un salariu lunar, contra unui serviciu pe care îl oferi. Știi că poți crește și poți face performanță în compania în care lucrezi.
Dacă alegi să te ocupi de o afacere sau să ai propria ta afacere, trebuie să privești lucrurile în perspectivă: la final de an poți avea câștiguri sau pierderi. Există o puternică legătură între riscuri și câștiguri și trebuie să te asiguri mereu că tu și angajații tăi aveți cum să performați.
Urmează-ți talentul 
Îți place să scrii? Să vorbești oamenilor? Să desenezi? Să-i înveți? Gândește-te cum te exprimi tu cel mai bine și pornește de acolo.
De exemplu, dacă îți place să desenezi, poți merge către arhitectură sau design grafic. Iar odată ce ai devenit designer grafic, fii conștient de faptul că munca ta este imaginea ta. Și lasă-ți lucrările să fie modul tău de a te exprima. În orice domeniu alegi să lucrezi, alege drumul prin care să te poți exprima. Așa cum îți dorești.
Felicitări! Ai ajuns sus de tot!
Când nu știi pe unde s-o apuci, pune-ți binoclul și privește către vârf. Lasă-te condus de vizune și urmărește-o până la capăt. De exemplu, încearcă să-ți vezi siguranța financiară în viitor, retragerea la pensie, întemeierea unei familii și așa mai departe. Pune-le în practică și fii exploratorul propriilor tale viziuni. 
Așadar, iată că n-ai nevoie de mult bagaj. Pe lângă lucrurile de mai sus, împachetează puțină răbdare și fă din obiectivele tale destinațiile principale ale călătoriei. 
Acest material a fost realizat împreună cu www.banometru.ro - un program gratuit care îți oferă sprijin ca tu sa devii sănătos din punct de vedere financiar. Dacă ai veniturile mai mici sau egale cu cheltuielile, nu reușești să economisești, nu știi pe ce se duc banii, îți e greu să scapi de datorii și imprumuturi, creează-ți cont și descoperă ședințele de coaching, cursurile video aplicate, calculatoarele si resursele noastre, toate gratuite. Programul este realizat în parteneriat de către Asociaţia Educaţie pentru Viaţă Reală (AEVR), Asociația pentru Relații Comunitare (ARC) și ING Bank.